top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De IDF-wezen keerden terug naar het kamp dat hun thuis werd


Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder in de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Hila Gad.


Al 40 jaar lang worden in het zomerkamp "Bnei Hail" elke zomer tientallen IDF-wezen en weeskinderen gelukkig gemaakt. Veel van de instructeurs en soldaten die hen vergezellen waren zelf kinderen in het kamp, ​​en voor hen is deze week het grootste geschenk We ontmoetten ze voor een hart-tot-hart gesprek over het raamwerk dat voor het gezin is geworden


Op het eerste gezicht lijkt "Bnei Hail" op elk ander kamp, ​​maar dat is verre van dat. Elk jaar komen er in de zomer tientallen kampeerders en stagiaires naar het vakantieoord Olga, en het zijn allemaal weeskinderen en weeskinderen van de IDF. "Ze zijn hier gelijk, en dat verenigt hen", legt generaal-majoor Yuval Roth uit, plaatsvervanger commandant van het kamp dat tegenwoordig zijn veertigste verjaardag viert: “In andere settings zullen er altijd verschillen zijn, maar hier kunnen ze zijn wie ze werkelijk zijn, zonder maskers, en openlijk spreken.”


En hij zegt dit uit persoonlijke ervaring. Yuval zelf was jaren geleden kampeerder op het zomerkamp: "Toen je 5 jaar oud was, kwam mijn vader om het leven bij een ongeval in het leger, en werd ik een wees." Sindsdien heeft hij volgehouden en kwam hij regelmatig naar het kamp, ​​en toen hij zich bij het leger meldde, vroeg hij om deel uit te maken van de plek die voor hem een ​​warme hoek en een echt gezin werd.


Toen hij 19 jaar oud was, ontmoette Yuval de eerste keer dat hij leidde een 4-jarige jongen genaamd Raz. Er ontstond een diepe band tussen de twee, en ze bleven zelfs jaren later praten en elkaar ontmoeten. "Nog maar zes maanden geleden trouwde hij, en natuurlijk was ik op de bruiloft", glimlacht hij.


Foto IDF woordvoerder


Maar één week training was niet genoeg voor Yuval en hij koos ervoor om te blijven. Sindsdien maakt hij 27 jaar lang deel uit van het commandoteam van het kamp: "Dit is mijn reservedienst. Een keer per jaar kom ik hier met veel vreugde en een verlangen om de kinderen te geven wat ik als kind kreeg. ."


Yuval is echt niet de enige die de cirkel rond heeft. "Er zijn hier veel kinderen die in dit kamp zijn opgegroeid, zich hebben aangemeld en zijn teruggekeerd om te begeleiden. Onze relatie met hen is erg sterk, deze ervaring is erg belangrijk voor hen en voor ons", fonkelen zijn ogen van opwinding.


Foto IDF woordvoerder


Sergeant Tal Shatzov, die vroeger leerling was en nu instructeur is op het zomerkamp, ​​leeft mee met de gevoelens die Yuval beschrijft: ‘Niemand begrijpt hoe belangrijk het is totdat ze hier komen gidsen. Als je ziet hoeveel goeds het is doet voor de kinderen, het is het allemaal waard."


"De persoonlijke verhalen en rouw zijn er, maar ze vertroebelen de sfeer niet", verduidelijkt Yuval. Gedurende de vier dagen die de kinderen bij "Olga" doorbrengen, hebben ze genoeg tijd voor een schuimfeest, een ninjabaan, schaatsen, bowlen en tal van andere leuke activiteiten.


Foto IDF woordvoerder


"Het hele raamwerk is zo opgebouwd dat de kinderen zich vermaken", legt sergeant Shahar Shaul uit, zelf een IDF-weesgids, "ze kijken elk jaar echt uit naar het zomerkamp." Sergeant Shetzov is het met hem eens: "Allereerst is het een leuke ervaring, de redenen erachter veranderen niet."


Na een lange periode op kamp is dit het laatste jaar van de instructeurs en de gevoelens zijn gemengd. "Dit zomerkamp is een deel van mij. Ik kan nog steeds niet verteren dat het ten einde loopt", geeft sergeant Shatzov toe.


Wat Yuval betreft komt er geen einde aan de gezamenlijke reis: “Ik kies ervoor om hier te komen en het meest geweldige te doen, en ik krijg er zoveel voor terug van de kinderen en families. Ik ga met een hart vol naar huis. van liefde."


96 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page