top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Consumentenprijsindex steeg vorige maand met 0,6% en de afgelopen 12 maanden met 4,1%


Ter illustratie. Foto Imelda op Unsplash


De consumentenprijsindex steeg in de maand mei in Israël met 0,6%, terwijl de stijging over de afgelopen 12 maanden 4,1% bedroeg, iets minder dan voorspeld door experts, maar hoger dan de doelstelling van 1% - 3% van de Bank of Israel.


De consumentenprijsindex, een maatstaf voor inflatie, volgt de gemiddelde kosten van huishoudelijke artikelen. De stijging vorige maand viel iets onder de voorspellingen van economen van 0,7-0,8%, hoewel de inflatie bleef stijgen.


Dit zal er zeer waarschijnlijk toe leiden dat de Bank of Israël de rente opnieuw zal gaan verhogen, in navolging van de FED in Amerika woensdagavond.


De prijzen zijn sinds begin 2022 met 2,8% gestegen. Opvallend was in mei de stijging van de kosten van vers fruit met 13,8%, daarnaast stegen kleding en schoeisel stegen met 2,2%, voedsel naast groenten en fruit stegen met 0,9% en de kosten voor cultuur en entertainment stegen met 0,8%. Verse groenten daalden met 0,7%.


De huizenprijzen stegen in maart-april met 0,9% in vergelijking met februari-maart en zijn de afgelopen 12 maanden met 15,4% gestegen, tegen 16% vorige maand.


Ondertussen lijkt zich een herhaling te gaan voordoen van de sociale protesten van 2011, die uiteindelijk uitmonden in een massaal social protest van ruim 500.000 mensen.


Net zoals het toen begon verschijnen door heel Israël de laatste tijd tenten in parken van mensen die geen huis kunnen huren laat staan kopen, meldt Ynet.27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page