top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Brand bij Jeruzalem onder controle maar kan ieder moment weer oplaaien


Screenshot Twitter


Honderden brandweerlieden en IDF zijn er maandagavind in geslaagd de brand in de heuvels rond Jeruzalem onder controle te krijgen voordaat de vlammen de buitenwijken van Jeruzalem konden bereiken. De kans dat de vlammen weer oplaaien blijft aanwezig volgens de commandant van de Israëlische brandweer.


Dinsdagochtend vroeg zijn 88 brandweerteams begonnen met het bestrijden van de brand die tot nu toe minstens 2000 ha ( 2miljoen m2) kostbaar natuurgebied heeft veranderd in een zwart geblakkerde vlakte.Door de lage luchtvochtigheid en straffe wind die maandag over het gebied wakkerde, konden de vlammen weer oplaaien en moesten meer dan 2000 mensen worden geëvacueerd worden.


Zo moesten inwoners van meerdere dorpen in de buurt van het Sataf-bosgebied en langs de snelweg Route 1 die Jeruzalem en Tel Aviv met elkaar verbindt, worden geëvacuurd door de weer oplevende brand, zeiden functionarissen. Onder die plaatsen waren Kiryat Yearim, Tzova, Ein Rafa, Ein Nakuba, Sho'eva, het psychiatrisch ziekenhuis van Eitanim, Shoresh en Har Etan.Brandweercommandant Simchi zei tegen verslaggevers: "Bosbranden blussen is geen eenvoudige taak, het kan dagen duren. “Zolang het niet volledig is uitgedoofd, bestaat het risico van een heropleving. Je ziet branden over de hele wereld die al een week of zelfs twee weken aan de gang zijn.”


De brandweercommandant zei ook dat er van wordt uitgegaan dat de brand door menselijke oorzaken is ontstaan op zondag. Of er sprake is van brandstichting wordt onderzoecht.Eerder op maandag was er sprake dat het Hadassah Ein Kerem ziekenhuis, met duizenden patiënten zou moeten worden ontruimd vanwege de oprukkende brand. Er werden plannen gemaakt en een een ring van brandweerauto's werden rond het ziekenhuis geplaatst.


Echter nadat het ziekenhuis daadwerkelijk in gevaar was luwde de wind en zou het gevaar zijn geweken, de brandweer blijft echter in de buurt van het ziekenhuis.


Eerder op maandag beval Simchi een algemene mobilisatie van alle brandweerlieden, inclusief degenen die geen dienst hadden, in een poging de brand te blussen.


Ook werd er internatinale hulp ingeroepen, o.a. Griekenland en Cyrpus hebben gezegd klaar te staan om hulp te leveren in de vorm van blusvliegtuigen, wanneer dat noodzakelijk zou zijn.De IDF heeft brandweerlieden en opsporings- en reddingstroepen van het Home Front Command, samen met het elite-helikopter reddingsdetachement Unit 669, in het gebied ingezet. De luchtmacht stuurde maandagmiddag transporthelikopters naar het gebied voor het geval reddingsdiensten hulp nodig hadden om de evacuaties te versnellen.


Het blussen is dinsdagochtend weer begonnen.


Volgens het ministerie van Defensie zullen vandaag zes blusvliegtuigen van een particulier bedrijf worden ingezet, nadat er op maandag in de media kritiek werd geuit op het niet inhuren van dat bedrijf.


59 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page