top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Boeing KC-46: het IAF's volgend tankervliegtuig


Foto IAF / Boeing


In 2024 zullen de eerste twee van de vier bestelde KC-46-tankers in Israël landen en het huidige Re'em-vliegtuig (Boeing 707) van de IAF vervangen van het 120th ("Desert Giants") Squadron.


Een jaar later zullen ze naar verwachting operationeel worden en de tankcapaciteiten van de IAF aanzienlijk verbeteren. "Het vliegtuig zal ons in staat stellen om onze actieradius en brandstofhoeveelheden te vergroten"


De huidige "Re'em" vliegtuigen, geëxploiteerd door het 120th ("Desert Giants") Squadron, werden oorspronkelijk gekocht van civiele bedrijven en omgebouwd tot tankers. Ze zijn het hoogste vliegplatform in de IAF en met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar is het vliegtuig niet gemakkelijk te onderhouden. "De IAF is de grootste exploitant van de Boeing 707. Het is moeilijk om vervangende onderdelen aan te schaffen en er is minder kennis en informatie over het vliegtuig", zegt majoor N, voormalig hoofd acquisitie van de afdeling munitie.


De tanksystemen voor vliegtuigen, ontwikkeld door IAF-personeel, moeten voortdurend worden geüpgraded. "Het proces vereist een overvloed aan middelen", zei majoor N. "Het uitdagende onderhoud bracht ons tot de conclusie dat het model vervangen moest worden. Aangezien de vliegtuigen ooit burgervliegtuigen waren, verschilt het ene een beetje van het andere, waardoor onderhoud zelfs complexer. Ondanks de obstakels zijn de 'Re'em'-tankers altijd volledig operationeel en voorbereid om hun missies uit te voeren".


120e Squadron "Re'em" (707) tanker. Fotografie: Amit Agronov


Hoe wordt een vliegtuig gekozen? In 2007 besloot de luchtmacht van de Verenigde Staten om haar tankers te vervangen vanwege logistieke en onderhoudsproblemen. De USAF kreeg twee opties voorgeschoteld en koos uiteindelijk voor het Boeing-model. "Boeing bood zijn 'KC-46' (Boeing 767) aan - een platform dat speciaal is gemaakt voor bijtanken vanuit de lucht", legde majoor N. uit. "Het vliegtuig heeft een verbeterde cockpit en de kortste body van de 767-serie en kan meer brandstof vervoeren vanwege zijn grotere vleugels". Toen bij de IAF en IDF Generale Staf duidelijk werd dat er operationele behoefte is aan een nieuw platform, is het acquisitieproces, onder leiding van de afdeling munitie, in gang gezet. "We hebben verschillende bedrijven benaderd en vier opties onderzocht om de huidige 'Re'em' te vervangen", zegt majoor N. beste geschikt voor de operationele vereisten van de IAF. We hebben met de USAF getekend voor de aankoop van de eerste twee vliegtuigen en hebben het proces gelanceerd waarmee de IAF elk punt op de wereld op elk moment kan bereiken". Onbeperkt bereik Militaire systemen zoals zelfverdedigingsmechanismen, commando- en controle- en communicatiemiddelen, evenals de 'Boom' (een lange en uitschuifbare metalen arm die verbinding maakt met de tanker en fysiek de brandstof overbrengt) zijn geïnstalleerd op de civiele versie van het vliegtuig. "Hoewel de KC-46 is gebaseerd op een burgervliegtuig, werd hij vanaf het begin voor militaire doeleinden ontwikkeld voor de USAF", presenteerde majoor N. "Bovendien zal de Israëlische luchtmacht aanvullende systemen installeren die kunnen communiceren met de rest van de platforms van de IAF en zijn aangepast aan onze huidige operationele arena".


De 'Boom' in het nieuwe platform is anders dan die van de IAF. "Deze 5e generatie 'Boom' die door de USAF wordt gebruikt, is de meest geavanceerde ter wereld", zei Maj. N. "Hij is bestand tegen bijzonder hoge vliegsnelheden en is ook twee keer zo lang als onze 'Boom', waardoor veel grotere afstand tussen de straaljager en de tanker". "De tanker heeft verbeterde tankmogelijkheden, waardoor het volgetankte vliegtuig gedurende het hele proces een groter bewegingsbereik heeft zonder te hoeven loskoppelen", vervolgt majoor N. "Bovendien wordt de 'Boom' kort na het aansluiten volledig autonoom". De KC-46 kan ongeveer 30 procent meer brandstof vervoeren dan de "Re'em" en verbruikt 30 procent minder. "Dit stelt ons in staat om ons vliegbereik aanzienlijk te vergroten", zegt Maj. N. "Bovendien kan dit vliegtuig andere vliegtuigen bijtanken terwijl het tegelijkertijd wordt bijgetankt door een andere KC-46, een mogelijkheid die de "Re'em" niet heeft. strekt theoretisch zijn bereik uit tot in het oneindige".


Aangepast aan het toekomstige slagveld

In de "Re'em" is de Boom Operator ver van de cockpit gestationeerd, aan de achterkant van het vliegtuig. In de KC-46 bevindt het boomerstation zich echter dicht bij de cockpit, wat directe communicatie tussen bemanningsleden mogelijk maakt. "De nieuwe tanker heeft twee Boomer-stations, in tegenstelling tot slechts één op zijn voorganger", beschrijft majoor N. "Het extra station creëert een optimale trainingsomgeving".


"De piloten van het nieuwe platform kunnen de geplande tanktijd invoeren en het vliegtuig bereidt zich automatisch voor door de hoeveelheid benodigde brandstof te berekenen en over te hevelen tussen tanks. Ook worden veel vliegtuigbemanningsmissies vastgelegd in de systemen van het vliegtuig", vervolgt Maj. N. nieuwe tanker is ook voorzien van camera's waarmee de Boom Operator een breder kader kan zien dan de 'Re'em'".


"Een maand geleden hadden we de eer om de eerste buitenlandse bemanning te worden die in de KC-46 vloog. We kregen brandstof van een KC-46, vulden twee vliegtuigen bij en tankten nog een KC-46", vertelde majoor N. " We bezochten het squadron en leerden over het integratieproces, onderhoud en instructiemethoden van de vliegtuigen. We hebben een groot deel van de mogelijkheden van het vliegtuig ervaren en gezien hoezeer dit vliegtuig is aangepast aan ons huidige en toekomstige slagveld.


78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page