israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Coronakabinet :"kortere quarantaine; strikte handhaving mondkapjes; normaal leven kan doorgaan"


Coronakabinet. Foto GPO


Tijdens de vergadering van het coronakabinet zijn een aantal beslissingen genomen om de Delta variant te bestrijden zonder dat het veel invloed zal hebben op de dagelijkse routine, aldus het persbericht.


Aan het begin van de discussie legde premier Naftali Bennett zijn drie belangrijkste richtlijnen voor het omgaan met het coronavirus uit: nadenken over hoe de economie te openen in plaats van te sluiten, het publiek zoveel mogelijk tijd van tevoren te geven om zich voor te bereiden op toekomstige beperkingen en om in contact te staan ​​met elementen ter plaatse (vooral ondernemers) om hun behoeften te bestuderen en het overheidsoptreden op een optimale manier aan te passen.


De belangrijkste beslissingen die zijn genomen, zijn:


  • Verkorting van de duur van de quarantaine: Inplaats van 10-12 dagen en vrijlating uit quarantaine na een test of 14 dagen zonder test, wordt quarantaine verkort naar zeven dagen en na negatieve test kan men de quarantaine verlaten. Tegelijkertijd wordt de handhaving opgevoerd tegen mensen die quarantaine overtreden en zal de boete die daarop staat worden verhoogd naar 5.000 shekel (€ 1.260).

  • Uitgebreide voorlichtingsinspanningen met nadruk op het dragen van maskers in alle publieke ruimten, waarbij ook een strikter handhavingsbeleid zal gelden.

  • Komende dagen zal er een netwerk voor snel tests worden opgezet dor heel Israël.

  • Voor evenementen en bruiloften waarbij meer dan 100 mensen aanwezig zijn zal het Groene Paspoort gaan gelden waardoor mensen die niet zijn gevaccineerd een negatieve test zullen moeten tonen. Niet-gevaccineerde mensen, of mensen die niet hersteld zijn van het virus, wordt de toegang geweigerd, tenzij ze een snelle virustest buiten de locatie doen of een negatieve virustest overleggen die in de afgelopen 48 uur is genomen. Dit systeem gaat niet gelden voor winkelcentra of het openbaar vervoer.

  • Met ingang van vrijdag 16 juli moet iedereen die vanuit het buitenland Israël binnenkomt na een test op Ben Gurion airport verplicht 24 uur in quarantaine of tot het moment dat uitslag test bekend is.

Er is naar verluidt een voortdurende kloof tussen gezondheidsfunctionarissen en ministers over de kwestie van het toepassen van beperkingen en over de beste manier om de noodzaak ervan te peilen. Terwijl gezondheidsfunctionarissen het snel stijgende aantal nieuwe dagelijkse gevallen als maatstaf zien, gebruiken ministers liever het aantal ernstige gevallen of sterfgevallen. Terwijl de dagelijkse caseload de afgelopen weken enorm is gestegen, is het aantal ernstige gevallen in een veel langzamer tempo toegenomen.


Ondertussen zei de minister van Toerisme Yoel Razvozov dinsdag dat hij wil dat de toekomstige heropening van Israël voor toeristen een onderscheid maakt tussen bezoekers afhankelijk van het vaccin dat ze hebben ontvangen tegen COVID-19.


Razvozov vertelde aan de publieke omroep KAN dat toeristen zullen worden verdeeld in toeristen met ‘vaccins die bekend zijn bij Israël’, zoals Pfizer en Moderna, en die uit landen die andere coronavirusvaccins aanbieden, zoals China en Rusland.


Toeristen die zijn gevaccineerd met een "bekend" vaccin, mogen binnenkomen met alleen een negatieve PCR-test, terwijl anderen een bloedtest nodig hebben om antilichamen te bepalen, zei de minister.


Er zal daarvoor een speciale snelle bloedtestfaciliteit worden opgezet op Ben Gurion Airport en deze zal binnen 15 minuten resultaten opleveren, meldde Channel 12-nieuws maandag.


Alhoewel de minister het voorstel dinsdagavond tijdens de vergadering van het coronakabinet op tafel legde is er nog geen besluit overgenomen. De komende dagen zullen experts zich over het voorstel buigen.


Over de opening van de grenzen per 1 augustus voor gevaccineerde buitenlandse toeristen is verder nog geen besluit genomen. Men wil eerst de ontwikkelingen afwachten met betrekking tot de dagelijkse stijging van besmettingen, voornamelijk veroorzaakt door de Delta variant.90 weergaven2 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws