top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De eenheid die vecht in de onzichtbare ruimte

Foto IAF


Dit artikel verscheen eerder in de Hebreeuwse pagina van de IAF en is geschreven door Shani Perlberg.


Eenheid 555 ("The Sky Ravens") is een geheime en speciale eenheid van de luchtmacht, waarvan de mannen in het vliegtuig zitten en vechten met behulp van elektromagnetische golven in de systemen van de vijand die werken met behulp van frequenties. Het personeel onthult in een speciaal interview op de website van de luchtmacht nieuwe details over zijn activiteiten in de oorlog.


In de onzichtbare ruimte opereert Unit 555 ("The Sky Ravens"), die gebruik maakt van elektronische oorlogsvoering en de instrumenten van de vijand in de spectrumruimte verstoort. Het personeel opereert vanuit de vliegtuigen van de IDF en neutraliseert dreigingen vanuit de lucht, zodat de strijders veilig in de Gazastrook kunnen opereren.


Verstoort elk gesprek

Tegenwoordig werkt elk technologisch apparaat dat we gebruiken met behulp van elektromagnetische golven, van mobiele telefoons tot autoafstandsbedieningen. In oorlog gebruikt de Hamas-organisatie hulpmiddelen die ook met behulp van deze golven werken, bijvoorbeeld drones en radio’s.

Foto IAF


Om de activiteit van de systemen van de vijand te verstoren en te neutraliseren, werken operators voor elektronische oorlogsvoering. “Elektronische oorlogvoering kun je vergelijken met een gesprek tussen veel mensen. Iedereen in het gesprek heeft zijn eigen ruimte en tijd om te spreken. Ter illustratie ‘schreeuwen’ we in hun oor, zodat ze elkaar niet kunnen horen”, legt hij uit. Sergeant K, een operator voor elektronische oorlogsvoering in de lucht. Dankzij de systemen die door de operators worden gebruikt, is het mogelijk om vijandelijke systemen te blokkeren en hun activiteiten te verstoren.


De grondoorlog wordt op afstand beïnvloed

De operators voor elektronische oorlogvoering in de lucht zitten onder Unit 555 en opereren in de transportvliegtuigen van de luchtmacht. Daar zijn verschillende redenen voor: “Bij elektronische oorlogsvoering is de hoogte vanaf welke de systemen worden geactiveerd aanzienlijk; hoe hoger je komt, hoe meer terrein je krijgt van waaruit je kunt opereren. Bovendien geeft dit ons mobiliteitsmogelijkheden en zorgt ervoor dat het vliegtuig kan opereren op plaatsen ver weg van bedreigingen en de beste reactie kan bieden op de strijdkrachten in het veld”, vertelt Lt., officier voor elektronische oorlogsvoering in de lucht.

Sinds het begin van de oorlog vliegt de eenheid de klok rond, en op elk willekeurig moment is er een vliegtuig met elektronische oorlogssystemen in de lucht. “We hebben honderden uren gevlogen vergeleken met normale dagen. Onze missie is belangrijk en noodzakelijk voor de voortzetting van de gevechten en voor de voortzetting van de hulp aan de strijdkrachten die in het veld manoeuvreren”, zegt luitenant E.

Foto IAF


De luchtlandingseenheid is verdeeld in twee takken en systemen, die beide opereren op de vliegtuigen van het korps en elk hun eigen missie hebben. Het eerste systeem detecteert bedreigingen en kan deze indien nodig ook blokkeren. In feite kan de vliegtuigbemanning dus een rapport ontvangen van de controle over een vaartuig dat een grondpersoneel bedreigt en dit blokkeren met behulp van elektronische oorlogsvoering.

Het tweede systeem is een technisch systeem dat nauw samenwerkt met de grondtroepen en vereist dat het team van de operator voortdurend contact onderhoudt met de strijdkrachten. “Ons werk verandert afhankelijk van de voortgang van de oorlog en de eisen die vanuit het veld worden ontvangen. We zijn er altijd – we dwarsbomen de acties van de vijand op afstand en redden levens”, besluit luitenant E.


218 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page