top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Branden rond Jeruzalem mogelijk aangestoken


Screenshot KAN nieuws


Autoriteiten gaan ervan uit dat de branden die woensdag rond Jeruzalem 2.650.000m2 natuur hebben verwoest mogelijk opzettelijk zijn aangestoken door Palestijnen uit nabijgelegen plaatsen, aldus melden verschillende Hebreeuwse media woensdagavond. In de late namiddag van woensdag ontstonden ook branden rond Ariel en Shavei Shomron die echter snel onder controle waren.


De brandweer is de hele nacht in het gebied aanwezig gebleven om te voorkomen dat de vlammen weer zouden oplaaien.


Bewoners die waren geëvacueerd konden woensdagavond weer naar hun huizen terugkeren, er zijn geen gewonden gevallen, maar wel is er naar schatting een gebied van 2.650 dunams (2.650.00 m2), verbrand.


Beelden van veiligheidscamera's worden nu onderzocht om erachter te komen of de branden inderdaad zijn aangestoken, vooral in het gebied rond het veiligheidshek.


"We zijn nog steeds niet tot een conclusie gekomen over de oorzaak van de brand", vertelde de districtscommandant van de brandweer en reddingsdiensten van Jeruzalem, Nissim Twito, aan Channel 13. "We zitten midden in het onderzoek."

“Op basis van de historie van het gebied en de spanning kan het zijn dat de reden nationalistisch is. Op dit moment hebben we geen indicatie om met zekerheid te zeggen dat dat de reden is", zei hij, "maar de vermoedens zijn sterk."


Volgens de brandweer brak de brand in de omgeving van Jeruzalem uit op de berg Haruah in de heuvels van Jeruzalem, in de buurt van de Neve Ilan moshav.


In een later uitgegeven verklaring noemde KKL-JNF de brand in Maaleh Hachamisha een "grote gebeurtenis". Gidi Bashan, een KKL-JNF-boswachter zei: "Dit is een enorme brand, zeer ongelukkig en moeilijk onder controle te krijgen.


De locatie - "Har Haruach" (Windberg), is een nationaal park en een van de oudste KKL-JNF bossen in Israël, dat bijna 100 jaar geleden werd geplant door de pioniers van Neve Ilan en Maaleh Hachamisha en waarvan nu het meeste is verbrand.


Bashan voegde er ook aan toe: "de bomen die we hebben verloren waren honderd jaar oude dennen en veel natuurlijk bos dat zich door de jaren heen heeft ontwikkeld".
169 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page