top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De CEO die leidinggeeft aan een alternatieve energiegolf


CEO Inna Braverman in het Eco Wave Power-kantoor, Tel Aviv. Foto met dank aan Eco Wave Power


In Oekraïne wordt het gezien als ongeluk brengen met baby's voordat ze twee weken oud zijn. Dus toen Inna Braverman op 11 april 1986 werd geboren, wachtte haar moeder, Ludmilla, tot 26 april om Inna mee te nemen voor haar eerste rit in Cherkasy, ongeveer 200 kilometer van Tsjernobyl.


Diezelfde dag had de kerncentrale van Tsjernobyl het ergste ongeluk in de geschiedenis, waarbij 400 keer meer straling vrijkwam dan de atoombom op Hiroshima.


"Mijn moeder zei altijd dat de elektriciteitscentrale zo opgewonden raakte toen ze me voor het eerst zag ontploffen", zei Braverman lachend tijdens een recent interview in haar kantoor op de 21e verdieping met uitzicht op Tel Aviv.


Hoewel ze het verhaal met humor vertelde, kreeg Braverman destijds ademstilstand en werd klinisch doodverklaard. Haar moeder, een getrainde verpleegster, deed mond-op-mondbeademing om haar baby te redden.


"Ik kreeg een tweede kans in het leven en ik had altijd het gevoel dat ik iets belangrijks moest doen", vertelde Braverman aan Diana Bletter van ISRAEL21C.


En dat heeft ze ook. Als CEO van Eco Wave Power , een bedrijf voor hernieuwbare energie met een gepatenteerde technologie om schone energie op te wekken uit oceaan- en zeegolven, heeft ze talloze onderscheidingen ontvangen, waaronder de United Nations Climate Action Award en de Seal of Excellence van de Europese Commissie.


Het bedrijf heeft bijna $ 30 miljoen opgehaald en heeft golfenergieprojecten over de hele wereld.


Eco Wave Power CEO Inna Braverman met AltaSea CEO Terry Tamminen in de haven van Los Angeles na ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst. Foto met dank aan Eco Wave Power


De kracht van golven


Omdat ze bijna het slachtoffer werd van kernenergie, voelde Braverman zich altijd belast met het vinden van alternatieve energiebronnen.


Braverman groeide op in de kustplaats Acre (Akko) in West-Galilea in Israël, bracht veel tijd door op zee en raakte gefascineerd door golven.


Aan de Universiteit van Haifa studeerde ze politieke wetenschappen en Engelse literatuur, waarbij ze erover dacht de politiek in te gaan. Na haar afstuderen deed ze vertalingen voor een bedrijf in hernieuwbare energie, maar ze dacht nog steeds aan de kracht van golven.


Toen ze 23 was, ontmoette ze de Canadese ondernemer David Leb op een poolparty.


"Hij vroeg me: 'Wat is je passie?' en ik zei tegen hem: 'Golfenergie', en hij zei: 'De mijne ook!' Het was een magische match made in business heaven.”


Eco Wave Power-oprichters Inna Braverman en David Leb tijdens de Nasdaq Stockholm-klokkenceremonie van Eco Wave Power. Foto met dank aan Nasdaq


De twee bundelden hun krachten en begonnen bedrijven te bestuderen die hadden geprobeerd de kracht van golven te benutten en om te zetten in hernieuwbare energie.


"We waarderen hun inspanningen omdat ze ons veel hebben geleerd", zei ze. "Zonder hen hadden we onze technologie niet kunnen ontwikkelen."


De belangrijkste problemen van offshore golfenergiebedrijven waren dat de technologie duur en breekbaar was; niemand zou het verzekeren; en milieuactivisten maakten bezwaar omdat het lijnen in de oceaan creëerde en op de oceaanbodem zat.


"In het verleden gingen mensen die geïnteresseerd waren in golftechnologie voor grotere golven offshore," zei ze.


“Maar elke keer dat je het systeem wilt installeren of repareren, moest je het water in en dat is erg duur. Er was het geval van Pelamis, de beroemde mislukking in Schotland. Ze zeiden dat ze de toekomst van golfenergie waren en ze investeerden $ 150 miljoen en het systeem brak na drie dagen.”


Drijvers


Na veel experimenten kwamen Braverman en Leb met een baanbrekende technologie met drijvers die aan bestaande constructies op het land waren bevestigd en niets in het water toevoegden.


“We beginnen met golven die langzamer en kleiner zijn. De drijvers bewegen op en neer met de golven, waardoor er druk ontstaat die vervolgens wordt omgezet in schone elektriciteit.”


De eerste energiecentrale van Eco Wave werd in mei 2016 in Gibraltar geïnstalleerd en is daarmee de enige energiecentrale ter wereld op basis van golven.


