top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De IDF-unit die levens redt op soms meters afstand van de Libanese grens


Foto IDF-woordvoerderseenheid


In de dagelijkse realiteit van de noordelijke sector is de afstand tot civiele medische centra in de regio een flinke uitdaging, wat leidt tot een unieke bundeling van krachten. Zo worden medici, paramedici en militaire doktoren een integraal onderdeel van het landschap en assisteren ze ook bij civiele evenementen.


De 769th Territorial Brigade vormt de eerste verdedigingslinie aan het Libanese front - van de Ramot Naftali-kam, door de Hula-vallei tot Mount Dov in het oosten, zijn de soldaten van de brigade de eersten die reageren op een veiligheidsnoodgeval. Gezien de relatieve minderheid van MDA-stations en ziekenhuizen in zo'n uitgestrekt gebied, helpen de militaire medische teams ook bij het reageren op noodgevallen van de burgerbevolking - en redden ze routinematig levens.


Voor de Militaire Intensive Care Unit (ICU) 769 is het een continue en dagelijkse bezigheid in een groot aantal steden en dorpen. Meer dan een uur verwijderd zijn van medische centra. Daarom is vaak hulp nodig bij het evacueren van gewonden of springende naar een evenement - en gebruiken ze geavanceerde middelen en tools die ze hebben om samen te werken met de maatschappelijke organisaties."


Vanuit de ambitie om de burgers vanaf het moment van het incident tot aan de aankomst in het ziekenhuis de beste en snelste zorg te bieden, bestudeert de medische staf van het Landelijk Medisch Centrum het besluit grondig. Door zorgvuldige training kennen de soldaten de risico's, de uitdagingen en de namen van alle nederzettingen. "Een hospik wordt niet opgeroepen bij het Nationale Leger als hij niet blijk geeft van diepgaande medische kennis en professionele en operationele capaciteiten op een voldoende niveau", benadrukt Capt. Dr. Vogel, "anders zal hij niet in staat zijn om te gaan met de civiele en militaire gebeurtenissen die hij zal tegenkomen."


Foto IDF-woordvoerder


Ongeveer drie maanden geleden, op de vooravond van Rosh Hashanah, vond er een complex auto-ongeluk plaats in de buurt van Kibbutz Shamir - vijf mensen raakten ernstig gewond als gevolg van een voertuig dat kantelde en wegzakte in het struikgewas. De ambulance werd opgeroepen en was in korte tijd was hij al als eerste ter plaatse. De medici haalden de beknelde mensen uit het struikgewas, redden ze met behulp van MDA-teams en brandweerlieden uit de auto en evacueerden ze naar het ziekenhuis.


"Toen we ter plaatse kwamen, was er niemand behalve wij", herinnert korporaal Liana Weinberg zich, een gevechtshospik in de Tanz. We moesten in real time beslissingen nemen - wat is de toestand van de slachtoffers, naar wie verwijzen we en welke behandeling wordt precies aan elk gegeven."


Die gebeurtenis was een mijlpaal voor korporaal Weinberg, die speciaal vanuit de VS naar Israël emigreerde om als gevechtshospik te dienen: "Op dat moment werd ik overspoeld door een golf van betekenis - twee jaar geleden was ik in de buitenwijken van Manhattan, en vandaag ben ik tien minuten verwijderd van Libanon en ren ik van ambulance naar ambulance. De militaire wereld en de wereld. De burgers ontmoeten elkaar, en in een rol waarvan het doel is om levens te redden, dat is precies wat we kwamen doen.'


Foto IDF-woordvoerder


"In onze realiteit", vervolgt ze, "is de afstand tot civiele medische centra een grote uitdaging - daarom werken we altijd graag samen. Noodsituaties kunnen zich overal en altijd voordoen - het ene moment lees ik een boek en het volgende moment zit ik in de ambulance met een hesje en handschoenen aan. Ik ben altijd beschikbaar op We weten allemaal dat er elk moment iets kan gebeuren.'


"Als we de mogelijkheid hebben om een ​​handje te helpen en te helpen, zullen we het doen, in elke situatie", verklaart kapitein Fogel, "de samenwerking met MDA en de brandweer en reddingstroepen bewijst zich elke dag opnieuw, en we zullen doorgaan met het leveren van optimale en snelle zorg aan iedereen die het nodig heeft."
65 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page