top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Burgemeester van San Francisco vindt Haifa een spiegelstad


De burgemeester van Haifa, Einat Kalisch-Rotem, en de burgemeester van San Francisco, London Breed, tekenen en memorandum van overeenstemming waarmee hun zusterstadpartnerschap de volgende halve eeuw ingaat. Foto met dank aan JCRC Bay Area via ISRAEL21c


Twee beroemde 'steden aan de baai', Haifa in Israël en San Francisco in Californië, vierden net 50 jaar zustersteden. Toepasselijk genoeg worden beide momenteel geleid door vrouwelijke burgemeesters.


En toen de burgemeester van San Francisco, London Breed, onlangs in Haifa was om een ​​memorandum van overeenstemming te ondertekenen met de burgemeester van Haifa, Einat Kalisch-Rotem, over het meenemen van de zusterrelatie naar de volgende halve eeuw, ontdekten ze nog iets anders gemeen: veerkracht.


"We waren ontroerd door hoe onze hele delegatie tijdens ons bezoek omging met de kwestie van raketaanvallen", vertelde Breed aan ISRAEL21c, verwijzend naar meer dan 1.000 raketten die van 9 tot 13 mei vanuit Gaza werden gelanceerd, dezelfde vijf dagen dat zij en een 30-persoons delegatie bezocht Haifa, Tel Aviv, Jeruzalem en Bethlehem tijdens een reis georganiseerd door de Bay Area van de Jewish Community Relations Council.


"Hoewel het ontmoedigend was, en een voorheen onbekende risicofactor voor veel delegatieleden, werden veiligheidskwesties geconfronteerd met moed en een hernieuwd begrip van hoe het dagelijks leven van Israëli's eruitziet", zei Breed. 

De burgemeester van San Francisco, London Breed, en enkele van haar delegaties bezoeken in mei 2023 de Western Wall Plaza in Jeruzalem. Foto met dank aan JCRC Bay Area via ISRAEL21c


Na een rondleiding door het raketbestendige ondergrondse ziekenhuis met 2.000 bedden op Haifa's Rambam Health Care Campus , een medisch centrum dat best practices op het gebied van spoedeisende geneeskunde en trauma deelt met het Zuckerberg San Francisco General Hospital, merkte Breed op dat San Francisco misschien "het oude General Hospital zou moeten afbreken". Ziekenhuis, bouw het zo groot als we kunnen [en] ga ondergronds - precies wat ze deden in Rambam.


Breed zei dat ze haar eigen stad weerspiegeld zag in foto's van het vroege Haifa die haar werden getoond tijdens een bezoek aan de Universiteit van Haifa.


"We waren allemaal verbaasd dat we het verschil niet konden zien tussen tientallen jaren oude foto's van de waterkant van San Francisco en Haifa - wat benadrukt hoe vergelijkbaar onze steden werkelijk zijn," zei ze.


Een verhaal over twee stadsdelen

Na de pandemie worstelen beide gemeenten om hun binnenstad nieuw leven in te blazen. Dit stond hoog op de agenda tijdens het bezoek van Breed aan de op twee na grootste stad van Israël.


"We dachten dat het 'Haifa 2030'-initiatief waarover we hoorden relevant was voor het stadsvernieuwingsplan van San Francisco, vooral omdat we voor uitdagingen staan ​​om mensen naar het centrum van San Francisco te brengen," vertelde Breed aan ISRAEL21c.


“Haifa 2030 is een organisatie voor planning, strategie, onderzoek en ontwikkeling die zich richt op stadsvernieuwing, inclusief de revitalisering van hun binnenstad. Het was indrukwekkend hoe ze een team van experts uit verschillende vakgebieden hebben samengesteld om een ​​veelzijdige benadering van stadsvernieuwing te vormen”, zei ze.


“Ze raakten alles aan, van fietspaden en sportaanbod tot handel en toerisme, tot het behoud van oudheden. Evenzo is mijn Roadmap to Downtown San Francisco's Future-plan een zeer uitgebreide blauwdruk voor de revitalisering van onze binnenstad en ik kijk ernaar uit om deze strategieën tot wasdom te zien komen.


