top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Commissaris van politie: 'uitbreiding bevoegdheden minister van politie heeft dramatisch effect'


Toekomstige minister van Nationale Veiligheid en Israël's commissaris van politie. Screenshot Knesset tv.


Het hoofd van de nationale politie van Israël waarschuwde de wetgevers van de Knesset woensdag dat de uitbreiding van de politiebevoegdheden van Itamar Ben-Gvir als de toekomstige minister van Nationale Veiligheid een "dramatisch effect zou kunnen hebben - niet alleen op de activiteit van de politie, maar ook op haar reputatie in de ogen van het publiek."


Sprekend tot een bijeengeroepen nieuwgevormde speciale commissie van de Knesset, die slechts enkele uren eerder op woensdag speciaal was opgericht, zei Shabtai: "Het is moeilijk om de implicaties van dit wetsvoorstel te onderschatten," aldus Ynet.


De nieuwe commissie vertegenwoordigt de eerste stap op weg naar het aannemen van controversiële wetgeving die Ben-Gvir in feite zou maken tot de politiechef van Israël, waardoor de huidige politiecommissaris Kobi Shabtai ondergeschikt zou worden gemaakt aan het ministerie van Nationale Veiligheid.


Schouder aan schouder zitten met de politiechef, reageerde Ben-Gvir in reactie: "Er is geen democratisch land waar de minister niet het beleid bepaalt."


Zich tot Shabtai wendend zei Ben Gvir: "Het is geen geheim dat er een georkestreerde campagne is die bedoeld is om te terroriseren en te intimideren." Ben-Gvir beschuldigde de minister van Openbare Veiligheid, Omer Bar Lev, ervan betrokken te zijn bij die "campagne", en voegde er volgens The Times of Israel aan toe: "Ik wil op de juiste manier regeren; ik wil het beleid op de juiste manier bepalen."


Vorige week donderdag diende de extreemrechtse partij Otzma Yehudit van Ben Gvir een wetsvoorstel in om de Israëlische politie te herstructureren, waardoor Itamar Ben-Gvir, de nieuwe minister van Nationale Veiligheid, de exclusieve zeggenschap over het beleid krijgt en de politiechef direct onder hem wordt geplaatst.


Het wetsvoorstel werd ingediend na een coalitieakkoord tussen de partij van Ben-Gvir en Likud en zal hem de leiding geven over "het managen van de politie en haar operaties", aldus meldt Haaretz. Het geeft de minister van Nationale Veiligheid ook zeggenschap over de politiebegroting, die afzonderlijk van de staatsbegroting zal worden vastgesteld.


Plaatsvervangend procureur-generaal Amit Marari waarschuwde tijdens het debat van woensdag dat het wetsvoorstel inbreuk zou maken op de autonomie van de politie. "Hoewel het wetsvoorstel de bevoegdheden van de minister uitbreidt", zei ze volgens Ynet, "bevat het geen saldi om de onafhankelijkheid van de politie te waarborgen."


Het doel van het wetsvoorstel, volgens de toelichting, is om de wetgeving voor de politie te vergelijken met die voor het leger, dat wordt gecontroleerd door de minister van Defensie en de besluiten van de regering. De beleidsbepaling door gekozen functionarissen wordt beschreven als "een fundamenteel principe van de moderne democratie".


De commissaris van politie zal volgens het wetsvoorstel rapporteren aan de regering en de minister van politie. Daarnaast wordt gesteld dat de politie onderworpen zou zijn aan de overheid, maar dat deze clausule niet van toepassing zal zijn op de bevoegdheid om zaken te openen en te sluiten en onderzoeken te doen.66 weergaven1 opmerking

1 Comment


Hans van der Laan
Hans van der Laan
Dec 15, 2022

Bezint eer gij begint …..🤢

Like
bottom of page