top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Darmmicroben kunnen helpen bij diagnosticeren van zwangerschapsdiabetes in het eerste trimester


Screenshot YouTube


Een nieuwe studie van Bar-Ilan University heeft uitgewezen dat zwangerschapsdiabetes al in het eerste trimester van de zwangerschap kan worden gediagnosticeerd - maanden eerder dan gewoonlijk wordt ontdekt.


Zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM) is een aandoening waarbij vrouwen zonder diabetes glucose-intolerantie ontwikkelen tijdens de zwangerschap. GDM, dat ongeveer 10% van de zwangere vrouwen wereldwijd treft, wordt momenteel gediagnosticeerd in het tweede trimester van de zwangerschap.


De nieuwe studie, geleid door prof. Omry Koren, van de Azrieli Faculteit Geneeskunde van de Bar-Ilan Universiteit, en een team van Israëlische en internationale onderzoekers, is een van de eerste die een betrouwbare voorspelling van GDM laat zien, maanden voordat het doorgaans wordt gediagnosticeerd.


Er zijn duidelijke verschillen in de darm microbiota van het eerste trimester (de bacteriepopulatie die wordt aangetroffen in de ingewanden van mens en dier) van vrouwen die wel en later geen zwangerschapsdiabetes ontwikkelen. Deze verschillen zijn geassocieerd met ontstekingsmarkers, waarbij vrouwen die zwangerschapsdiabetes ontwikkelen een hogere ontsteking en lagere niveaus van gunstige metabolieten vertonen.


In het onderzoek werden feces- en serummonsters verzameld van zwangere vrouwen tijdens hun eerste trimester. De microbiota, metaboliet, ontsteking en hormoonprofielen werden gekarakteriseerd. Dieet, roken en andere leefgewoonten werden geregistreerd en klinische/medische gegevens werden verzameld uit digitale medische dossiers. Met behulp van de resultaten van deze karakteriseringen, gecombineerd met andere verzamelde gegevens, bouwde prof. Yoram Louzoun, van het Departement Wiskunde en Gonda (Goldschmied) Multidisciplinair Brain Research Center, een machine learning-model dat nauwkeurig kan voorspellen welke vrouwen wel en niet zouden doorgaan zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen.


De onderzoekers toonden vervolgens in diermodellen aan dat het overbrengen van de ontlasting van vrouwen in het eerste trimester die zwangerschapsdiabetes ontwikkelden, resulteerde in de overdracht van het diabetesfenotype naar kiemvrije muizen, wat suggereert dat het darm microbioom een rol speelt bij het mediëren van de ontwikkeling van ziekten. De onderzoeksresultaten zijn niet populatie specifiek. Het microbioom model zou bijvoorbeeld GDM bij Chinese vrouwen kunnen voorspellen, en de muizenresultaten werden gerepliceerd in Finse en Amerikaanse cohorten.


"Erkenning van vrouwen die risico lopen op zwangerschapsdiabetes in een vroeg stadium van de zwangerschap kan specifieke aanbevelingen voor preventie van de ziekte mogelijk maken - momenteel door aanpassing van de levensstijl en in de toekomst misschien door specifieke pre-, pro- en postbiotische suppletie", zegt prof. Koren.


Als zwangerschapsdiabetes kan worden voorkomen, zou dit zowel op de korte als op de lange termijn de nadelige gevolgen van zwangerschapsdiabetes voor de moeder en het nageslacht aanzienlijk kunnen verminderen, waar gezinnen over de hele wereld van profiteren.


De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Gut.

35 weergaven0 opmerkingen
bottom of page