top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De IDF-arts die gewond raakte en een leven redde


Luitenant-kolonel Dr. Ofer Almog. Foto IDF-woordvoeder


Zodra hij hoorde over de opening van "Tzuk Eitan", haastte hij zich naar het politiebureau en bood aan om te helpen, toen zelfs een blessure hem er niet van weerhield alles te doen om levens te redden. Bijna tien jaar na de operatie vertelt luitenant-kolonel Dr. Ofer Almog aan Avital Pashhor van de IDF, over de dramatische momenten, over het redden van levens op het slagveld en over het cruciale belang van operationele geneeskunde.


"Zodra ik hoorde dat er een operatie zou beginnen, wist ik dat ik daar moest zijn", zo beschrijft de operationele geneeskunde, luitenant-kolonel Dr. Ofer Almog het moment waarop hij besefte dat hij niet kon toekijken Hij liep op dat moment stage in een ziekenhuis en bood zich zonder aarzelen aan om te helpen bij 'Tzuk Eitan'.


Hij werd ingedeeld bij het 53e bataljon van het gepantserde korps, en hoewel hij ze niet kende, zei hij dat hij klaar was om te gaan waar ze hem ook heen stuurden.


Toen hij aankwam op de verzamelplaats waar de soldaten van het bataljon nabij de Gazastrook zaten, ging Dr. Almog zonder aarzelen aan de slag, leerde de mensen van de medische afdeling kennen en begon ze op te leiden.


Foto IDF-woordvoerder


Een dag later kreeg het bataljon een missie: de strip betreden. Dr. Almog stelde het medische plan op voor de activiteit waarin ze de locatie van de strijdkrachten regelden, en het was zijn rol om Gaza te voet binnen te gaan, samen met de infanteriecompagnie die bemand was.


De missie zelf werd met succes uitgevoerd en de strijdmacht ging naar een vouwpunt. Maar even later, net toen de APC's arriveerden om de jagers op te halen, was er een enorme explosie te horen: "Het laatste wat ik me herinner is een hard geluid en een verblindende lichtflits, en ik lag op de grond."


Hij besefte dat er een mortierbom op hun grondgebied was gevallen. "Ik heb een korte scan voor mezelf gemaakt. Ik was geblesseerd, ik kon niet goed zien en ik hoorde bijna niets, maar ik kwam om levens te redden. Ik wist dat zolang ik op mijn voeten kon staan ​​ik kon helpen, dus ben ik er meteen heen gegaan om de andere slachtoffers te verzorgen."


Foto IDF-woordvoerder


"Ik zag dat ik een gewonde jager had, ik sleepte hem bij zijn vest naar een beschermde plek en deed hem een ​​tourniquet om." Daarna vond hij een soldaat die door granaatscherven in de nek was geraakt en aanzienlijk bloed verloor, en de enige manier om het bloeden te stoppen was door directe druk in de wond uit te oefenen, en luitenant-kolonel Almog stopte het bloeden met zijn handen.


"Het was moeilijk, vooral mentaal. Eerst praatte de gewonde man nog tegen me, en later begon hij te vervagen en stopte met communiceren", herinnert hij zich, "uiteindelijk werd deze soldaat op wonderbaarlijke wijze gered." Terwijl de hand van luitenant-kolonel Dr. Almog de bloeding drukte en de wond blokkeerde, moest hij de dood vaststellen van twee soldaten die vlakbij lagen.


"Ik legde de paramedicus en hospik die naar me toe kwamen uit wat ik aan het doen was met de gewonde persoon die het overleefde, en ze vervingen me. De volgende stap was om te proberen te begrijpen wat er gebeurde in dit evenement met veel slachtoffers, te midden van alle commotie."


Foto IDF-woordvoerder


Later benaderde de paramedicus hem en vroeg om hulp bij het uitvoeren van intubatie voor een andere gewonde: "Ik ging naar hem toe en samen met een hospik voerden we een operatie aan hem uit om de luchtweg te openen, en ik zag hem weer voldoende ademen."


Op dit punt, nadat de dood van nog twee soldaten was vastgesteld, arriveerden helikopters om hen uit het gebied te evacueren. De medische officier van de divisie vroeg kolonel Almog om te helpen bij het classificeren van de gewonden op basis van urgentie en medische overwegingen.


"Ik arriveerde in Soroka om medische behandeling te krijgen voor een verwonding die ik had opgelopen, en daar voltooide ik mijn deel van de operatie", herinnert hij zich, "na een korte ziekenhuisopname werd ik ontslagen uit het ziekenhuis." De volgende dagen bezocht hij de gewonden en de families van de doden.


Foto IDF-woordvoerder


"Het sluiten van mijn cirkel voor dit incident was in mijn vorige functie", legt luitenant-kolonel Almog uit, in mijn vorige functies was het belangrijk voor mij om daar te zijn en ervoor te zorgen dat iedereen voorbereid en klaar was voor elk scenario, en om de tools te geven om de medische uitdagingen uit ervaring aan te gaan.


"In mijn huidige functie - operatieve geneeskunde rean, kijk ik naar wat er in het verleden is gebeurd en wat er in het heden gebeurt met het oog op de toekomst - om lessen te trekken en altijd bereid te zijn om te leren, en altijd te kijken waar het is mogelijk te verbeteren en wat moet worden ontwikkeld."


Elke gevechtseenheid in de IDF heeft doktoren die de soldaten overal zullen vergezellen. Omdat ze met moeilijke situaties worden geconfronteerd, worden de mensen die in staat zijn om complexe situaties te weerstaan, gekozen voor de taak en getraind om zelfs in extreme situaties en onder vuur het hoofd koel te houden.


Foto IDF-woordvoerder


Het behandelen van een gewonde in het veld, zoals luitenant-kolonel Dr. Almog opmerkt, is totaal anders dan behandeling in een ziekenhuis, waar de dokter zijn natuurlijke plaats is - de omgeving is niet steriel, de apparatuur is schaars en de uitdagingen zijn groot en veel. "Het is onze taak om de behoeften die vanuit het veld ontstaan ​​te onderzoeken en de artsen de tools te geven om hun werk uit te voeren - en om de beste zorg te bieden. En ter ere van Doctor's Day wil ik alle verpleegkundigen bedanken in de IDF die elke dag bezig zijn met het redden van levens."
98 weergaven1 opmerking

1 Comment


R Thomasson
R Thomasson
Jan 18, 2023

Israël heeft geluk met zulke dappere mensen. In de kring van Deri en Smotrich zou men ze niet vinden.

Like
bottom of page