top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Brandstichting heet Barbecuefeest, een kijkje in de schoolboeken van 14-jarige terroriste


Palestijnse meisje, 14, vlak voor de aanslag (r) en plek van de aanslag. Foto: woordvoerster van Rescue Union


Nadat het 14-jarig Palestijnse meisje afgelopen woensdag een Joodse vrouw had neergestoken in Sjeik Yarrah, doorzochten politieagenten haar schooltas waarbij ze de schoolboeken vonden die vol haat tegen Israël en Joden bleken te staan.


Uit een fotokopie van de schoolboeken, die in de Hebreeuwse krant Ynet werd gepubliceerd, die in het dossier van het meisje waren gevonden en gebaseerd zijn op het leerplan van het Palestijnse Ministerie van Onderwijs bleek dat de inhoud van de boeken de hoeveelheid wilde ophitsing toont tegen de IDF en kolonisten, evenals de verheerlijking van martelaren.

Vanzelfsprekend absorberen en zuigen Palestijnse studenten deze ophitsing binnen de muren van scholen als onderdeel van hun leerplan, op.


De gevonden Palestijnse schoolboeken. Foto politiewoordvoerder


Zo staat bijvoorbeeld op pagina 61 van het boek voor het leren van de Arabische taal een oefening voor begrijpend lezen met een verhaal over de verbranding van een Israëlische bus die behoort tot de nederzetting Psagot bij Ramallah, met behulp van molotovcocktails, waarbij de uitdrukking "barbecuefeest" wordt gebruikt als een manier om het in brandsteken van de bus te beschrijven.


Op pagina 135 van ditzelfde boek wordt studenten gevraagd een essay te schrijven waarin als voorbeeld de Israëlische daden worden beschreven, zoals "het zijn kinderen die door Israël zijn vermoord en martelaren worden, Israël vernietigd onze huizen en zet gezinnen uit en voorkomt dat Palestijnse kinderen onderwijs krijgen, want dat is het Israëlische beleid"


Oefening: Een essay over hoe Israël kinderen schaadt. Uit een van de studieboeken


In een andere oefening die in dit boek staat wordt de kinderen op pagina 86 gevaagd een verhaal voor te lezen over een Palestijnse visser uit de Gazastrook die werd neergeschoten door een Israëlische soldaat in het bijzijn van zijn zoon (die later door de soldaat werd gearresteerd) omdat hij laat terugkeren naar de haven van Gaza.


In een wiskundeboek dat in het dossier van de terrorist is gevonden, verschijnt op pagina 86 een oefening in statistiek, met een frequentietabel waarin het aantal martelaren is opgenomen die door Israël in Jeruzalem zijn vermoord. De leerlingen moeten van de Palestijnse Autoriteit officiële statistieken berekenen die de verdeling van het aantal martelaren elk jaar tussen 1994 en 2015 beschrijven. De opening van de oefening stelt dat "het district Jeruzalem wordt blootgesteld aan aanhoudend geweld door de Israëlische bezetting tegen de heilige plaatsen van de islam en tegen de Palestijnse bevolking, waaronder verlies van eigendommen en mensenlevens.


Het boek Social Sciences, dat zich ook in het dossier van de jonge terrorist bevond, stelt dat 'gewapend verzet een natuurlijk en legitiem recht is dat bedoeld is om zich tegen de bezetting te verzetten'. Deze sectie toont ook historische foto's van de gebeurtenissen van 1938 in Hebron, waarbij tientallen Joodse inwoners werden vermoord door Arabieren die in de stad woonden.

Opruiende teksten in Palestijnse schoolboeken. Foto via IMPACT-se Instituut


Hetzelfde boek heeft een sectie waarin Palestijnse vrouwen en hun rol in de samenleving worden verheerlijkt, waarbij de auteurs het voorbeeld gebruiken van de terrorist Dalal Mugrabi, een lid van de terroristische cel die in 1978 de bus aanval uitvoerde op de kustweg bij Tel Aviv waarbij 35 Israëli's en 12 kinderen werden vermoord.


De ophitsing waaraan het terroristische meisje werd blootgesteld, eindigde niet alleen in de leerboeken die alle Palestijnse studenten kregen. De school waar ze naar toe gaat, al-Rawda al-Haditha, hield in 2019 een happening ter gelegenheid van de Palestijnse onafhankelijkheidsverklaring waarbij studenten op de muren van de onderwijsinstelling verschillende foto's te zien kregen, waaronder een Palestijn die met stenen gooit tegen de achtergrond van al-Aqsa-moskee en nog een foto van een gewapende gemaskerde man met een mes. Deze foto's zijn op de Facebookpagina van de school geplaats


Foto via Facebook


Marcus Chef, directeur van het IMPACT-se Research and Policy Institute, reageerde op de bevindingen: "Het is moeilijker om je een tragischer voorbeeld van antisemitisme en aanmoediging van geweld in Palestijnse boeken voor te stellen dan een 14-jarig Palestijns meisje dat een joodse vrouw neersteekt met de opruiende leerboeken van de Palestijnse Autoriteit in haar schooltas. Deze leerboeken zijn geschreven om een ​​cultuur van haat en geweld te promoten onder 1,3 miljoen leerlingen op de Palestijnse scholen. Ik hoop echt dat die landen die nog steeds het Palestijnse ministerie van Onderwijs en UNRWA financieren, de zaak goed in de gaten houden en de juiste conclusies trekken.


Eric Agassi, VP van het onderzoeksinstituut, verduidelijkt: "Als een instituut dat studieboeken over de hele wereld onderzoekt, kan worden gezien dat terwijl de Palestijnen hun inhoud radicaliseren, de andere landen in de regio precies de tegenovergestelde richting uitgaan als het gaat om tot leerboekonderwijs over Israël en Joden. "Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Tunesië, Egypte en Jordanië verfijnen de inhoud jaar na jaar.221 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page