israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bronzen olielamp bedoeld voor "geluk" ontdekt tijdens opgravingen in Oude Stad van Jeruzalem

Bijgewerkt op: 7 mei 2021


De ontdekte bronzen olielamp. Foto Koby Harati, City of David


Een zeldzame bronzen olielamp, in de vorm van een grotesk gezicht dat in tweeën is gesneden, werd onlangs ontdekt tijdens opgravingen uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority in het City of David National Park.


De archeologen van de Israel Antiquities Authority, Ari Levy en Dr. Yuval Baruch, geloven dat de lamp, die werd ontdekt in de fundamenten van een gebouw dat op de Pelgrimsweg onder de Oude Stad van Jeruzalem is gebouwd, opzettelijk daar is neergelegd om de bewoners van het gebouw geluk te brengen.


Foto Koby Harati, City of David


"Het neerleggen van deze lamp getuigt wellicht van het belang van het gebouw, dat mogelijk verband houdt met de bescherming van de Siloam Pool, de belangrijkste waterbron van de stad,." aldus beide archeologen.

Eigenlijk is het artefact de helft van een lamp. Het werd gegoten in een gebeeldhouwde mal die de vorm had van de helft van het gezicht van een bebaarde man met een groteske uitstraling. De punt van de lamp heeft de vorm van een halve maan en het handvat heeft de vorm van de Acanthus-plant. De versiering die op de lamp verschijnt, doet denken aan een gewoon Romeins artistiek motief, vergelijkbaar met een theatraal masker.


Foto Koby Harati, City of David


Volgens de archeologen "is deze lamp een zeer unieke vondst, en voor zover we weten de eerste in zijn soort die in Israël is ontdekt. Het unieke van het huidige object is dat het maar een half gezicht is." Onderzoekers debatteren over wat dit betekent. Misschien was het gewoon een praktische kwestie. De lamp is misschien bevestigd aan een plat voorwerp of aan een muur die als wandlamp heeft gediend, maar de mogelijkheid dat het een voorwerp was dat in een of ander ceremonieel ritueel werd gebruikt, moet niet worden uitgesloten.


Foto Koby Harati, City of David


"Het gebouw waar de lamp werd ontdekt, werd aan het einde van de Tweede Tempelperiode direct bovenop de bedevaartsweg gebouwd. De constructie van zo'n massief bouwwerk in de periode na de verwoesting van Joods Jeruzalem toont het belang van het gebied aan, zelfs nadat de Tweede Tempel was vernietigd.


Plek van de opgraving onder Oude Stad Jeruzalem. Foto Koby Harati, City of David


Het is mogelijk dat het belang van het gebouw en de noodzaak om zijn activiteit met 'geluk te zegenen' door een funderingsafzetting te begraven, te wijten was aan de nabijheid van de Siloam-poel, die tijdens de Romeinse tijd werd gebruikt als de centrale waterbron in de stad. "


Nadat de bronzen lamp was gevonden, werd deze overgedragen voor behandeling en conservering in het metaallaboratorium van de Israel Antiquities Authority en onder de hoede van Ilia Reznitsky gebracht.


Tijdens het onderzoek werd nog een spannende ontdekking gedaan: in de lamp zat de lont, die ongebruikt was en bewaard was gebleven. De pit, wat een zeer zeldzame vondst is, werd voor onderzoek ingediend door Dr. Naama Sukenik, conservator van organisch materiaal bij de Israel Antiquities Authority.
50 weergaven1 opmerking
bottom of page
israelnieuws