top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ca. 50.000 geheime gesprekken met inwoners van Gaza: diep in de spionage eenheid van de IDF

Foto N12News


Eenheid 504, die zich bezighoudt met de activering van agenten en bronnen buiten de vijandelijke linies, heeft zich de afgelopen twee maanden aangesloten bij de oorlogsinspanningen.


Naast het verzamelen van kritische en realtime inlichtingeninformatie voor de strijdkrachten in het veld, via telefoongesprekken met inwoners van Gaza en onderzoeken naar gevangengenomen terroristen gelooft de eenheid in het evacueren van de burgerbevolking • In de eenheid zeggen ze dat de samenwerking van de kant aan de andere kant van de grens niet meer is zoals het in het verleden was: "We zijn niet in normale tijden, de spelregels zijn veranderd"


Vanuit kleine geluiddichte kamers ergens in het midden van het land vindt een van de meest ambitieuze en belangrijke projecten van deze oorlog plaats: het verplaatsen van meer dan anderhalf miljoen mensen. Aanvankelijk vanuit het noorden van de strook naar het zuiden, daarna van Khan Yunis naar Mawasi en Rafah. Het doel is om te voorkomen dat onschuldigen worden geschaad, en tegelijkertijd om het slagveld van burgers te zuiveren en alleen de Hamas-terroristen daar achter te laten.


Voor degenen die geïnteresseerd zijn in statistieken: sinds het begin van de oorlog zijn er 50.066 gesprekken gevoerd met burgers van Gaza. Dit gaat gepaard met meer dan 12 miljoen opgenomen berichten en 14 miljoen sms-berichten, en alles wordt beheerd vanuit dezelfde kamer in het midden van het land – door het personeel van Eenheid 504.Luitenant-kolonel E., commandant van de collectie en cyber ruimte in de eenheid, zei in een gesprek met News 12: “In tegenstelling tot andere operaties zijn de gesprekken vandaag respectvolle gesprekken. Vaak bedanken ze ons zelfs voor het bellen en het afwijzen van hen, vanuit het besef dat deze oproep bedoeld is om hun leven te redden.


Luitenant-kolonel E. vertelde over één uit vele gevallen: “We spraken met een gezin dat naar het zuiden zou evacueren. De vader van het gezin vertelde ons: 'Ik kan niet naar beneden gaan, er schieten Hamas mensen op ons.' Als we met hem praten, geeft hij ons in een open lijn een exacte doelwit van de Hamasniks. We brengen een drone in de lucht dat de vier Hamas-agenten identificeert die de Salah al-Din-as richting het zuiden blokkeren. We schieten ze neer, elimineren ze en openen feitelijk de as."


Dit verhaal vat een groot deel van de activiteiten samen van 504, een eenheid waarvan de basis zich bezighoudt met de activering van agenten en bronnen buiten de vijandelijke linies, en die zich de afgelopen twee maanden heeft aangesloten bij de oorlogsinspanningen in een arena die niet natuurlijk is. Naast de productie van menselijke intelligentie is een van de hoogtepunten van de eenheid vandaag de dag de evacuatie van de bevolking. Naast de telefoontjes schrijft, ontwerpt en drukt Unit 504 de posters die verspreid liggen over hele wijken in Gaza, waarin de bewoners worden opgeroepen te evacueren.


Er stroomt veel informatie tijdens deze gesprekken met de burgers in de Gazastrook – die vooral dienen als beïnvloeders en publieke figuren. Dezelfde mensen pakken uit en vertellen alles – een van hen, die ontsnapte naar het humanitaire gebied in het zuiden van de Gazastrook, legde uit waar het voedsel dat Gaza binnenkomt naartoe gaat en zei vooral dat de VN en Hamas één zijn.


Een groot deel van de activiteiten van de eenheid bestaat niet uit willekeurige gesprekken met inwoners van Gaza, maar eerder met degenen die over belangrijke informatie beschikken, soms zoals de heerser van goud. Majoor R., een officier van speciale taken in Eenheid 504, zei dat er ook gesprekken zijn gevoerd met Hamas-leden: “Hun doel is om informatie te geven – sommigen doen het uit wraakzucht, sommigen realiseren zich dat het Hamas-verhaal in de Gazastrook zal eindigen, sommigen op zoek naar persoonlijk voordeel.


FotoN12News


Dit ben je niet gewend: een beveiligingsman van de andere kant belt en biedt zichzelf aan voor rekrutering. Maar we bevinden ons niet in normale tijden, de spelregels voor hen zijn volledig veranderd - het feit dat we plotseling ziekenhuizen binnengingen brak ze, ze beseften dat er geen veilige plek voor hen is in de Strip."


Een groot deel van de informatie die uit Gaza stroomt, komt via de activisten die in het veld worden betrapt of zichzelf aangeven, degenen die een voorlopig onderzoek ondergaan door de officieren van de eenheid. De ondervragers in Gaza verschaffen realtime informatie en bewijsmateriaal over de infrastructuur van Hamas in de Gazastrook, de identiteit van terroristen, tunnels, vallen en meer.


Foto N12News


Majoor R. legde uit: ‘Ik denk dat velen in de Strip het niet eens waren met de wreedheden van 7 oktober. Er werd een drempel overschreden dat ze voor hen begrepen dat het iets anders, schokkends en niet representatiefs was. Sommigen van hen beseffen, toen ze de Israëlische reactie zagen, dat de dagen van Hamas geteld zijn.”


En ook al klinken deze telefoons bijna denkbeeldig, het is moeilijk te geloven dat de eenheid een video in VR heeft, die wordt gebruikt ter voorbereiding van de troepen die Gaza binnenkomen. “We hebben onze agenten gestuurd om Gaza in 360 graden te filmen, en in feite hebben we alle manoeuvreerassen toegankelijk gemaakt voor de strijdkrachten voordat ze binnenkwamen”, zei luitenant-kolonel A., de commandant van de eenheid. , alles is in orde."

754 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page