top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bloemen tentoonstelling biedt een boeket aan bloemen, echt en nep


Foto door Zvi Roger op de Flower Show, Haifa City Museum via ISRAEL21c


Gedurende meer dan vier decennia, te beginnen in 1951, organiseerde de noordelijke havenstad van Israël, Haifa, een jaarlijkse bloemenshow.


Op 1 juli opende het Stadsmuseum van Haifa een tentoonstelling vol memorabilia van eerdere bloemenshows en nieuwe installaties van kleur en geur die kijkers uitnodigen om na te denken over hoe mensen zich verbinden met natuurlijke schoonheid.


Alle bewegwijzering is in het Engels (evenals in het Hebreeuws en Arabisch) en rondleidingen in het Engels zijn beschikbaar.


Bezoekers die de centrale tentoonstellingshal binnenkomen, lopen door een boog van namaakbloemen, gemaakt door ontwerper en fotograaf Ori Shifrin Anavi in ​​een spectaculaire verscheidenheid aan kleuren en vormen die de symmetrieën van Haifa's beroemde Baha'i-tuinen oproepen .


Een toegangspoort van nepbloemen door Ori Shifrin Anavi in ​​het stadsmuseum van Haifa. Foto door Lena Gomon via ISRAEL21c


Curator Yifat Ashkenazi zegt dat de nepbloemen de aandacht vestigen op ethische kwesties in de bloemenindustrie, die vaak kunstmatige materialen gebruikt om aan de vraag van de klant te voldoen en de kosten te verlagen.


"Wilting Flowers", een werk van kunstenaar Albina (BINI) Chizik , hangt aan het plafond en de muren. Ze begon met verse bloemen die tijdens de show, die tot en met 3 februari loopt, zullen verwelken en uitdrogen. Naarmate de bloemen van vorm en kleur veranderen, zal de installatie een heel ander karakter krijgen, zei Ashkenazi tegen ISRAEL21c.


"Wilting Flowers" van Albina (BINI) Chizik in het stadsmuseum van Haifa. Foto door Lena Gomon via ISRAEL21c


Kunstenaar Suzi Farkash breide bloemen van zacht garen als een 3D-start op stillevens van bloemen in vazen. Beide methoden proberen een soort bevroren moment in de tijd te bereiken waarop de levende bloemen op hun hoogtepunt zijn.


Garenbloemen van Suzi Farkash in het stadsmuseum van Haifa. Foto door Lena Gomon via ISRAEL21c


Ashkenazi wees aparte kamers toe aan tentoonstellingen die in samenwerking met Taiwan, Litouwen en Japan werden georganiseerd.


Het Economisch en Cultureel Bureau van Taipei in Tel Aviv werkte mee aan een tentoonstelling over een Taiwanese etnische gemeenschap, de Hakka, die elk jaar in mei de bloei van de tungboom viert.


Het Litouwse Cultuurinstituut nodigde het Litouwse kunstenaarscollectief Baltos Kandys ("Witte Motten") uit om een ​​werk bij te dragen. Het collectief gebruikte de ruimte om een ​​mandala-tapijt te tonen van vilten bloemen die de oneindigheid symboliseren.


Bloemenmandala gemaakt door een Litouws kunstenaarscollectief, op de bloemenshow in het stadsmuseum van Haifa. Foto door Anat Hermon via ISRAEL21c


Met steun van de Japanse ambassade in Israël bood het museum op de openingsdag van de tentoonstelling workshops in ikebana, traditioneel Japans bloemschikken.


Japanse experts leidden een workshop in ikebana, traditioneel Japans bloemschikken, op de openingsdag van de Flower Show in het Haifa City Museum. Foto door Anat Hermon via ISRAEL21c


In een kamer die is toegewezen aan de Japanse kunst van origami (vouwen van papier) kunnen bezoekers proberen vier verschillende bloemen te maken, er een wens in schrijven en ze aan een boom bevestigen.


Andere gezinsactiviteiten in verband met de tentoonstelling zijn:


  • Een geheugenspel over bloemen en hun symbolische betekenis.

  • Een 'belevenisruimte' voor het hele gezin met kussens en zitzakken, kinderboeken en tijdschriften over bloemen en natuur.

  • Een donkere kamer waar kinderen bloemen kunnen tekenen op glow-in-the-dark-tablets en leren over bloemen die alleen 's nachts bloeien.

  • Een botanische kamer waar kinderen vilten bloemen kunnen maken.

  • Een binnenplaats met echte bloemen en enorme houten bloesems die kunnen worden geregen met strengen katoenen draden om kinderen te leren hoe bestuiving werkt.

  • Een digitaal spel van zoeken naar specifieke bloemen in de tentoonstellingsruimten, waarbij je je smartphone gebruikt om elk exemplaar te identificeren en te lokaliseren.


Foto van de Flower Show 2012 door Zvi Roger in het stadsmuseum van Haifa via ISRAEL21c


Het museum toont ook foto's van de voormalige stadsfotograaf van Haifa, Zvi Roger, die de bloemenshow van 2012 documenteert, toen de gemeente een nostalgisch eerbetoon bracht aan het festival van weleer met een grote, gedurfde tentoonstelling van bloemstukken en planten, bijgedragen door bloemisten van over de hele wereld.


Haifa City Museum bevindt zich op 11 Ben-Gurion Boulevard in de Duitse kolonie. Klik hier voor meer informatie.

54 weergaven0 opmerkingen
bottom of page