top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De competitie die luchtverkeersleidings eenheden vijftig jaar terug in de tijd gooide


Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder in de Hebreeuwse website van de IDf en is geschreven door

Avital Pashhor.


De jaarlijkse competitie van de School of Air Control and Flight Supervision in the Air Force nam dit jaar geen genoegen met gewone simulaties. Dit keer gingen de luchtverkeersleiders en vluchtinspecteurs terug in de tijd, naar oktober '73, de Jom Kipoer oorlog. In een decor uit die tijd en met een bewust beperkte uitrusting streden alle controle-eenheden om de eerste plaats. In een situatie die, net als voorheen, iedereen overrompelde.

"Het is niet zomaar een wedstrijd", verklaart Kapitein (res.) R., leider van de Air Control and Inspection Marathon van de afgelopen vier jaar, "dit is een evenement dat al bijna tien jaar plaatsvindt. Iets waart alle luchtverkeersleiders en vluchtinspecteurs op wachten." Elk jaar keren de teams terug naar de school voor lucht controle en vluchtsupervisie op basis van feiten, en testen ze in simulaties en theoretische tests wie de beste is.


Foto IDF woordvoerder


In tegenstelling tot voorgaande jaren voegden zij ditmaal een unieke ‘twist’ toe aan het evenement met meerwaarde, hoe kan dat dit jaar immers niet – in het verlengde van de 50ste verjaardag van de Jom Kipoeroorlog. De verkeersleiders en luchtverkeersleiders waren de hele dag in de sfeer van de jaren ’70, zelfs met de muziek uit die tijd die door de hele school te horen was, tot de snorren die mensen vooral hadden laten groeien. Maar wat de deelnemers niet wisten, was dat het thema niet bij een theoretische geheugenanekdote blijft. In feite simuleerden de simulaties een reëel scenario uit de oorlog, met het gereedschap uit die tijd en in de sectie die in die tijd tot de meest relevante behoorde: de Sinaï.


Foto IDF woordvoerder


“Het is belangrijk voor ons om te onderzoeken hoe zij omgaan met het verrassingselement”, leggen kapitein (Res.) R. en majoor K., commandant van de geavanceerde trainingsafdeling van de school uit. “Toen we de soldaten voorbereidden op de marathon, wisten ze niet dat het de mijlpaal van 50 jaar was. Ze wisten ongeveer wat er ging gebeuren. Ze bereidden zich voor op een bepaald scenario dat zich afspeelt in 2023 met de apparatuur en systemen van vandaag. Tijdens de eerste briefing kregen ze een verrassing: net als in oorlog. Ze begonnen te begrijpen: welke instrumenten ze hebben, waar de strijdkrachten zich bevinden, aan welke route ze werken, waar ze bedreigingen kunnen zien en hoe begin je jezelf überhaupt te verdedigen.


Omdat controletorens gespecialiseerd zijn in de basis die ze monitoren, kunnen luchtverkeersleiders niet worden getest op een toren die geografisch in een ander gebied ligt. Daarom werd besloten om ze zelf te testen op de extreme scenario’s die zich toen voordeden, alleen alsof ze zich vandaag op hun basis zouden voordoen, bijvoorbeeld vliegtuigen die in brand vlogen of met een gebroken vleugel terugkeren naar de basis.


De dag werd begeleid door kolonel (gepensioneerd) Danny Shafi, een piloot die destijds aan de oorlog deelnam in een luchtgevecht dat ze voor de bezoekers simuleerden. M. (gepensioneerd) Shafi, "Het is 50 jaar geleden dat de Jom Kippoer-oorlog plaatsvond en we moeten ervoor zorgen dat er niet opnieuw zelfgenoegzaamheid ontstaat. Het is belangrijk om te praten over hoe een oorlog die op een niet-ideale manier begint, eruit kan zien. Vandaag zag ik hoe de soldaten erin verzeild raken en hoe het ervoor zorgt dat ze nadenken, en dat is het belangrijkste”.


Foto IDF woordvoerder


De marathon werd gewonnen door IBA (air control unit) 506 en de verkeerstoren van de Ovda-basis. "Uiteindelijk komt het erop aan de beste kant van de mensen in de formatie te testen", besluit Capt. (Res.) R ., "Het helpt hen en ons lessen te trekken en te begrijpen waar de line-up professioneel voor staat, maar ook om te zien hoe ze dienst doen, om een ​​unieke trots te creëren en de operationele routine op een leuke en boeiende manier te doorbreken."


Foto IDF woordvoerder
53 weergaven0 opmerkingen
bottom of page