top of page
 • Barak Ravid

De echte reden dat Bibi in januari niet naar de VAE is gegaan, onthult Barak Ravid


Premier Netanyahu met de Emirati ambassadeur Mohamed Al Khaja. Foto GPO


Het bezoek van premier Netanyahu aan de Verenigde Arabische Emiraten werd begin januari uitgesteld vanwege zorgen van de Emiraten dat het regionale spanningen met Iran zou veroorzaken, vertelden drie Israëlische functionarissen met directe kennis van de kwestie.


Waarom het ertoe doet: de nieuwe details over de annulering van de reis betwisten gedeeltelijk wat ambtenaren destijds aan verslaggevers vertelden. Ze werpen ook licht op waar de twee landen, die meer dan twee jaar geleden diplomatieke betrekkingen hebben gesmeed, verschillen als het gaat om hun publieke houding ten opzichte van Iran.

 • Het was de vijfde keer dat een officiële reis van Netanyahu naar de VAE werd geannuleerd of uitgesteld. De laatste keer dat hij premier was, zou hij naar het Golfland reizen om de Abraham-akkoorden te vieren, die de betrekkingen tussen Israël en de VAE normaliseerden. Maar ook die reizen gingen niet door.

Snel bijpraten: toen Netanyahu vorig jaar weer aantrad, zei hij dat zijn eerste buitenlandse reis naar de VAE zou zijn.

 • Eind december begon het kabinet van de premier verslaggevers te informeren over Netanyahu's reis naar de VAE, die gepland stond voor de tweede week van januari.

 • Maar op 3 januari, enkele uren nadat de extreemrechtse minister Itamar Ben-Gvir het terrein op de Tempelberg, ook bekend als Haram al-Sharif, in Jeruzalem bezocht, zei het kantoor van Netanyahu dat het bezoek was uitgesteld.

 • De assistenten van Netanyahu zeiden destijds dat het uitstel te maken had met logistieke problemen en niet verband hield met de verhoogde spanningen en veroordeling, vooral door Arabische landen, van het bezoek van Ben-Gvir.

Maar, maar, maar: de reden voor het uitstel was niet logistiek zoals ze beweerden, aldus de drie Israëlische bronnen die direct betrokken waren bij de planning van de reis. Ze vroegen anonimiteit om vrijuit te spreken over gebeurtenissen die tot het uitstel van de reis hebben geleid.

 • De Emiraten wilden dat het bezoek zich zou concentreren op het vieren van de Abraham-akkoorden en de bilaterale relatie van de landen, zeiden de drie Israëliërs.

 • Maar Netanyahu wilde het bezoek gebruiken als een openbaar signaal aan Iran, vertelden de functionarissen me.

 • Volgens de Israëlische functionarissen waren de Emiraten bezorgd dat Netanyahu openbare verklaringen tegen Iran zou afleggen terwijl hij op hun grondgebied was. Ze wilden niet dat het bezoek de spanningen met Iran zou verhogen en besloten het uit te stellen, zeiden de functionarissen.

 • Het kabinet van de Israëlische premier weigerde commentaar te geven.

 • Twee Emirati-functionarissen weigerden commentaar te geven op het uitstel van de reis, maar zeiden dat ze wel willen dat Netanyahu op bezoek komt.

Stand van zaken: Israëlische functionarissen zeggen dat Netanyahu de situatie begreep en vastbesloten is om elk bezoek aan de VAE gericht te houden op bilaterale kwesties.

 • Maar de toegenomen spanningen tussen Israël en de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever hebben sindsdien een ander obstakel en politieke gevoeligheden gecreëerd die het plannen van een nieuwe datum voor het bezoek vertragen, aldus de Israëlische functionarissen.

163 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page