top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De Holocaust heb ik vele malen overleefd, en wat op 7 oktober gebeurde, is opnieuw een groot geluk


Foto N12News


Elke Holocaust dag zeggen ze 'niet meer'. Er zal nooit een tweede holocaust zijn zoals deze was. Maar het feit dat mijn familie op 7 oktober, de twee en een half jaar oude Neta, met zijn ouders twintig uur lang zou moeten bibberen, was nooit bij me opgekomen, zei de 91-jarige Naftali tegen N12News.


Mijn naam is Naftali. Ten eerste, over twee maanden word ik 91. Van 1942 tot 1945 zat ik in concentratiekampen, waar deze foto werd genomen, en ik zit hier op het derde bed. Deze foto is vier dagen na de vrijlating genomen. Ik dacht dat ik vrij was, maar ik was erg verdrietig, alsof ik alleen op de wereld werd gelaten.


We kwamen tot de conclusie dat de Joden een bepaalde plaats in deze wereld hebben, en dat is hier in het Land Israël. We dachten dat we hier een sterke en veilige staat zouden opbouwen voor alle Joden van de wereld. Zaterdagochtend 7 oktober hoorde ik dat er alarmen waren in het zuiden, dus belde ik onmiddellijk mijn dochter Ronit en vroeg wat er aan de hand was met mijn kleindochter in Kfar Gaza. En ze zei dat ze op dit moment geen contact heeft, en ze hoopt dat alles in orde is.


We hoorden niets, we wisten het niet. Wij zijn ontzettend ongerust. En ze begonnen te laten zien hoe een tractor het hek daar demonteert, en ze lopen naar binnen, alsof ze gaan wandelen. Hier komt mijn grootste doorbraak: ik geloofde in de regering en ik geloofde in het leger, en er komt niemand. En Mika, mijn kleindochter, met haar man Sefi, en met mijn twee en een half jaar oude achterkleinzoon, Neta, zaten in de schuilkelder en beefden en waren bang. Ze zaten zonder elektriciteit, geen telefoon, geen eten Sefi bond het handvat van de deur van de schuilkelder vast met een telefoondraad, zodat ze niet naar binnen zouden gaan. Ze stonden allebei met messen in hun handen, misschien zou dat hen redden. Ze horen geschreeuw en geweerschoten. Het huis van hun buren, goede vrienden, brandde af. Voortdurend geschreeuw en angst, en ze wist niet of ze zouden komen of niet.


Pas om twee uur 's ochtends, denk ik, arriveerde de IDF bij hun huis en liet ze vrij, en ze zijn alle drie in goede staat en gezond. Dus op dat moment viel er een steen uit mijn hart en we ontspanden allemaal.


Neta's grootouders, grootmoeder Tami en haar partner Zevik, zijn in het dorp Gaza vermoord, voor zover wij weten op brute wijze vermoord.


Ze zeggen dat ze nazi's zijn. Ik kan moeilijk vergelijken dat het nazi's zijn. Ze gebruiken de methoden van de nazi’s, ze kwamen om Israëlische Joden te vermoorden, en ze hebben de intentie om het hele Joodse volk te vernietigen. Het lijkt op elkaar, het is beangstigend, maar het is niet hetzelfde. Het is geen holocaust, het is een seksuele holocaust.


Het nummer op mijn arm laat zien dat ik in de Holocaust was en door Auschwitz ben gegaan. En ik weet dat sommige overlevenden van de kibboets uit de Gazastrook de datum hebben getatoeëerd. Ze hebben het recht om dat te doen, omdat ze zich zo voelen. Dus als ze zich er goed bij voelen, waarom zouden ze het dan niet doen?


Tijdens de Holocaust was één beetje geluk niet genoeg om te overleven. Ik moet het overleefd hebben, want ik had veel geluk, en wat er op 7 oktober gebeurde, is opnieuw een enorm geluk: dat mijn kleindochter en haar man, en mijn lieve achterkleinzoon, gered werden van het inferno dat plaatsvond.


Tegen alle ontmoedigde mensen kan ik zeggen dat de tijd zijn tol eist. Het is onmogelijk om in een eeuwig trauma te blijven zitten, en het ligt in de menselijke natuur om te herstellen en verder te gaan. De mens is op zoek naar de toekomst.537 weergaven0 opmerkingen
bottom of page