top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De EU-ontwerpovereenkomst voor de Iran deal: 4 fasen in 165 dagen


Screenshot YouTube


Wanneer de EU-bazen hun zin krijgen, zal de nieuwe Iran deal er volgens de ontwerpovereenkomst die de EU heeft opgesteld in vier fasen in 165 dagen een feit zijn.


De Israëlische krant Haaretz wist de hand te leggen op een kopie van de EU-ontwerpovereenkomst die er als volgt uitziet.


De eerste fase, genaamd "dag nul", is de dag waarop de overeenkomst wordt ondertekend. Vóór de dag van ondertekening zouden de partijen een deal moeten sluiten om gevangenen uit Iran vrij te laten in ruil voor de miljarden dollars dat vastzit op verschillende internationale bankrekeningen, en een eerste versoepeling van de sancties. Tegelijkertijd moet Iran al zijn schendingen van de overeenkomst tot nu toe bevriezen, maar het zal de inventaris van uranium die het tot nu toe heeft verzameld, kunnen behouden.


In de tweede fase moet de overeenkomst voor goedkeuring door het US-Congres moeten worden gebracht. Het zal maximaal vijf dagen vanaf de datum van ondertekening op de congrestafel worden geplaatst. Gedurende 30 dagen vanaf dat moment zullen leden van het Congres het verdrag kunnen bekijken en bestuderen, en gedurende deze periode zal er geen mogelijkheid zijn om de sancties die wetgeving met zich meebrengt te versoepelen.


Beide huizen van het Congres zullen de overeenkomst met een gewone meerderheid moeten goedkeuren. Als de overeenkomst in de stemming valt, kan de Amerikaanse president een veto uitspreken tegen het besluit en het verdrag ondanks de oppositie goedkeuren, met de steun van tweederde van de leden van het Congres.


In de derde fase, 60 dagen na goedkeuring van de overeenkomst in het Congres, zal een vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de Internationale Organisatie voor Atoomenergie informeren over het besluit om terug te keren naar het verdrag.


In de vierde fase, na nog eens 60 dagen, komt de volledige implementatie van het verdrag: de Amerikanen en de Iraniërs zullen een gezamenlijke verklaring afgeven van hun inzet voor het proces en de VS zullen de aanvullende sancties opheffen die aan andere bedrijven zijn opgelegd.


Na 165 dagen vanaf de dag van ondertekening van de overeenkomst zal ook de laatste fase van kracht worden: de Verenigde Staten zullen officieel terugkeren naar de overeenkomst en zullen de strenge resterende sancties opheffen en handel met Iran toestaan. Bij dezelfde gelegenheid zal Iran overtollige verrijkingsinfrastructuur verwijderen.


Premier Yair Lapid zei zondag over het ontwerpvoorstel van de EU: "We hebben de Amerikanen verteld dat het niet is wat president Biden wilde en waar hij over sprak tijdens zijn bezoek aan Israël of waar hij voor ondertekende in "de verklaring van Jeruzalem."


Lapid voegde eraan toe dat "Israël het afgelopen jaar op verschillende diplomatieke fronten heeft gevochten, met als doel de ondertekening van een nieuwe nucleaire deal te stoppen. We leveren een gecoördineerde inspanning om ervoor te zorgen dat de Amerikanen en Europeanen de gevaren van deze overeenkomst begrijpen."


Mossad-baas David Barnea zal naar verwachting volgende week naar Washington vertrekken om de nucleaire overeenkomst te bespreken met de Amerikaanse Senaatscommissie voor inlichtingen.67 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page