"We hebben het gebouwd voor $ 450.000", zei Braverman. “Niemand geloofde dat het zou werken en zo kosteneffectief zou zijn. Tegenwoordig levert het elektriciteit voor 15 procent van het elektriciteitsverbruik in Gibraltar.”


"Hoe dacht je dat je het kon doen?" Ik heb gevraagd.


'Als je 24 bent, denk je dat je alles kunt', zei ze. “Als je ouder wordt, raak je teleurgesteld. Slechte ervaringen zorgen ervoor dat we ons vertrouwen verliezen. Maar invloedrijke ondernemers zeggen allemaal dat hoe vaak je ook valt, je weer opstaat. Je onschuld helpt je."


Het bedrijf begon openbaar te handelen op de beurs van Stockholm op 18 juli 2019 en op Nasdaq USA in juli 2021.


"We vonden die datum leuk omdat het getal 18 staat voor chai , of leven, in het Hebreeuws," legde ze uit.


Eco Wave Power's klokkenluidersceremonie op de Nasdaq USA-beurs in Times Square, 20 januari 2022. Foto met dank aan Nasdaq


“Voor de Amerikaanse beurs konden we de letters ECOWAV niet gebruiken voor ons symbool omdat het te lang was. Ik vertelde mijn advocaten dat het mijn echte droom is om WAVE als ons symbool te hebben. Die avond kregen we een telefoontje dat WAVE beschikbaar was. Het was heel leuk."


Enige Israëlische bedrijf op Zweedse beurs


Braverman spreekt vloeiend Russisch, Engels en Hebreeuws – en in razend tempo. Ze ontdekte onlangs dat haar longen niet volledig ontwikkeld zijn, een aandoening die mogelijk verband houdt met de ramp in Tsjernobyl.


"Ik moet snel praten, want ik wil er zeker van zijn dat ik alles zeg voordat ik mijn volgende adem moet halen", legde Braverman uit.


Tsjernobyl is niet Bravermans enige link met Oekraïne, dat nu hevig wordt aangevallen door Rusland. “Ik heb nog enkele familieleden in Oekraïne en mijn hart gaat uit naar de slachtoffers van deze moeilijke situatie”, zegt ze.


Hoewel ze toegeeft dat ze niet graag commentaar geeft op politieke geschillen, is ze van mening dat dit conflict de noodzaak van hernieuwbare energie benadrukt.


“De Europese Unie is de grootste importeur van aardgas ter wereld, met het grootste aandeel gas uit Rusland (41%). Landen moeten energieonafhankelijkheid bereiken, vooral door projecten voor hernieuwbare energie te ontwikkelen”, legt ze uit.


Eco Wave Power CEO Inna Braverman bij Jaffa Port. Foto met dank aan Sustainable Markets Initiative


Het was een sombere ochtend toen we elkaar ontmoetten en hoewel ze zich verontschuldigde voor het feit dat ze zich niet lekker voelde, leek ze geanimeerd, vol enthousiasme voor golfenergie. Ze heeft een magnetische aanwezigheid, zowel op als buiten het scherm.


"Hoe voelt het om CEO te zijn van een 20-koppig, miljoenen dollars kostend technologiebedrijf zonder enige technische ervaring, vroeg Diana.


"Ik denk niet dat ik meer geluk heb dan anderen, maar ik geef geen kansen op", zei ze.


Vervolgens beschreef ze hoe het bedrijf aan de Zweedse beurs werd genoteerd.


Het Founders' Forum, een wereldwijd netwerk van leiders in technologie, nodigde haar uit voor een evenement in Tel Aviv. Ze had een slechte dag gehad en had geen zin om te gaan, maar Leb drong er bij haar op aan de kans niet te missen.


“Ik stond daar zonder te praten met een mens in de plaats, geen vermenging, niets. Dan komt er een man met me praten. Ik kan niet zeggen: 'Nee, ik ben chagrijnig en ik kan niet praten.' Dus we raakten aan de praat en het bleek dat hij de vice-president van de Zweedse beurs was. Hij nodigde me uit om het bedrijf te vermelden. Het stond niet eens op onze agenda. Maar 54% van de Zweedse energie is hernieuwbaar. Dus binnen zes maanden stonden we op de Zweedse beurs. Het eerste en tot nu toe het enige Israëlische bedrijf.”


Welgestelde instincten


In januari installeerde Eco Wave drijvers op de golfbreker in de haven van Jaffa. Het project begint met het leveren van 100 kilowatt elektriciteit voor 100 huizen, met een geïnstalleerd vermogen van 100 kilowatt.


Braverman zei dat het Israëlische ministerie van Energie, dat Eco Wave Power als "baanbrekend" erkende, een samenwerking aangaat met EDF Renewables IL, een dochteronderneming van de Franse National Electric Company, aan het project.


Eenmaal voltooid, zal het de eerste keer zijn dat golfenergie wordt aangesloten op het nationale elektriciteitsnet van Israël. Het plan is om uiteindelijk 325.000 huishoudens in de regio Tel Aviv-Jaffa van energie te voorzien.


