top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Chanoeka-wonder: overblijfselen van een Hellenistische structuur gevonden in Lachish


Foto Israël Antiquities Authority (IAA)


Zo'n 2.100 jaar geleden behaalde het Hasmonese leger een belangrijke overwinning op de Seleuciden, in een conflict dat tot op de dag van vandaag herinnerd zou worden als de oorsprong van het Joodse Chanoekafeest.


Een van de gevonden aardewerk kannen. Foto IAA


Op dinsdag, minder dan twee weken voor Chanoeka begint, werd de waarschijnlijke plaats van een van de veldslagen die de legendarische Maccabee-leiders zegevierden, onthuld door de Israel Antiquities Authority. De archeologen onthulden de overblijfselen van een Hellenistisch fort in het Lachish- woud.


Werk op de site. Foto Emil Aladjam / Israel Antiques Autorithy


Een versterkte structuur uit de Hellenistische periode, vernietigd en verbrand door de Hasmoneërs, werd opgegraven tijdens opgravingen door de Israel Antiquities Authority in het Lachis-woud in de Judea vlakte. Vandaag (dinsdag) publiceerde de Israel Antiquities Authority de bevindingen en merkte op dat ze "tastbaar bewijs zijn van een strijd die ongeveer 2100 jaar geleden plaatsvond tussen de Hasmoneërs en de Grieken".



Werken in de citadel aan het begin van de opgraving van het gebouw. Foto IAA


"De vernietiging van het gebouw houdt waarschijnlijk verband met de verovering van het gebied door de Hasmonese John Hyrcanus, rond 112 voor Christus", zeggen archeologen van de Israel Antiquities Authority die de opgraving hebben uitgevoerd. Onder meer wapens, verbrande houten balken, tientallen munten en een versterkt bouwwerk uit de Hellenistische periode werden er gevonden.


Een overblijfsel van een wapen ontdekt bij de opgraving. Foto: Israel Antiquities Authority


"De opgravingslocatie levert tastbaar bewijs van de Chanoeka-verhalen", zeggen Saar Ganor, Vladik Lifshits en Ahinoam Montagu, opgravingsdirecteuren namens de IAA. “Het lijkt erop dat we een gebouw hebben ontdekt dat deel uitmaakte van een versterkte linie die door de Hellenistische legercommandanten was opgericht om de grote Hellenistische stad Maresha te beschermen tegen een Hasmonese offensief. De vondsten van de site tonen echter aan dat de Seleucidische verdedigingswerken niet succesvol waren; het opgegraven gebouw was zwaar verbrand en verwoest door de Hasmoneërs.”


Verbrande houten balken. Foto: Israel Antiquities Authority


Bij de opgraving werd een constructie van 15 meter bij 15 meter ontdekt, die was ontworpen als een goed versterkte eenheid. De buitenmuren, die maar liefst drie meter breed zijn, zijn opgetrokken uit grote stenen en een buitenmuur in de vorm van een helling, die beschermt tegen klimmen. In het interieur is het versterkte gebouw verdeeld in zeven kamers, die bewaard zijn gebleven tot een buitengewone hoogte van ongeveer twee meter. Bij de opgraving werd een trap blootgelegd die naar een tweede verdieping leidde, die het niet overleefde. Naar schatting was de hoogte van het gebouw ongeveer vijf meter.



De plaats waar de versterkte structuur werd blootgelegd, bevindt zich op de top van een hoge heuvel, die de hoofdweg domineerde die door de Lachish rivier liep en die in de oudheid verbonden was tussen de kustvlakte en de belangrijkste bergboulevard. Vanuit het gebouw kijkt je uit over Marsa, de grootste stad in de omgeving, die in de Hellenistische periode de hoofdstad was van Adomia.































93 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page