Prof. Ron Robin, president van de Universiteit van Haifa, met de burgemeester van San Francisco, London Breed. Foto door Yaniv Kopel via ISRAEL21c


Naast andere facetten van het Haifa 2030-plan, toerde Breed door de nieuwe Lorry I. Lokey City Campus van de Universiteit van Haifa, bedoeld als een centrale aanjager van academische en hightech bezigheden.


Waterschaarste

 De effecten van klimaatverandering, waaronder droogte, waren een ander urgent onderwerp van discussie tussen Breed en de wetenschappers die ze ontmoette op instituten als de Universiteit van Haifa en het Technion- Israel Institute of Technology.


Zijn er mogelijke samenwerkingsgebieden om deze uitdagingen het hoofd te bieden?


"Absoluut," zei Breed.


“Ten eerste kan San Francisco veel leren van hoe Israël droogtes overwon, inclusief ontziltingsinspanningen . JCRC Bay Area en andere lokale belanghebbenden waren eerder gastheer van het voormalige hoofd van de ontzilting van Israël in de Bay Area, waar hij SFPUC [San Francisco Public Utilities Commission]-functionarissen en experts in het veld ontmoette.”


Bovendien vertelde Breed aan ISRAEL21c: “Israël loopt voorop met waterrecycling en waterzuinige toiletten, terwijl San Francisco grote vooruitgang heeft geboekt met waterzuinige kranen en andere gemeentelijke instandhoudingsmaatregelen.


"Het delen van best practices en voortdurende samenwerking is een geweldige manier om waterproblemen die verband houden met klimaatverandering te overwinnen." 


Etnische diversiteit

Als leider van een stad met een minderheidsmeerderheid (voornamelijk Aziatisch en Latino), was Breed vooral geïnteresseerd in etnische diversiteit in Haifa, waar ongeveer 10 procent van de inwoners Arabische christenen zijn en 25% joden uit de voormalige Sovjet-Unie; en in Tel Aviv, de thuisbasis van ongeveer 40.000 Afrikaanse migranten.


"Onze hele delegatie was diep ontroerd en onder de indruk van ons bezoek aan het Ethiopian Israeli Heritage Centre Battae [in Tel Aviv] en het persoonlijke verhaal en de missie van oprichter Ashager Araro," zei Breed.



"Ashager deelde de bijna-dood-ontmoeting van haar familie tijdens het doorkruisen van de woestijn terwijl ze alijah maakten naar Israël, en hoe dit leidde tot haar huidige missie om de Ethiopisch-Israëlische jeugd en gemeenschap sterker te maken en te verheffen," vervolgde Breed.


"Bovendien vonden onze Afrikaans-Amerikaanse delegatieleden veel overeenkomsten tussen hun lokale, lopende werk en het werk dat Ashager doet, gericht op culturele vertegenwoordiging en gelijkheid in het onderwijs."


Breed en haar delegatie gingen ook in gesprek met Arabische burgers van Israël, Palestijnen en LGBTQ-activisten. Ze bezocht Yad Vashem , het nationale Holocaustmonument van Israël, en de Klaagmuur, en ontmoette de Israëlische president Isaac Herzog.


Burgemeester van San Francisco, London Breed, ontmoeting met de Israëlische president Isaac Herzog in mei 2023. Foto met dank aan JCRC Bay Area via ISRAEL21c


"We zijn trots om burgemeester Breed mee te nemen op haar tweede reis naar Israël" en eerst als burgemeester, zei Tye Gregory, CEO van JCRC Bay Area.


"De route van onze Sister City Mission weerspiegelt de gedeelde waarden van San Francisco en Haifa, zoals onze toewijding aan democratie en maatschappelijke betrokkenheid, het versterken van diverse gemeenschappen, het vieren van kunst en cultuur en het bevorderen van innovatie in gezondheid en wetenschap."









































84 weergaven2 opmerkingen
bottom of page