top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De Arabische paramedicus die Joodse levens redde na de terreuraanval in Jeruzalem


Magen David Adom (MDA) paramedicus Fadi Dekaidek. Foto met dank aan MDA via ISRAEL21C


Fadi Dekaidek was een van de eerste medische helpers die ter plekke kwam bij de dodelijke terreuraanval door een Arabische schutter buiten een synagoge in Jeruzalem in de nacht van 27 januari.


“We zagen een vrouw en vier mannen op straat liggen met geweerschoten, zonder tekenen van leven. Tot ons verdriet moesten we ter plekke aangifte doen van hun dood”, meldde Dekaidek. “Bovendien hebben we vijf gewonden behandeld, onder wie een 70-jarige vrouw en een 30-jarige man in kritieke toestand.”


Als iemand verrast zou zijn dat deze 38-jarige Magen David Adom paramedicus ook een Arabier is, zou het nog meer verbaasd zijn te weten dat hij niet de enige Arabische Israëliër was die wanhopig levens probeerde te redden op de gruwelijke plek.


En het is niet de eerste keer dat hij reageert in de nasleep van een door Arabieren gepleegde terreuraanslag. Helaas is het al eerder gebeurd in zijn 20 jaar bij de nationale Rode Kruisorganisatie van Israël.


"Ik ben een Arabische man in Magen David Adom en ik red de levens van Joodse mensen", vertelt hij aan ISRAEL21c. "Natuurlijk redden veel van mijn Joodse vrienden in Magen David Adom levens van Arabische mensen."


Veel Arabische vrijwilligers

Dekaidek groeide op in de wijk Shuafat in Oost-Jeruzalem, vlakbij zijn huidige huis in Beit Hanina. Deze uitsluitend Arabische gemeenschappen bevinden zich enkele kilometers ten zuidwesten van Neve Ya'akov, de joodse buurt waar de terreuraanvallen plaatsvonden.


"Ik begon met vrijwilligerswerk voor Magen David Adom toen ik 17 was en toen, nadat mijn vader een hartaanval had gehad en ik Joodse mensen zijn leven zag redden, besloot ik door te gaan", legt de drietalige paramedicus uit.


Dekaideks hele carrière is bij de rampenbestrijdingsorganisatie geweest. De bemanning die hij begeleidt, bestaat uit ongeveer 300 arbeiders en vrijwilligers, waaronder 15 ambulancechauffeurs en 115 tienervrijwilligers uit Beit Hanina en andere Arabische gemeenschappen in Jeruzalem.


"Er waren die avond veel andere Arabische EMT's ter plaatse, veel van mijn dienstdoende team en anderen die van huis kwamen", zegt hij. “We hebben veel vrijwilligers.”


Een Magen David Adom-ambulance ter plaatse in Neve Ya'akov op 17 januari 2023. Foto met dank aan MDA voia ISRAEL21C


De terrorist, een 21-jarige inwoner van Jeruzalem, werd gedood door de politie toen Dekaidek en andere hulpverleners van Magen David Adom en United Hatzalah samenwerkten om degenen die hij had neergeschoten te verzorgen.


Een woordvoerder van United Hatazalah (UH) zei dat er vier moslim-Arabische vrijwilligers waren onder de meer dan 30 UH-hulpverleners ter plaatse.


Een voorbeeld voor de wereld

Je zou kunnen denken dat Dekaidek gehard is geworden als senior paramedicus die slachtoffers van vele ongevallen en misdaden heeft behandeld. Maar dat is niet zo.


"Toen ik die avond thuiskwam, voelde ik me nog steeds vreselijk en kon ik niet slapen", zegt hij. "Als je veel lichamen en meerdere slachtoffers ziet met overal bloed, is dat niet gemakkelijk."


Naast de gewonden kwamen zeven mensen om het leven bij de aanval, variërend in leeftijd van 14 tot 68 jaar.


Dekaidek herinnert zich dat hij van slachtoffer naar slachtoffer ging, reanimatie en andere technieken uitvoerde om wonden te behandelen en levens te redden.


"We gebruikten elke vaardigheid die we hebben geleerd", zegt hij.


Hoewel eerstehulpverleners zich vaak in gevaarlijke situaties bevinden, zegt Dekaidek dat zijn familie, vrienden en buren zijn carrière bij het Israëlische noodhulpnetwerk steunen.


"Ik denk dat alle mensen in Oost-Jeruzalem denken dat we goed werk leveren om levens te redden en mensen te helpen", zegt hij.


Arabieren en Joden die hun krachten bundelen voor het welzijn van anderen, zei hij, "is een voorbeeld voor de hele wereld" en hij hoopt dat zijn eigen kinderen in zijn voetsporen zullen treden.162 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page