top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De eerste vrouwelijke gevechtsmedicus die geschiedenis schreef verlaat de IDF


Kolonel Dr. Anat Sabag. Foto IDF-woordvoerderseenheid


Kolonel Dr. Anat Sabag, de Chief Combat Medic van het Central Command, neemt afscheid van de IDF na een lange en zinvolle dienst. Sabag nam meer dan 20 jaar geleden dienst bij de IDF als gevechtsdokter bij het Genie. Ze had nooit gedacht dat het een militaire carrière zou worden en had niet kunnen dromen van wat ze zou bereiken.

"Ik was niet van plan om zo lang in het leger te dienen", zei Sabag. "Ik dacht dat ik, nadat ik officier was geweest, zou worden ontslagen." Ze besloot echter te blijven en te blijven helpen in de militaire geneeskunde. Nu, aan het einde van haar militaire carrière, kan Sabag zonder twijfel zeggen dat ze blij is dat ze is gebleven.

Kolonel Dr. Anat Sabag is een pionier voor vrouwen in de IDF, aangezien ze de eerste vrouw werd die als Chief Combat Medic diende in een operationeel-regionaal commando. Sabag zei: “Om in mijn functie te dienen, moet je een cursus volgen die fysiek uitdagend is, maar ook ervaren en achtergrondkennis hebben.


Foto IDF-woordvoerderseenheid


“Ik begon in het 605th Battalion of the Combat Engineering Corps als de Combat Medic van het bataljon. Daarna werd ik de Chief Medical Officer van de 7e Brigade. Toen ik klaar was, ging ik stagelopen in cardiologie, en tegelijkertijd was ik hoofd van de trauma afdeling in Bahad 10 (de Militaire Medicijnacademie van de IDF). Toen de stage eindigde, werd ik gepositioneerd als de medische officier van de 36e divisie en eindig ik nu als Chief Combat Medic van het Centraal Commando.

De Golani Brigade bevond zich in het gebied waar ik toen diende.” Op 20 juli 2014 kwamen Golani soldaten voor het eerst te voet Gaza binnen, in de buurt van Shuja'iyya, waar een van de moeilijkste veldslagen van de operatie plaatsvond. Niemand verwachtte dat er de eerste nacht talloze soldaten zouden worden gedood. Kolonel Dr. Sabag legde uit dat ze in de operatiekamer zaten te wachten op toestemming om binnen te komen en op welke manier dan ook te helpen.

'Ik heb meteen alle medische officieren opgepiept, samen met extra officieren in de reservaten', zei Sabag. “Toen de strijd eindigde, werden de medische teams naar buiten geroepen om medische en mentale zorg te verlenen en alle gewonden te evacueren. Het was mijn plicht om ervoor te zorgen dat ze de nacht doorkwamen.”

Na het beëindigen van haar dienst is kolonel Dr. Sabag niet van plan om te stoppen met werken als arts, maar zal ze gaan werken als specialist in cardiologie in de civiele medische velden. “Het mooiste aan mijn werk zijn de mensen – ze staan ​​boven alles. Ik had het voorrecht om commandant te zijn van de meest toegewijde mensen die er waren om voor patiënten te zorgen en levens te redden. Dit is de essentie van wat ik doe, dit is een gevoel van voldoening, dat ook in de toekomst aanwezig zal blijven.”

53 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page