top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De bokser die misbruik uit haar leven sloeg


Screenshot video


Om de Vrouwenmaand te vieren, nemen we een kijkje bij Kimberly Voch in Tel Aviv die een gewelddadige relatie overwon en nu vrouwen vechtsporten traint om ze zich sterk en zelfverzekerd te laten voelen.


"Vroeger had ik een fysiek gewelddadige relatie en het kostte me vele jaren om iets te bereiken waardoor ik me veilig en sterk kon voelen", herinnert Kimberly Voch zich.


“Ik probeerde allerlei soorten bewegingen door middel van therapie en ergotherapie totdat ik op een dag trainde in mijn gewone sportschool en een personal trainer tegen me zei dat we konden boksen om fit te blijven. Ze deed de handschoenen aan en ik kan niet uitleggen hoe krachtig ik was. Ik wist dat ik meer wilde en wilde professioneel zijn.”


Een paar jaar vooruitspoelen en Voch, nu 34 en in verwachting van haar eerste kind, heeft een pauze van deelname aan Olympisch boksen. Ze is ook de eigenaar van Kimberly's, een vechtsportschool voor vrouwen in Tel Aviv.


"Ongeveer twee weken nadat ik die handschoenen had aangetrokken, besloot ik naar een professioneel kamp in Thailand te gaan", zegt ze. "Toen ik daar aankwam, trainde ik daar met professionals die ik nu op tv zie."


Kimberly's vechtsportschool voor alleen vrouwen in Tel Aviv streeft ernaar vrouwen vertrouwen en kracht te geven. Foto met dank aan Kimberly Voch via ISRAEL21C


Op een dag klikte het dat ze mensen wilde trainen in het boksen. "Ik werd verliefd op deze wereld en het was logisch dat ik dit elke dag ga doen", vertelt ze aan ISRAEL21c.


“Ik ben ook op wedstrijd gegaan. Ik was behoorlijk oud in vergelijking met anderen. Ik begon toen ik 26, 27 was, en alle anderen waren begonnen met boksen toen ze 10 waren. Ik moest het opnemen tegen mensen die acht of negen jaar meer ervaring hadden dan ik en fysiek jonger waren dan ik. Maar het kon me niet schelen. Het was de beste ervaring.”


Ondervertegenwoordigd en verkeerd begrepen

In een gesprek met ISRAEL21c terwijl hij acht maanden zwanger was, was Voch nog steeds aan het boksen, trainen en gewichtheffen - alleen met mate. Ze is de eerste zwangere vrouw die haar mannelijke coach ooit heeft getraind, een feit dat voor haar nog een ander gebied benadrukte waarop vrouwen ondervertegenwoordigd zijn en vaak verkeerd worden begrepen in het boksen.


Hoewel ze vol lof is over haar persoonlijke coach, wijst Voch op de problemen waarmee vrouwelijke boksers op alle niveaus worden geconfronteerd.


“Als je als beginner een boksschool binnenloopt, weten mannen hoe ze met mannen moeten omgaan, maar niet met vrouwen. Ze begrijpen niet wat hard is, wat zacht is, wat oké is', zegt ze.


“Er zijn ook zo weinig vrouwelijke strijders en dit is niet alleen een probleem in Israël, maar in de hele wereld. Als je wilt trainen voor een gevecht, train je de hele tijd tegen mannen', voegt ze eraan toe. "En behalve een of twee in Israël, zijn er geen echt goede vrouwelijke trainers, dus als je naar een van de beste trainers in Israël wilt gaan, zul je hoogstwaarschijnlijk naar een man moeten gaan die je niet begrijpt." heb je menstruatie.


Kimberly Voch begon met trainen toen ze eind twintig was. Foto door Guy Schreiber via ISRAEL21C


Voch probeerde vrouwen buiten in lessen te trainen. Maar voorbijgangers gooiden vaak vrouwonvriendelijke opmerkingen naar haar studenten.


"Ik begreep dat ik een huis moest bouwen voor vrouwen die vechtsporten wilden proberen", zegt ze.


Haar sportschool, Kimberly's, verwelkomt vrouwen van alle leeftijden, achtergronden, religies en ervaringsniveaus, met als doel een veilige en warme ruimte te bieden om een ​​gevoel van kameraadschap en fysieke en emotionele empowerment te ontwikkelen.


"Het gaat niet om de fysieke kracht, maar om de mentale aspecten die vechtsporten vrouwen helpen bereiken", zegt ze. “Voor mentale kracht kun je naar een psycholoog of coach gaan en die geven je tools, maar als je geen lab hebt om deze tools in een veilige omgeving uit te proberen, groei je niet.”


Obstakels overwinnen

“In vechtsporten moet je veel obstakels overwinnen: beperkingen van jezelf begrijpen, goede dagen, slechte dagen, groepsdynamiek... er zijn zoveel verschillende aspecten dat het je niet alleen de mentale toolkit geeft, maar je ook laat oefenen op een veilige plaats”, zegt Voch.


Kimberly Voch traint vrouwen in haar boksschool. Foto door Natalie Selvin via ISRAEL21C


"De vechtsporten zijn een middel om het doel te bereiken, maar uiteindelijk geloof ik dat vrouwen meer plaatsen nodig hebben om mentaal te groeien en daar zijn niet veel platforms voor."


De onmiddellijke uitdaging waar Voch nu voor staat, is de aanstaande geboorte van haar baby. Als overlevende van huiselijk geweld maakt ze zich zorgen over het opgroeien van haar dochter in deze wereld. Maar, merkt ze op, haar verloofde is ook eigenaar van een boksschool. En ze heeft een goed ondersteuningssysteem, inclusief haar moeder en vrouwen uit de sportschool.


Kimberly Voch traint nog tot ver in haar zwangerschap. Foto door Natalie Selvin via ISRAEL21C


"Het is een zeer uitdagende tijd voor vrouwen, omdat we nu pas beginnen te begrijpen dat grenzen moeten worden gesteld en dat normen veranderen", zegt ze.


Klik hier voor meer informatie.

93 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page