top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

CEO's van banken tegen premier Netanyahu: "we constateren uitstroom van deposito's"


Foto via GPO


Premier Benjamin Netanyahu had vrijdag een geheim gehouden ontmoeting met 30 CEO's en top-managers van banken en uit het bedrijfsleven om de juridische revisie van de regering te bespreken in een poging het bedrijfsleven gerust te stellen dat de waarschuwingen en angsten over dreigende economische schade ongegrond waren.


Onder andere senior bankdirecteuren Samer Haj-Yehia (voorzitter van Leumi Bank), Dov Kotler (CEO van Bank Hapoalim) en Uri Levin (CEO van Discount Bank), evenals hightechzakenlieden Chemi Peres en Michael Eisenberg, waren aanwezig.


Tijdens de bijeenkomst herhaalde Netanyahu het standpunt dat hij tijdens de persconferentie van woensdag had ingenomen, waarbij hij "juridische inmenging", zoals hij het uitdrukte, de schuld gaf van de ellende van de Israëlische economie.


"Het feit dat 'alles onderworpen is aan berechting' is een barrière voor bedrijven en bestaat nergens in de westerse wereld. Iedereen die in Israël investeert, zegt dit, en er zijn duizenden investeerders die niet naar Israël zijn gekomen juist vanwege dit. U weet ook hoeveel legalisatie uw bedrijf belemmert. Daarom zal de juridische hervorming alleen de Israëlische economie en bedrijven in Israël helpen," beweerde Netanyahu.


Dov Kotler, CEO van Bank Hapoalim, waarschuwde voor een zorgwekkende trend die de afgelopen dagen is ingezet. Volgens hem erkennen de banken het opnemen van deposito's door klanten die vinden dat Israël niet veilig genoeg is en het geld beter bij banken in het buitenland kan worden ondergebracht. Kotler wees erop dat dit nog steeds kleine volumes zijn, maar dit is een nieuwe trend die de afgelopen dagen is


CEO van Israel's Discount Bank, Uri Levin, zei dat "het onmogelijk is om alle economen te negeren die grote bezorgdheid uiten over de stappen, en daarom moet je onmiddellijk stoppen en veranderingen alleen met voorzichtigheid en brede steun promoten. Misschien hebben we het mis en je hebt gelijk, maar de prijs van je fout kan verwoestend zijn voor de democratie en de economie."


Netanyahu luisterde aandachtig naar de woorden van de aanwezigen, die zoals gezegd hun zorgen niet onder stoelen of banken staken.


In een poging om de zaken te kalmeren, stemde Netanyahu ermee in te zeggen dat hij de mogelijkheid onderzoekt om een ​​gezamenlijke commissie voor de coalitie en de oppositie op te richten , die zou opereren onder leiding van de Israëlische president, Isaac Herzog. In de tussentijd, verduidelijkte hij, zal de bevordering van de hervorming echter doorgaan zoals gepland.


Een hoge ambtenaar die bij de bijeenkomst aanwezig was, zei: "Iedereen sprak zijn bezorgdheid uit dat de legale staatsgreep, zoals die wordt uitgevoerd, zowel de democratie als de sociale cohesie schaadt en uiteindelijk zal leiden tot schade aan de economie."


De CEO van Pitango Hami Peres, de zoon van de voormalige president van het land Shimon Peres, zei tegen de premier: "Het publiek is vastbesloten om te vechten. Dit is een partijoverschrijdende oorlog tussen de burgers van Israël en de regering. Je hoeft niet maak zo'n revolutie zonder veranderingen en zonder onderhandelingen. We moeten deze waanzin stoppen en beginnen met praten ".


"Iedereen sprak vanuit zijn hart. Ik denk dat de premier het probleem begreep, hij is niet van plan dingen te doen die de staat Israël schaden", vertelde Tzvika Williger, eigenaar van het bedrijf Wilipod, die de bijeenkomst bijwoonde


Likud-functionarissen verduidelijkten dat de verwachting is dat de oppositie bereid zal zijn om overeenstemming te bereiken over ten minste een deel van de hervorming. "Onderhandelingen zijn geen excuus om de hervorming uit te stellen", zeiden ze.


151 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page