top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Coalitieovereenkomst staat bedrijven toe om vrouwen, homo's te discrimineren om 'religieuze redenen'


UTJ-leider Yitzhak Goldknopf. Screenshot YouTube


Likud stemde in met een coalitie-eis van United Torah Judaism om particuliere bedrijven toe te staan ​​service aan klanten te weigeren of producten te verkopen vanwege het religieuze geloof van de verkoper, zolang de service of het product “niet uniek is, en een vergelijkbaar alternatief kan worden verkregen tegen een vergelijkbare prijs in geografische nabijheid.”


Op verzoek van de ultraorthodoxe partij stemde Likud er ook mee in om mannen en vrouwen te scheiden bij culturele en educatieve evenementen. UTJ zegt dat de bewoording van het artikel later zal worden gewijzigd en dat het is toegevoegd aan de coalitieovereenkomst als reactie op een wet van Labour MK Gilad Kariv die oproept om dienstverleners zoals zangers, rabbijnen en mohels te verbieden om te weigeren om service te verlenen bij evenementen die niet naar geslacht zijn gescheiden, meldt Haaretz.


Het regeerakkoord met UTJ moet nog worden ondertekend, maar de definitieve overeenkomsten met de Likud omvatten ook een toezegging van Likud om een ​​basiswet aan te nemen over de studie van Thora, en ook een gewijzigd militair wetsontwerp om de kwestie te regelen van de rekrutering van Haredim voor het leger. Een andere bepaling wijst miljarden Shekels toe aan Haredi onderwijsinstellingen en aangewezen vervoer voor het Haredi publiek.


Uittredend premier Yair Lapid zei vandaag dat “Benjamin Netanyahu de president gisteravond heeft geïnformeerd dat hij erin is geslaagd een regering te vormen. Dat is niet waar. Dery, Smotrich en Ben-Gvir zijn erin geslaagd hem voorover te buigen. Likud heeft deze regering niet gevormd, dat hebben zij gedaan. Netanyahu is zwak en ze hebben de meest extreme regering in de geschiedenis van het land gevormd. Volgens de regeerakkoorden zal een Haredi-student die geen wiskunde of Engels studeert, duizenden sjekels meer ontvangen dan een student in het algemeen onderwijssysteem. Een yeshiva-student die niet in het leger werkt of dient, krijgt meer geld dan een soldaat in de IDF.120 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page