top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De Azrieli-faculteit voor geneeskunde van Bar-Ilan lanceert een baanbrekend diabetesinitiatief


Azrielli faculteit. Screenshot YouTube


De Azrieli-faculteit Geneeskunde van de Bar-Ilan University en de Russell Berrie Foundation hebben de oprichting aan van The Russell Berrie Galilee Diabetes SPHERE aangekondigd, een uitgebreid programma dat is ontworpen om de diabeteszorg in de sociaaleconomisch achtergestelde regio van Noord-Galilea in Israël te transformeren, terwijl het tegelijkertijd innovaties stimuleert in diabetesbehandeling en preventie die over de hele wereld kan worden toegepast.


Diabetes neemt wereldwijd toe, met een verviervoudiging van het aantal diabetici sinds 1980. In Israël en elders lopen sociaal-economisch achtergestelde bevolkingsgroepen een groter risico om de ernstigste gevolgen van de ziekte te ontwikkelen en eronder te lijden. Verwacht wordt dat tegen 2040 een miljoen Israëli's de diagnose diabetes zullen krijgen, een onevenredig aantal van hen uit de economisch achtergestelde en etnisch diverse regio Galilea.


SPHERE, dat staat voor de Social Precision-medicine Health Equity Research Endeavour, heeft tot doel een onmiddellijke impact te hebben op de kwaliteit van leven in Galilea en een lange termijn impact op diabeteszorg en -behandeling wereldwijd. Het heeft tot doel aspecten van het veld die vaak in silo's zitten te integreren, door een breed spectrum van wetenschappers samen te brengen; professionals in de gezondheidszorg, sociale diensten en industrie; leiders van religieuze gemeenschappen; vrouwenorganisaties; gemeenten; NGO's; en Israel Diabetes Association centra.


De Russell Berrie Galilee Diabetes SPHERE wordt opgericht door de Azrieli Faculteit der Geneeskunde van Bar-Ilan University, gelegen in de regio Galilea, en wordt ondersteund door een hoofdsubsidie van $ 20 miljoen van de Russell Berrie Foundation.


"De behoefte aan innovatieve modellen en benaderingen zal naar verwachting groter zijn dan ooit in het COVID-19 en post-pandemische tijdperk vanwege het versterkte effect op de ongelijkheden in de gezondheid van chronische ziekten", zegt Azrieli Faculteit der Geneeskunde, decaan prof. Karl Skorecki, die SPHERE initieerde.


"Na grondig onderzoek van het diabeteslandschap in Galilea, zijn we van mening dat deze gecoördineerde inspanning zal leiden tot een substantiële impact en consistente en duurzame verbetering in de regio, en ook een voorbeeld zal stellen voor andere initiatieven die te maken hebben met chronische ziekten in geografische en sociale perifere gemeenschappen."


"We zijn vereerd en trots om samen te werken met The Russell Berrie Foundation en met gemeenschappen in heel Galilea in deze buitengewone onderneming", zei prof. Arie Zaban, voorzitter van de Bar-Ilan University. "Het oplossen van ongelijkheden op gezondheidsgebied door academische excellentie te integreren met partnerschap en sociale verantwoordelijkheid zal een grote impact hebben in Israël en op den duur een wereldwijd voorbeeld worden."


"We zien deze investering als een kans die maar één keer in een generatie bestaat om de kwaliteit van leven in de regio Galilea te verbeteren en de ongelijkheden in de gezondheidszorg aanzienlijk te verminderen, terwijl we ook een belangrijke bijdrage leveren aan het wereldwijde gebied van diabetesbehandeling en -preventie", aldus Ruth Salzman. , CEO van de Russell Berrie Foundation. "SPHERE is een holistische inspanning die silo's vervangt door synergie - door onderzoekers, zorgverleners in de gemeenschap, medische studenten en NGO's samen te brengen. We zijn van mening dat deze aanpak een heilzame cyclus zal opleveren, waarin patiënten in Galilea onmiddellijk zullen profiteren en de beste praktijken die ter plaatse zijn ontwikkeld, de diabeteszorg en -preventie in Israël en wereldwijd zullen informeren.”


