israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De details van de coalitieovereenkomsten


Yair Lapid. Screenshot YouTube


Hoewel Lapid en Bennett volgens de wet de coalitieovereenkomsten publiekelijk moeten maken is dat nog niet gebeurt. Wel is er inmiddels bekend wat de belangrijkste punten zijn waar over overeenstemming is bereikt.


De beoogde Lapid-Bennett-regering wordt gesteund door acht van de 13 partijen die zetels in de Knesset wonnen bij de verkiezingen van 23 maart, voor een verwacht totaal van 61 stemmen in de 120 leden tellende Knesset: Yesh Atid (17 zetels), Blauw en Wit (8) , Yisrael Beytenu (7), Labour (7), Yamina (6 van de 7 MK's), New Hope (6), Meretz (6) en Ra'am (4).


Volgens de overeenkomst van de nieuwe coalitie zal Bennett als premier dienen tot augustus 2023 en Lapid als minister van Buitenlandse Zaken, waarna ze van baan zullen ruilen en Lapid het van hem zal overnemen tot het einde van de Knesset-termijn in november 2025.


Blauw-Wit-leider Benny Gantz blijft minister van Defensie en zal de schatkist in handen komen van Yisrael Beytenu-leider Avigdor Lieberman. New Hope-leider Gideon Sa'ar wordt minister van Justitie, terwijl Yamina's Ayelet Shaked minister van Binnenlandse Zaken wordt. Merav Michaeli van Labour ontvangt de transportportefeuille en haar partijgenoot Omer Barlev wordt minister van openbare veiligheid. Meretz-leider Nitzan Horowitz wordt minister van Volksgezondheid, terwijl partijgenoot Tamar Zandberg minister van Milieubescherming wordt.


Het veiligheidskabinet op het hoogste niveau zal naar verluidt drie Yamina-leden bevatten: Bennett, Shaked en Matan Kahana. Er zullen drie leden van New Hope zijn: Sa'ar en Elkin en Yoaz Hendel, samen met Lieberman van Yisrael Beytenu. Yesh Atid zal maar één lid van het veiligheidskabinet hebben: Lapid. Er zullen ook twee vertegenwoordigers van Labour zijn: Michaeli en Bar-Lev; een vertegenwoordiger van Blue and White - Gantz; en een van Meretz - Horowitz.


Volgens de Times of Israel hebben de partijen overeenstemming hadden bereikt om de functie van procureur-generaal te splitsen, die momenteel fungeert als juridisch topadviseur van de regering en hoofd van het openbaar ministerie; ze zullen ook hervormingen invoeren voor criminele verdachten die worden onderzocht; de verantwoordelijkheid voor voor- en naschoolse educatie overdragen aan het ministerie van Onderwijs, dat zal worden gecontroleerd door New Hope; een universiteit oprichten in Galilea; goedkeuren van de bouw van 300.000 woningen tegen betaalbare prijzen; een cannabishervorming leiden en de lokale marihuanamarkt reguleren; een systeem van toezicht opzetten voor Area C op de Westelijke Jordaanoever, dat onder directe Israëlische controle staat.


Daarnaast zal Shaked de eerste twee jaar als vertegenwoordiger van de coalitie in het Gerechtelijk Benoemingscomité dienen, in plaats van Merav Michaeli van Labour, die de plek daarna voor twee jaar zal innemen.


Ook hebben de partijen een akkoord bereikt over het promoten van een Nationale Projectwet als “een van de geplande groeimotoren voor de Israëlische economie”.


Labor zal de Arbeids-, Welzijns- en Gezondheidscommissie van de Knesset en de Commissie Grondwet, Wet en Rechtvaardigheid voorzitten terwijl een partijlid wordt benoemd tot staatssecretaris, de specifieke portefeuille is nog niet bepaald en twee partijleden zullen plaatsnemen in het machtige veiligheidskabinet.


De deal tussen Ra'am en Yesh Atid omvat een plaatsvervangend ministerspost voor Ra'am in het kabinet van de premier, volgens berichten in de Hebreeuwse media donderdag.

Het leiderschap van Ra'am, de Shura-raad, moet daarover beslissen of de partij dat artikel in de overeenkomst zal activeren en zo'n vice-minister zal benoemen,


Ook heeft Ra'am van het zogenaamde veranderingsblok de instemming gekregen voor meer dan NIS 53 miljard (13 miljard euro) aan begrotingen en ontwikkelingsplannen van de overheid voor de Arabische samenleving.


Nog eens 20 miljoen NIS (5 5miljoen) zal de komende 10 jaar worden geïnvesteerd om de afbrokkelende infrastructuur in Arabische steden en dorpen op te lossen, zei Ra'am.


Daarnaast zullen volgens Ra'am drie niet-erkende bedoeïenendorpen - Abda, Khashm al-Zena en Rakhma - gelegaliseerd worden in een regeringsbesluit.


De partij zei ook dat er zal worden gesproken over de wijziging van de controversiële Kaminitz-wet van 2017, die gericht is op illegale Arabische bouw en door Arabieren algemeen als discriminerend wordt beschouwd. In de tussentijd wordt een besluit dat al is genomen om delen van de wet te bevriezen, verlengd tot 2024.


101 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws