top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Darmmicroben kunnen een vroege diagnose van zwangerschapsdiabetes mogelijk maken


Screenshot YouTube


Zwangerschapsdiabetes is een groot probleem bij zwangere vrouwen en treft ongeveer 10 procent van de vrouwen wereldwijd. De aandoening veroorzaakt een hoge bloedsuikerspiegel die gezondheidsrisico's kan opleveren voor moeder en kind.


Momenteel wordt zwangerschapsdiabetes gediagnosticeerd in het tweede trimester van de zwangerschap. Een nieuwe Israëlische studie is een van de eerste die maanden van tevoren een betrouwbare voorspelling laat zien door verschillen in darmmicrobiota te analyseren.


In een studie die onlangs in het tijdschrift Gut is gepubliceerd, verzamelden onderzoekers onder leiding van prof. Omry Koren van de Bar-Ilan University feces- en serummonsters van vrouwen aan het begin van hun zwangerschap.


Prof. Omry Koren. Foto met dank aan Bar-Ilan University via ISRAEL21C


Volgens de onderzoekers onthult het zoeken naar ontstekingsmarkers duidelijke verschillen in de darmmicrobiota van het eerste trimester van vrouwen die wel en later geen zwangerschapsdiabetes ontwikkelen. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes ontwikkelen, vertonen een hogere ontsteking en lagere niveaus van gunstige metabolieten.


De microbiota, metaboliet, ontsteking en hormoonprofielen van de monsters werden gekarakteriseerd, terwijl dieet, roken en andere levensstijlgewoonten werden geregistreerd en klinische gegevens werden verzameld uit digitale medische dossiers.


Met al deze informatie bouwden de onderzoekers een machine-learningmodel dat kan voorspellen welke vrouwen zwangerschapsdiabetes zouden krijgen.


Vervolgens toonden ze in diermodellen aan dat het overbrengen van de ontlasting van vrouwen in het eerste trimester die zwangerschapsdiabetes ontwikkelden, resulteerde in de overdracht van het diabetesfenotype naar kiemvrije muizen, wat suggereert dat het darmmicrobioom een ​​rol speelt bij het mediëren van de ontwikkeling van ziekten.


"Erkenning van vrouwen die risico lopen op zwangerschapsdiabetes in een vroeg stadium van de zwangerschap kan specifieke aanbevelingen voor preventie van de ziekte mogelijk maken - momenteel door aanpassing van levensstijl en in de toekomst misschien door specifieke pre-, pro- en postbiotische suppletie," legde Koren uit.

23 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page