top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Coronatsaar: "mogelijk 15.000 - 20.000 nieuwe besmettingen per dag, 70% is de BA. 5 variant"


Foto via Wix.


Tijdens een hoorzitting van de commissie volksgezondheid van de Knesset, zei Israël's coronatsaar prof. Salman Zarka dat het aantal nieuwe dagelijkse Covid besmettingen mogelijk tussen de 15.000 - 20.000 per dag ligt omdat veel mensen zich thuis testen en dat niet melden. Verder blijkt uit een studie dat van de mensen die sinds december 2021 opnieuw besmet raakten, 55 procent helemaal niet was gevaccineerd.


Het officiële aantal nieuwe dagelijkse besmettingen, van mensen die zich in de testraten laten testen is gestegen van 2.400 op 6 juni naar 7.661 op dinsdag.


Inmiddels maken velen zich zorgen over mogelijke her-infectie, zo blijkt uit onderzoek door het ziekenfonds Leumit, waar Haaretz over schrijft.


Volgens een studie van Leumit is het aantal her-infecties toegenomen sinds de Omicron golf, die in november vorig jaar begon.


Elf procent van degenen die onder Leumit vallen en sinds december 2021 het coronavirus hebben opgelopen, was volgens het onderzoek minstens één keer eerder met het virus besmet. Ter vergelijking: in de periode voor december 2021 was slechts 1,2 procent van de COVID-dragers opnieuw besmet met het virus.


Her-infectie, ook al zijn de algemene infectiepercentages laag, is nog steeds mogelijk. Hoewel het publiek goede redenen heeft om zich in dit stadium beschermd te voelen, vooral vanwege de hoge vaccinatie- en herstelpercentages, geldt deze bescherming vooral voor die tegen ernstige ziekten.


Volgens de studie, uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van de organisatie, onder leiding van Dr. Ariel Yisrael, van de 10.649 mensen die sinds december 2021 opnieuw besmet waren, was 55 procent helemaal niet gevaccineerd, 30 procent had één dosis gekregen, 11 procent had twee doses gekregen en slechts 4 procent had drie doses of meer gekregen.


Volgens de analyse van de gegevens bereikte het aantal her-infecties een piek in januari 2022, toen 9 procent van het Israëlische publiek opnieuw met het virus werd besmet. Van degenen die een tweede keer besmet waren, moest slechts 1,6 procent in het ziekenhuis worden opgenomen. Een analyse van de cijfers van het ministerie van Volksgezondheid laat ook een stijging van het aantal her-infecties zien. Uit gegevens die eerder deze week werden gepubliceerd, bleek dat 14 procent van degenen die in de voorgaande zeven dagen waren gediagnosticeerd, in het verleden was geïnfecteerd.


De stijging van het aantal her-infecties kan worden toegeschreven aan de tijd die is verstreken sinds de laatste vaccinatiecampagne in Israël, de verspreiding van nieuwe Omicron sub varianten en andere factoren.


Momenteel is de BA.5-variant verantwoordelijk voor 70 procent van de infecties in Israël, en de BA2.12.1- stam is goed voor 12 procent van de infecties. Voor zover bekend zijn deze twee varianten 15-25 procent besmettelijker dan de BA.2-variant.


Door de hoge besmettelijkheid van de verschillende varianten kunnen ze mensen bereiken die lang geleden zijn hersteld en deze besmetten. Dit geldt met name voor mensen die besmet waren in de eerste golven van de alfa- en deltavarianten. Deze mensen hebben vijf keer zoveel kans om opnieuw besmet te worden, vergeleken met mensen die herstellen van de omicron-variant. Het opheffen van beperkingen, zoals het inkorten van het maskermandaat, heeft ook invloed op de stijging van het aantal besmettingen.
70 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page