top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Channel 12: Netanyahu plant radicale wetgevende blitz om Deri in staat te stellen minister te worden


Netanyahu en Deri. Screenshot YouTube


De inkomende coalitie van Likud-leider Benjamin Netanyahu plant naar verluidt een bliksemsnelle wetgevende blitz nog voordat de regering wordt beëdigd – inclusief de goedkeuring van een zeer controversiële wet om het Hooggerechtshof terzijde te schuiven– met als doel de tweemaal veroordeelde Shas partijleider Aryeh Deri in staat te stellen minister te worden in de komende weken, volgens een bericht van Channel 12 wat is overgenomen door de Times of Israël.


Netanyahu heeft de intentie om Deri te benoemen tot een hoge ministeriële post, waarschijnlijk financiën of defensie. Volgens de huidige wetgeving maakt Deri's veroordeling voor belastingovertredingen eerder dit jaar, die een voorwaardelijke gevangenisstraf omvatte, dat echter moeilijk.Daarnaast heeft Deri al twee jaar gevangenisstraf achter de rug wegens belastingfraude. Deri zal een beroep moeten doen op het Centraal Verkiezingscomité om zijn benoeming goed te keuren, en dat laatste zou kunnen weigeren.


Daarom, volgens Channel 12 News, zou het verreikende plan dat vorm krijgt ervoor zorgen dat het rechtse blok de Knesset voorzitter volgende week vervangt om controle te krijgen over de wetgevingsagenda van de Knesset, en vervolgens snel een zeer controversiële wet goedkeurt die het parlement in staat stelt arresten van het Hooggerechtshof terzijde te schuiven.


Daarna is het plan om de huidige wet te wijzigen, zodat een persoon die een (voorwaardelijke) gevangenisstraf heeft gekregen, kan worden benoemd tot minister. Als het Hooggerechtshof de wet vervolgens schrapt, kan de Knesset de override clausule gebruiken om de uitspraak van het Hooggerechtshof terzijde schuiven.


Het bericht zei dat het plan was om dit allemaal op tijd te doen om Deri in de komende weken samen met andere ministers te benoemen.


Volgens The Times of Israel blijft her onduidelijk of zo'n zeer ambitieus plan echt snel kon worden uitgevoerd, aangezien Netanyahu tot 14 december de tijd heeft om een ​​regering te beëdigen (hoewel een verlenging van twee weken kan worden verleend door president Isaac Herzog). Verschillende stappen van het plan zullen waarschijnlijk voor de rechtbank worden aangevochten en de tijdlijn kan te krap blijken te zijn.


Pogingen om de wetgeving snel door te voeren, zouden kunnen leiden tot intense publieke reacties, aangezien Netanyahu het publiek probeert te verzekeren dat zijn nieuwe harde regering geen radicale regering zal zijn, volgens The Times of Israel.


Deri tekende in december 2021 een pleidooiovereenkomst om belastingdelicten in verband met onroerendgoedtransacties op te lossen. Als onderdeel van de deal gaf hij toe geen inkomstenbelasting te hebben betaald over de verkoop van een appartement en valse verklaringen af ​​te leggen, nam hij ontslag bij de Knesset en kreeg hij een boete van NIS 180.000 (€ 50.300) en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden.

125 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page