De internationaal bekende endocrinoloog prof.dr. Naim Shehadeh wordt directeur van SPHERE. Prof. Shehadeh is voorzitter van de Israëlische Diabetes Vereniging en is momenteel directeur van Diabetes Endocrinologie en Metabolisme in het Rambam Medical Center. Dr. Sivan Spitzer, die als adjunct-directeur zal dienen, is een expert in het identificeren, ontwerpen en evalueren van organisatiestrategieën die gericht zijn op het verminderen van ongelijkheden in de gezondheidszorg. Dr. Spitzer is hoofd van Volksgezondheidseducatie en hoofdonderzoeker van het Health Equity Advancement Lab (HEAL) aan de Azrieli Faculteit der Geneeskunde. Ze zullen worden vergezeld door een kernteam met onderzoekers en clinici die meerdere disciplines vertegenwoordigen, evenals leiders van aangesloten regionale HMO's en ziekenhuizen.


“Dit is het grootste project in zijn soort in de geschiedenis van ons land. Ik geloof dat het zal dienen als een opstap naar toekomstige nationale en wereldwijde uitgebreide programma's, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde wetenschappelijke modellen voor het verbeteren van de gezondheidsdiensten voor achtergestelde gemeenschappen”, zei prof. Shehadeh. Zijn doelstellingen, zei hij, omvatten een verlaging van 50% van de conversieratio van pre-diabetes naar diabetes en een dramatische toename van het aantal diabetespatiënten bij wie de glucosespiegels goed onder controle zijn.


Door middel van onderzoek, onderwijs en gezondheidszorg zal SPHERE vier pijlers van activiteit omvatten: preventie, controle, zorg en het zoeken naar genezing. De inspanningen voor diabetespreventie omvatten het creëren van gemeenschapsinfrastructuren om een ​​gezonde levensstijl te promoten, evenals gezondheidseducatieprogramma's die gericht zijn op populaties met een hoog risico en pre-diabetespatiënten. Inspanningen voor diabetescontrole zullen de implementatie van nieuwe strategieën omvatten, waarbij precisiegeneeskunde wordt gecombineerd met sociale determinanten van gezondheid om de klinische behandeling te verbeteren en complicaties te verminderen. SPHERE zal de diabeteszorg transformeren door een geïntegreerd, inter-organisatie model te ontwikkelen, waarin zorgverleners en gemeenschappen samenwerken.


En als het gaat om het zoeken naar een remedie voor diabetes, is de regio Galilea rijk aan potentieel voor onderzoekers, omdat het de thuisbasis is van de meest uiteenlopende bevolkingsgroepen ter wereld, waaronder moslim-Arabieren, christelijke Arabieren, joden, druzen, bedoeïenen, Circassians en Maronieten. Het onderzoeksprogramma van SPHERE zal genetische mutaties identificeren die diabetes veroorzaken en specifiek zijn voor bepaalde populaties, wat leidt tot medische zorg op maat voor patiënten, evenals de ontwikkeling van nieuwe diagnostische en preventiehulpmiddelen.


Het strategisch plan SPHERE is tot stand gekomen na een eenjarig proces van intensief trans disciplinair, regionaal, nationaal en internationaal overleg. De gift van $ 20 miljoen van de Russell Berrie Foundation vertegenwoordigt de hoeksteeninvestering in wat wordt beoogd als een tienjarig programma van $ 75 miljoen.


"Voor mij, net als voor miljoenen mensen over de hele wereld, is diabetes zeer persoonlijk", zegt Angelica Berrie, voorzitter van de Russell Berrie Foundation. “Mijn overleden echtgenoot, Russ Berrie, was diabetes type 2 en ervoer de verwoestende impact van deze ziekte. De Russell Berrie Galilee Diabetes SPHERE maakt gebruik van Israëls ongeëvenaarde expertise op het gebied van zorginnovatie om het landschap voor toekomstige generaties te veranderen.”

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page