top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De Gen Z-ondernemer die edtech naar zijn eigen generatie brengt


Medeoprichter Matan Yariv van Cybertech in Tel Aviv. Foto via Instagram via ISRAEL21c


De generatie mensen geboren eind jaren negentig en begin jaren 2000, simpelweg bekend als Gen Z, is een groep met een slechte reputatie. Ze worden soms omschreven als gerechtigd, moeilijk te beheren, lui en niet in staat om kritiek te verdragen.


Volgens een recent onderzoek verliest een gemiddelde Gen Zer zijn aandachtsspanne al na 1,3 seconden. Dit betekent dat oude interactiemethoden, of het nu een gerichte advertentie of een studiesessie is, mogelijk niet werken.


En nu marketingmanagers op zoek zijn naar manieren om de jonge doelgroep effectief te bereiken, zijn er sommigen die zeggen dat niemand Gen Z-ers beter kan benaderen dan, nou ja, mede-Gen Z-ers.


Matan Yariv, de medeoprichter en CTO van Minded, is een van hen.


Geestig

Minded is een app waarmee gebruikers verrijkingscursussen kunnen vinden via een social media-achtig algoritme. Het belicht cursussen door middel van korte en vermakelijke video's, vergelijkbaar met rollen op TikTok of Instagram.

“We nemen de technologische toegankelijkheid van sociale media en sturen deze om naar de wereld van het onderwijs”, vertelt de 22-jarige ondernemer aan ISRAEL21c. “Wij willen de e-learning-gateway van Generatie Z zijn.”


Na het bekijken van de video kan de gebruiker meer te weten komen door op extra video's van dezelfde maker te klikken voordat hij zich aan de hele cursus verbindt.


“Volgens een onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology maakt 93 procent van de mensen die aan een online cursus beginnen, deze nooit af”, zegt Yariv.


“Wij willen niet dat dat gebeurt. We willen dat het leerproces leuk is en niet wordt afgedwongen omdat Generatie Z institutionele onderwijsorganisaties wantrouwt.”


Als iemand zich toch inschrijft voor een cursus, dan pakt Minded als aangesloten partij een percentage van de verdiensten van de maker.


Foto via Instagram


Een niet zo bescheiden begin

Yariv begon code te leren toen hij een tiener was, en, zoals hij het zelf zegt, ‘keek nooit meer achterom’.


Op 15-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot een onderwijsprogramma georganiseerd door Unistream , dat jongeren uit de Israëlische periferie zakelijke en sociale leiderschapsvaardigheden bijbrengt.


“Unistream heeft alle kennis en passie die ik had, omgezet in ondernemerschap”, zegt Yariv, die tussen zijn vijftiende en zeventiende deel uitmaakte van het programma. Hij voegt eraan toe dat Unistream waarden van ‘impact gedreven’ ondernemerschap bijbrengt.


“Elk zakelijk initiatief moet inkomsten genereren, anders heeft het geen bestaansrecht. Maar het moet een positieve invloed op de wereld hebben. Deze mentaliteit heb ik te danken aan Unistream”, zegt hij.


Toen Yariv 17 was, won hij een nationale cyberwedstrijd die hem vermeldingen op lokale nieuwsmedia en zelfs een aanbod van een hightechbedrijf voor een voltijdbaan opleverde.


Hij sloeg het aanbod om zijn eigen fintech-onderneming te starten af. “Als kind had ik niet veel sociaal leven”, lacht hij.


De fintech-startup mislukte net toen Yariv werd opgeroepen voor verplichte militaire dienst. Tijdens zijn diensttijd ontmoette hij Hadar Ashuach – een digitale marketing-influencer die beweert vóór zijn twintigste $ 5 miljoen aan bedrijfsinkomsten te hebben verdiend.


“Elke Israëliër tussen de 13 en 28 jaar kent hem”, legt Yariv aan ISRAEL21c uit.


“We ontmoetten elkaar in de trein als twee soldaten op weg naar onze bases en wisselden telefoonnummers uit. Op een dag belde hij mij en zei: 'Ik wil een onderneming oprichten. Wil je meedoen?' Ik zei ja.'"


Sindsdien zijn de twee zakenpartners. Ashuach, 22, is de CEO van Minded. De weg naar Minded in zijn huidige vorm was echter lastig, geeft Yariv toe.


De beginfasen

De twee begonnen in maart 2021 aan de startup te werken terwijl ze nog in de IDF zaten.


“Het oorspronkelijke idee was om een ​​soort fintech-platform voor sociale media op te zetten – web3, blockchain [die cryptocurrencies aandrijft] en al dat soort dingen”, legt Yariv uit.


Het tweetal werkte maandenlang aan het idee en trok zelfs interesse van enkele investeerders, waaronder Unistream-oprichter en tech-ondernemer Rony Zarom.


Matan Yariv, midden, op het podium met Unistream-oprichter Romy Zarom, rechts, tijdens een Unistream-evenement voor jonge ondernemers. Foto via Instagram


“Hij werd onze eerste investeerder. Dit is iemand die in zijn vrije tijd voor de lol AI-algoritmen bouwt”, lacht Yariv.


Maar in 2022 stortte de cryptocurrency-markt in en werd de wereld overspoeld door een inflatiegolf, veroorzaakt door de pandemie en de oorlog in Oekraïne. “We hadden een product dat klaar was voor productie, maar onze markt werd weggevaagd.”


Yariv en Ashuach moesten omdraaien.


Foto via Instagram


“Minded is ontstaan ​​nadat we marktgebieden hadden geanalyseerd waarvan we dachten dat die een voordeel zouden hebben, en hoe we de technologie zo naadloos mogelijk van het huidige platform naar het nieuwe konden migreren”, zegt hij.


In de huidige fase zijn de makers die cursussen op het platform aanbieden, beïnvloeders op het gebied van onderwijs. Sommige van deze influencers hebben al grote volgers op sociale media, zegt Yariv.


Waarom ga je voor deze cursussen dan niet gewoon naar de sociale media?


“Omdat kwaliteitsinhoud op sociale media omgeven is door rommel en desinformatie, en rommel altijd aantrekkelijker zal zijn. Zo leren Gen Z-ers dingen die niet eens waar zijn.”


De Minded Express-app bevindt zich momenteel in de pilotfase en is niet toegankelijk voor het grote publiek. Het biedt cursussen in 32 interessegebieden en zal binnenkort beschikbaar zijn op app-marktplaatsen, zegt Yariv.


Voor meer informatie, klik hier.

29 weergaven0 opmerkingen
bottom of page