top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Borstbeeld van president Rivlin is geplaatst in de Avenue of the Presidents in Beit HaNasi


Borstbeeld president Rivlin. Foto Haim Zach (GPO)


In Israël is het gebruikelijk dat aan het einde van de ambtstermijn van de president een borstbeeld wordt geplaats in de Avenue of the Presidents in de tuin van de residentie van de president, Beit HaNasi in Jeruzalem. Zo ook op maandag toen het borstbeeld van president Rivlin werd geplaatst nu zijn termijn als president van de Staat Israël op 7 juli eindigt en hij het presidentschap overdraagt aan de 11e president van Israël, Isaac Herzog.


De buste, het werk van Sigalit Landau, een multidisciplinaire kunstenaar die werkt in installaties, video, fotografie en beeldhouwkunst, is van messing en is gemaakt van een wasvorm waarin het metaal is gegoten. Sigalit studeerde in 1994 af aan de Bezalel Academy of Art and Design in Jeruzalem.


Op de plaquette op de marmeren zuil waarop de buste staat, staat een citaat van de president: “In het huis van mijn vader en moeder ademde ik de geest van de mensheid. Ik nam de Joodse traditie in me op, de Jabotinskyitische hadar en tagar, maar bovenal leerde ik luisteren. Ik leerde het geloof van de ander te respecteren en ik leerde hun pijn te erkennen. Ik heb thuis geleerd dat zonder het vermogen om te luisteren, er geen vermogen is om te leren. Zonder het vermogen om te leren, is er geen vermogen om te repareren.”


De president bedankte Sigalit voor haar kunstenaarschap en zei: "Sigalit Landau is een opmerkelijke en wereldberoemde artiest. Mijn overleden vrouw Nechama, beschreef haar werk in detail voor mij, zoals de installatie van watermeloenen bij de Dode Zee, en de bruidsjurk gemaakt van zout tentoongesteld in de Toren van David. Ik kan alleen maar mijn trots uitdrukken dat ik het voorrecht heb gehad om mijn gezicht door haar handen te laten maken. Bedankt, Sigalit, dat je zo zachtaardig, vriendelijk en goedgehumeurd bent geweest tijdens het creatieve proces.”


Sigalit Landau: “Het afgelopen jaar heb ik het genoegen gehad om beeldhouwer te zijn, een ambachtsman te zijn met een officiële opdracht om iemands persoonlijkheid in fysiek materiaal vast te leggen. Het gezicht van president Reuven Rivlin vereeuwigen in een officieel portret.”


Sigalit sprak over het creatieve proces en zei: "In het begin ontmoetten we elkaar in Beit HaNasi en met mijn partner Yotam Faroum fotografeerden we het gezicht en de schouders van de president vanuit verschillende hoeken. Daarna ging ik zoals gewoonlijk, gewapend met schetsen en afdrukken van de foto's, naar mijn lastafel. Daar begin ik al mijn sculpturen. Met behulp van een eerste mal begon ik de buste in meer detail te beeldhouwen met was en na een behoorlijk lange periode van werk kwamen we naar Jeruzalem om het resultaat in zijn context in de tuin te bekijken. Ik vond het leuk om de president en zijn team van dichtbij te leren kennen. Ik heb genoten van het uitdagende proces. Ik ben een expressionistische beeldhouwer zonder veel ervaring in portretten, maar zonder mijn eigen beeldhouwtaal te verlaten, heb ik een buste gemaakt die iets heeft van de levensvreugde en de stralende en opgewekte persoonlijkheid van de vertrekkende president, de heer Reuven (Ruvi) Rivlin .”

30 weergaven0 opmerkingen
bottom of page