top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Britse premier vertelt Lapid te overwegen ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen


Foto Avi Ohayon / GPO


Premier Yair Lapid heeft woensdag tijdens zijn diplomatiek bezoek aan New York, een ontmoeting gehad met de premier van het Verenigd Koninkrijk Liz Truss.


De premier betuigde zijn diepste medeleven, namens hemzelf en namens het volk van Israël, bij het overlijden van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II.


Premier Lapid feliciteerde premier Truss met zijn aantreden en sprak zijn vertrouwen uit dat onder hun leiding de banden tussen Israël en het Verenigd Koninkrijk nieuwe hoogten zullen bereiken op verschillende gebieden, met name economie, innovatie en veiligheid.


Premier Truss zei tegen premier Lapid "dat het Verenigd Koninkrijk overweegt om zijn ambassade naar Jeruzalem te verhuizen".


Het werd bevestigd door een woordvoerder van Downing Street die zei dat Truss met Lapid sprak over haar "beoordeling van de huidige locatie van de Britse ambassade in Israël", aldus een bericht in de Telegraph.


De stap zou een ommekeer betekenen in het Britse buitenlands beleid met betrekking tot Jeruzalem. De internationale gemeenschap weigert Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te erkennen totdat er een tweestaten oplossing voor het conflict is. De meeste buitenlandse ambassades naar Israël bevinden zich in Tel Aviv.


Premier Lapid benadrukte tegenover premier Truss de noodzaak om verdere compromissen met Iran te vermijden, en benadrukte verder dat de verwachting van Israël is dat er een langere en sterkere deal komt die een antwoord zal bieden op het volledige scala van bedreigingen die uit Iran komen.


De leiders bespraken ook de verdere verdieping van de bilaterale banden en gaven hun teams de opdracht om snel vorderingen te maken met de onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst.
71 weergaven0 opmerkingen
bottom of page