top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De Asper Foundation en Universiteit van Tel Aviv lanceren innovatief project voor schoon water


De Universiteit van Tel Aviv (TAU) heeft samen met de Canadian Friends of Tel Aviv University (CFTAU) een gift van $ 407.000 aangekondigd van The Asper Foundation, een van Canada's grootste particuliere stichtingen. De fondsen zullen het werk van TAU's Water Energy (WE) Lab ondersteunen om technologie verder te ontwikkelen die veilig drinkwater produceert in ontwikkelingslanden.


Onder leiding van prof. Hadas Mamane van TAU's Fleischman Faculty of Engineering, is het Lab een van de vele onderzoeksteams die oplossingen bedenken om de wereldwijde waterschaarste aan te pakken. Het Lab heeft een gepatenteerde technologie ontwikkeld die gebruik maakt van ledverlichting en zonne-energie om water te desinfecteren. Het apparaat ter grootte van een laptop, SoLED genaamd, werkt zonder chemicaliën of elektriciteit en doodt 99,9% van de bacteriën en virussen uit water, waardoor het goedkoper en gemakkelijker te gebruiken is dan bestaande oplossingen in afgelegen gebieden.


Minstens 2 miljard mensen over de hele wereld gebruiken water uit verontreinigde bronnen. Bovendien wordt onveilig water in verband gebracht met de dood van naar schatting 800 kinderen per dag. Het probleem treft vooral mensen in ontwikkelingslanden, waar toegang tot schoon water vaak onbetaalbaar of ontoegankelijk is. Sterker nog, naarmate de impact van klimaatverandering toeneemt, zal waterschaarste volgens schattingen van experts tegen 2025 bijna de helft van de wereldbevolking treffen.


De steun van de Asper Foundation, een leidende kracht in Joodse en algemene filantropie in Israël en Canada, zal Prof. Mamane en haar team in staat stellen de mogelijkheden van de technologie verder uit te breiden en het apparaat in de praktijk te testen. Hun uiteindelijke doel is om een ​​schaalbare versie te produceren die kan worden vervaardigd voor massadistributie.


Het geschenk versterkt het bestaande partnerschap van filantropische steun en samenwerking tussen de Asper familie, gevestigd in Winnipeg, en de universiteit.


Gail Asper, President en Trustee van The Asper Foundation, zei: “Mijn overleden ouders, Israël en Babs, zouden ongelooflijk trots zijn op dit streven dat zo’n positieve impact zal hebben op het leven van mensen. Het onderzoek van Prof. Mamane's Water-Energy Lab en aan de Universiteit van Tel Aviv sluit aan bij de inzet van onze Stichting om de ondernemersgeest te ondersteunen en een betere wereld te creëren. We zijn verheugd om aan deze reis te beginnen om innovatieve ideeën te bevorderen en levens te veranderen.”


Prof. Ariel Porat, president van de Universiteit van Tel Aviv, zei: "Als de grootste onderzoek universiteit van Israël hecht de TAU veel belang aan het creëren van oplossingen voor wereldwijde uitdagingen voor het milieu en de samenleving. We zijn verheugd om The Asper Foundation als partner te verwelkomen en kijken ernaar uit om met haar team samen te werken.”


Prof. Hadas Mamane, hoofd van het Water-Energy Lab bij TAU, zei: “Mijn team en ik zijn verheugd en vereerd met de steun van The Asper Foundation. Dit geschenk zal onze inspanningen versnellen om achtergestelde bevolkingsgroepen toegang te geven tot schoon water - een fundamenteel mensenrecht en een streven dat duizenden levens kan redden."


Canadian Friends of Tel Aviv University, Chief Executive Officer (Ontario & West-Canada) Stephen Adler zei: “CFTAU is er trots op een schakel te zijn tussen de grote Canadese familie en de toonaangevende onderzoek universiteit van Israël. We kijken ernaar uit om de vruchten van dit onderzoek te zien en manieren te vinden om de impact ervan in Israël, Canada en de rest van de wereld te maximaliseren. We danken The Asper Family Foundation en de Asper Family voor hun voortdurende steun en vriendschap.”

38 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page