CEO Inna Braverman ter plaatse terwijl Eco Wave Power-drijvers aankomen op de Jaffa Port-projectsite. Foto met dank aan Eco Wave Power


Braverman vertelde dat ze de afgelopen 11 jaar veel heeft geleerd.


"Ik vertrouw echt op mijn instinct", zei ze. “In het verleden zag ik iets waarvan ik wist dat het verkeerd was en ik vertelde het de ingenieurs, maar ze zeiden: 'Ik ben een ingenieur.' Ik zou denken: 'Maar ik ben logisch.' Toch zou ik akkoord gaan met hun plan en het is mislukt. Ik heb geleerd op mijn eigen instinct te vertrouwen. Ervaring is niet altijd een garantie.”


Toch is het moeilijk voor haar om een ​​vrouw te zijn in een mannenwereld. Slechts vijf procent van alle leidinggevende functies in de techniek wordt door vrouwen bekleed.


“Ik ga naar conventies en ik ben de enige vrouw. Hoeveel je ook in jezelf gelooft, je wordt niet serieus genomen omdat je een vrouw bent. Tijdens een van mijn eerste ontmoetingen, toen ik informatie over het bedrijf presenteerde, vroeg een man: 'Kan ik een espresso bestellen?' Ze gingen ervan uit dat ik de secretaris was,' zei Braverman.


Tegenwoordig zegt ze dat ze gepassioneerd is over het aanmoedigen van andere vrouwen. “We nemen veel stagiaires aan en ik heb een beetje een voorkeur in mijn hart voor vrouwen. Ik was onlangs op een conferentie georganiseerd door Alliance Global Partners met Israëlische vrouwen die leiding geven aan en investeren in Israëlische bedrijven, zowel in Israël als in het buitenland. We waren met 16. Het was de eerste keer dat ik met vrouwen in een kamer zat. Ik voelde me zo op mijn gemak. Iedereen kwam met een high gevoel naar buiten. Mannen krijgen dat gevoel na elke ontmoeting en dat zouden wij ook moeten doen.”


Bij de installatie in de haven van Jaffa, zegt Braverman, heeft een Duitse tv-ploeg minstens 10 minuten besteed aan het filmen van haar terwijl ze op haar hoge hakken de industriële trappen oploopt.


Ze is onbeschaamd in de mode en schrijft een bericht op Facebook waarin ze verklaart: "Vrouwen horen overal thuis, zelfs op bouwplaatsen."


Braverman zei dat het eerste miljoen dollar dat ze ophaalde van David Leb kwam. "Ik vroeg hem: 'Waarom heb je me geld gegeven? We zijn geen familie, we zijn geen familie.' Hij zei: 'Ik zag dezelfde vonk in jou die ik in mezelf zag.'”


Geloven dat je het kunt maken


"Een groot deel van mijn succes is omdat ik Israëlisch ben", gaf ze toe. 'Ik weet niet wat dit land doet om mensen te laten geloven dat ze het kunnen redden. Zelfs als je arm of vrouw bent of geen connecties hebt, geloof je dat je het kunt redden. Als ik in Israël in een taxi zit, vertelt de chauffeur me over zijn idee voor een startup. Om dit gevoel bij mensen te creëren is iets dat zeer bewonderenswaardig is. Dat heb ik in andere landen nog nooit gezien.”


Ze crediteert ook haar moeder. Haar familie verliet Oekraïne vier jaar na de explosie in Tsjernobyl, deels vanwege de gezondheidsproblemen van haar en haar oudere zus Nina en vanwege het antisemitisme. De familie was welgesteld en moest al hun bezittingen terug verkopen aan de overheid. Ze kwamen in Israël aan met $ 300 per persoon.


"Wat kun je doen met $ 300?" vroeg ze retorisch. “Mijn vader, die daar CEO was van een bedrijf, werkte hier in een fabriek. Mijn moeder, die niet alleen verpleegster was maar ook een tweede graad in economie had, maakte huizen schoon. Op een keer toen ik heel klein was en op de muur tekende, kwam mijn vader binnen, heel boos, en mijn moeder zei tegen hem: 'Wat ben je aan het doen? Je breekt haar geest. Het is kunstwerk!' Wat voor gekke idee ik ook had, ze geloofde echt in mij.”


Braverman zei dat verhuizen hier goed was voor haar en Nina, maar 'mijn ouders hebben ervoor betaald. Nu kunnen we terugkijken en zien hoe moeilijk het was. Ze zetten zichzelf op het spel."


Braverman, die graag poker speelt, waaronder Texas Hold'em, zei dat ze alle opofferingen van haar ouders waardeert.


"Mijn moeder zegt nu dat het het waard was", zei Braverman. "Ze zegt altijd tegen me: 'Ik zet al mijn weddenschappen op jou.'"70 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page