top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De 3 beste plekken (en 3 slechtste plekken) om te fietsen in Tel Aviv, en hoe ze te hurenTel Aviv is de ultieme fietsstad. Met bijna 160 kilometer aan fietspaden en meer in het verschiet, vlakke topografie en geweldige landschappen, is Tel Aviv de ultieme fietsvriendelijke stad.


Niet alleen valt er nauwelijks regen, het is ook vrijwel vlak en vrij klein. De steeds groter wordende fietspaden door de stad maken het steeds makkelijker en leuker om je er doorheen te trappen.


En wat is nou leuker dan de stad per fiets te verkennen wanneer je er tijdens je vakantie bent.


Om je alles te vertellen over alles wat met fietsen te maken heeft in Tel Aviv, sprak ISRAEL21c met Jake Teper, eigenaar van de Yalla Bikes fietsverhuurwinkel.


Yalla Bikes-eigenaar Jake Teper en zijn hond Emma op een fiets in Tel Aviv. Foto door Sapir Drucker via ISRAEL21


"Mensen realiseren zich niet hoe extreem fietsvriendelijk Tel Aviv is", zegt Teper. "Iedereen van wie ik hoor, huurde elke dag scooters of nam bussen, en zodra ze fietsen pakten, voelden ze dat de hele stad voor hen openging."


Teper richtte afgelopen zomer Yalla Bikes op, geïnspireerd door een ervaring die hij opdeed in een andere stad die bekend staat om zijn fietscultuur: Kopenhagen. Oorspronkelijk afkomstig uit de VS, studeerde hij een tijdje in de Deense hoofdstad, waar hij en zijn vrienden lange termijnfietsen huurden om zich door de stad te verplaatsen.


Bij het bereiken van Israël met het Masa programma in 2020, zocht Teper naar een soortgelijke dienst en was verrast te horen dat er geen bestond. (Tel Aviv's Tel-O-Fun service voor het delen van fietsen biedt gewone of elektrische fietsen van stations op straat, maar verhuur is slechts voor 30 minuten per keer.)


Een paar jaar vooruit spoelen, en zijn winkel biedt nu dagelijkse of wekelijkse huur aan. Klanten kunnen ook kiezen voor een maandelijks bedrag, inclusief fiets, slot, helm en onderhoud.


De Yalla Bikes-winkel in het centrum van Tel Aviv. Foto door Jake Teper via ISAREL21C


"Ik ben nog steeds de enige die deze dienst aanbiedt", zegt hij. "Ik heb de nadruk gelegd op klantenservice en de vriendelijkheid ervan en ik denk dat mensen dat hebben gewaardeerd."


Favoriete routes

Teper geeft toe dat de omstandigheden in de stad (gek rijgedrag, eindeloze constructies en drukke omgevingen) "in het begin zeker een beetje intimiderend kunnen zijn, maar blijf zoveel mogelijk op de fietspaden", adviseert hij.


Fietsen langs het strand in Tel Aviv. Foto door Jake Teper via ISRAEL21C


“Er is momenteel meer dan 160 kilometer aan fietspaden in Tel Aviv, maar het stadsplan is om tegen 2025 250 kilometer te hebben. Ik voel echt de moeite die de stad erin steekt”, zegt hij.


Teper raadt aan om Allenby Street te vermijden (veel bussen en geen fietspaden), King George (idem) en Ibn Gabirol (de fietspaden zijn op de stoep en onbeschermd).


Dit zijn de favoriete fietsroutes van Teper:


Het strand

'Je kunt bijna helemaal naar het noorden tot Herzliya. Het is door fietspaden gescheiden van de rest van de straat. En in de andere richting is het helemaal voorbij Old Jaffa. Het is één recht fietspad, heel gemakkelijk te volgen en heel mooi bij zonsondergang of op elk ander moment van de dag.”


Yarkon-park


Klanten van Yalla Bikes fietsen door Yarkon Park in het noorden van Tel Aviv. Foto door Jake Teper via ISRAEL21C


“Het is vol met fietspaden – en hele mooie, gloednieuwe. Je kunt langs de rivier fietsen. Ik heb hele dagen in het park doorgebracht, stoppend om te lezen, stoppend om te snacken.


Een lus die zich verpakt in culturele top hotspots


De lus van Atarim Square naar Jerusalem Boulevard in Jaffa gaat langs vele culturele hotspots


“Begin bij Atarim Square, ga de Ben-Gurion Boulevard op naar Rabin Square en ga dan verder via Chen Boulevard naar Habimah Square naar Rothschild Boulevard. En aan het einde van Rothschild, sluit u aan op Mesila Park en rijdt u helemaal naar Jerusalem Boulevard in Jaffa.


'Ga dan in noordelijke richting terug naar het Atarim plein, waar je bent begonnen. Je hoeft nooit van een fietspad af en het is een perfecte middagrit. Je kunt stoppen voor een kop koffie, of je fiets parkeren en rondlopen op de shuk (vlooienmarkt) in Jaffa,” stelt Teper voor.


Klik hier voor meer informatie over Yalla Bikes.

180 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page