top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ceremonie ter nagedachtenis aan de 73 slachtoffers van de helikopterramp


Foto IDF-woordvoerder


Woensdag, op de 26e verjaardag van de helikopterramp, werd in het gemeenschappelijk onderwijscentrum "Har Vagy" een studiedag en communieceremonie gehouden ter nagedachtenis aan de 73 slachtoffers van de helikopterramp. Het herdenkingsevenement is het resultaat van de samenwerking van de IDF en de vereniging om de slachtoffers van de helikopterramp te herdenken.


Op de avond van 4 februari 1997 vertrokken twee "Yas'ur" (CH-53) helikopters van het 118e ("Night Riders") Squadron op een missie om de troepen van de "Nahal" Brigade naar Libanees grondgebied te vervoeren.


Om een ​​tot op de dag van vandaag onbekende reden kwamen de helikopters met elkaar in botsing en stortten neer. Bij de ramp kwamen 73 strijders om het leven en lieten families achter die dagelijks rouwen om hun overlijden.


Foto IDF-woordvoerder


Gisteren vond de staatsherdenkingsceremonie plaats op de "Har VeGai" -school, nabij Kibbutz Dafna, waar een van de helikopters neerstortte. De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van de plaatsvervangend chef van de generale staf, generaal-majoor Amir Baram, commandant van de IAF, generaal-majoor Tomer Bar, en de nabestaanden vrienden en families.


Het evenement werd gehouden in aanwezigheid van president Yitzhak Herzog; minister van Defensie, de heer Yoav Galant; Plaatsvervangend chef van de generale staf, generaal-majoor Amir Baram; Commandanten en de nabestaanden.


President Herzog. Foto IDF-woordvoerder


Drieënzeventig die er niet meer zijn

In die tijd werden IDF-troepen ingezet in buitenposten binnen de veiligheidszone in Libanon. Voor elke uitval landden de helikopters op een van de noordelijke bases en verzamelden de strijdmacht die bedoeld was om Zuid-Libanon binnen te vallen. Om zo min mogelijk tekenen van een vliegtuig in vijandelijk gebied te minimaliseren, staken de helikopters vervolgens samen de grens over, waarna ze zich opsplitsten zodat elke helikopter naar zijn buitenpost vloog. Deze procedure bestaat al vele jaren en was gepland om op de avond van de ramp zoals gewoonlijk te worden uitgevoerd.


Foto IDF-woordvoerder


Maar die avond, minuten na het overschrijden van de grens, raakte de rotor van een van de helikopters de onderbuik van de andere helikopter. Als gevolg van de impact stortten de helikopters op de grond, wat leidde tot de dood van 73 strijders. "Ik was die dag verantwoordelijk voor het ontvangen van de operationele opdracht en het leiden van de voorbereiding van de operatie. Ik ontving de bemanningen en woonde hun briefing bij. Daarbij heb ik hen accenten gelegd met betrekking tot de voltooiing van de taak. Tot slot nam ik afscheid van hen, en tot op de dag van vandaag herinner ik me hun glimlach toen ze op de vlucht gingen", zei Brig. Generaal (res.) Yaron, die een tweede plaatsvervangend commandant was in het 118e squadron ten tijde van de ramp en later het hoofd werd van het directoraat Luchtsteun en Helikopter.


"Een paar uur later, nadat ik naar huis was teruggekeerd, kreeg ik een telefoontje van Avner, die de eerste plaatsvervangend commandant van het squadron was en degene die me vertelde dat er iets vreselijks was gebeurd en me vroeg om onmiddellijk terug te komen. Toen ik aankwam bij het squadron waren de details van het incident nog onduidelijk, maar het was begrijpelijk dat wat er was gebeurd schokkend was. We ontvangen verschillende rapporten van situatiekamers in het noorden en troepen beginnen ter plaatse te komen. Beetje bij beetje , we beginnen de omvang van de ramp te begrijpen", vervolgde hij.


Foto IDF-woordvoerder

"Zesentwintig jaar zijn verstreken sinds de ramp. Sindsdien hebben de staat en de samenleving talloze gebeurtenissen en bepalende momenten meegemaakt, maar de helikopterramp blijft als een litteken dat nooit zal genezen", zei minister van Defensie, de heer Yoav Galant, in zijn toespraak.


"De ramp van de jongens en de families is een wond in de stralen van de staat Israël. De operationele grondactiviteit in de veiligheidsstrook in Libanon, waar de strijders die bij de ramp omkwamen, hun weg vonden, is vervangen door een diverse en multidimensionale activiteit.


Zelfs vandaag, zoals zesentwintig jaar geleden, vormt de IDF de ijzeren muur die de sjiitische storm die uit het oosten waait blokkeert en het leven en de heersende wereldorde in onze regio bedreigt. Zelfs vandaag gaan we door om altijd en overal op te treden, in het licht van de Iraanse verschansing in de noordelijke arena, in het licht van het terroristische leger van Hezbollah, dat zich blijft versterken ten koste van het welzijn en de veiligheid van de burgers van Libanon de integriteit en het belang van de positie van de IDF verzetten zich tegen Naar onze mening is elke soldaat en elke commandant onderworpen aan één bevelsautoriteit, aan één commandant, van de commandant tot de stafchef. Zo was het en zo zal het zijn."


Minister van Defensie Galant. Foto IDF-woordvoerder


"De helikopterramp, waarbij de levens van drieënzeventig commandanten en jagers werden afgebroken, is een ramp die de realiteit zoals we die kenden veranderde", voegde de plaatsvervangend stafchef, generaal-majoor Amir Baram toe, "drieënzeventig commandanten en strijders uit het hele land en zijn verschillende schakeringen, die aan boord van de helikopters gingen als een task force One, ze deden dit uit een eenvoudig gevoel van eenheid en toewijding aan hun vrienden, hun mensen en hun vaderland, wetende dat dit is wat nodig is en nodig om het leven en de veiligheid aan de noordgrens van de staat Israël te verzekeren.


Dit is de Israel Defense Forces - het "Volksleger", waarvoor elk jaar duizenden jonge mannen en vrouwen worden gerekruteerd, die de vele en mooie gezichten van de Israëlische samenleving weerspiegelen. We moeten uit de herinnering aan de slachtoffers van de helikopterramp de noodzaak putten om al het nodige en mogelijke te doen om de gemeenschappelijke deler tussen ons te benadrukken. Beste families, namens de hele IDF wil ik jullie omhelzen met een liefdevolle en warme knuffel. De Israel Defense Forces staat vandaag stil ter nagedachtenis aan de drieënzeventig die zijn omgekomen bij de helikopterramp."


Plaatsvervangend stafchef, generaal-majoor Amir Baram. Foto IDF-woordvoerder74 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page