top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De geur van vrouwentranen vermindert agressie bij mannen

Screenshot YouTube


Wetenschappers in Israël hebben voor het eerst bewezen dat de geur van vrouwentranen de agressie bij mannen vermindert.


Eerdere studies hebben aangetoond dat de tranen van andere zoogdieren, vooral knaagdieren, dat effect op elkaar hebben.


De tranen van vrouwelijke muizen bevatten bijvoorbeeld chemicaliën die de agressienetwerken in de hersenen beïnvloeden, waardoor de gevechten tussen mannelijke muizen worden verminderd. Ondergeschikte mannetjes van blinde molratten smeren zichzelf in tranen in om het agressieve gedrag van het dominante mannetje jegens hen te verminderen.


Ook menselijke tranen bevatten chemicaliën die dienen als sociale signalen, aldus reukonderzoeker prof. Noam Sobel van het Weizmann Institute of Science .


In 2011 meldde zijn team dat het snuiven van de emotionele tranen van vrouwen de testosteronniveaus bij mannen verlaagde, waardoor de seksuele opwinding enigszins afnam.

In de nieuwe studie wilden onderzoekers onder leiding van promovendus Shani Agron van het laboratorium van Sobel bepalen of tranen bij mensen hetzelfde agressieblokkerende effect hebben als bij knaagdieren.

Prof. Noam Sobel en promovendus Shani Agron. Foto met dank aan het Weizmann Instituut voor Wetenschap via ISRAEL21c


In een reeks experimenten werden mannen blootgesteld aan de emotionele tranen van vrouwen of aan zout water, zonder te weten wat ze snoven en zonder onderscheid tussen de twee te kunnen maken, aangezien beide geurloos zijn.


Vervolgens speelden ze een spel voor twee personen, ontworpen om agressief gedrag bij de ene speler jegens de andere speler uit te lokken. Nadat ze waren gaan geloven dat de andere speler vals speelde, konden de mannen wraak nemen door ervoor te zorgen dat ze geld verloren, hoewel ze zelf niets verdienden.


Nadat de mannen de emotionele tranen van vrouwen hadden gesnoven, daalde hun wraakzuchtige agressieve gedrag tijdens het spel met ongeveer 44 procent.


Geurloos maar effectief

Dit leek gelijkwaardig aan het effect dat werd waargenomen bij knaagdieren, maar knaagdieren hebben een structuur in hun neus, het vomeronasale orgaan genaamd, dat de sociaal-chemische signalen oppikt. Mensen hebben dit orgaan niet, dus hoe voelen ze de sociale chemicaliën?


Om een ​​antwoord te vinden, pasten de onderzoekers de tranen toe op 62 menselijke reukreceptoren in een laboratoriumschaaltje en ontdekten dat vier van deze receptoren door de tranen werden geactiveerd, ook al zijn de tranen geurloos.


Ze herhaalden de experimenten terwijl ze de hersenen van de mannen onderzochten in een MRI-scanner. Functionele beeldvorming toonde aan dat twee aan agressie gerelateerde hersengebieden – de prefrontale cortex en de voorste insula – minder actief waren toen de mannen aan de tranen snoven.


Hoe groter het verschil in deze hersenactiviteit tussen zoutoplossing en tranen, hoe minder vaak de speler wraak nam tijdens het spel.


Een chemische deken

“We hebben aangetoond dat tranen reukreceptoren activeren en dat ze de aan agressie gerelateerde hersencircuits veranderen, waardoor agressief gedrag aanzienlijk wordt verminderd”, zegt Sobel in gesprek met ISRAEL21c.


“Deze bevindingen suggereren dat tranen een chemische deken vormen die bescherming biedt tegen agressie – en dat dit effect gebruikelijk is bij knaagdieren en mensen, en misschien ook bij andere zoogdieren.”


De studie, gepubliceerd op 21 december in PLOS Biology, werd uitgevoerd in samenwerking met prof. Hiroaki Matsunami van de Duke University School of Medicine, wiens voormalige postdoctorale fellow, dr. Claire A. de March, het onderzoek samen met Agron leidde.

Toekomstig onderzoek zal onderzoeken of de bevindingen van het nieuwe onderzoek ook op vrouwen van toepassing zijn, zegt Agron.


“We wisten dat het snuiven van tranen het testosteron verlaagt, en dat het verlagen van testosteron een groter effect heeft op agressie bij mannen dan bij vrouwen, dus begonnen we met het bestuderen van de impact van vrouwentranen op mannen, omdat dit ons een grotere kans gaf om een ​​effect te zien. Nu moeten we dit onderzoek echter uitbreiden naar vrouwen, om een ​​vollediger beeld van deze impact te krijgen.”


Ook baby's kunnen profiteren van dit effect. "Baby's kunnen niet praten, dus voor hen kan het van cruciaal belang zijn om te vertrouwen op chemische signalen om zichzelf te beschermen tegen agressie", zegt Agron.
229 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page