top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De innovatieve simulatie die de vliegtuigbemanningen voorbereidt op eventuele storingen


Foto Amit Agronov via IDF-woordvoerder


Een piloot en een navigator bevinden zich tussen hemel en aarde, op weg naar een operationele missie, wanneer er plotseling brand uitbreekt in de motor. De volgorde van de acties die ze moeten doen is duidelijk, vooral als ze zich in een comfortabelere situatie bevinden, zoals op de grond.


Maar nu hebben ze een paar seconden om een ​​cruciale beslissing te nemen: moeten ze op hulp wachten als de motor elk moment kan ontploffen? Of landen in vijandelijk gebied?


De noodsimulator van het 420 squadron werkt op de Hazor-basis.Het is het kenniscentrum voor training op een verscheidenheid aan luchtmacht vliegtuigen en bereidt de cockpitbemanningen voor op eventuele storingen die hen kunnen overkomen, van het opstijgen, in de lucht tot landen.


"We hebben een boek waarin alle storingen die kunnen optreden gedetailleerd worden beschreven, met de volgorde van de operaties die nodig zijn om ze te corrigeren. Het is ingedeeld naar moeilijkheidsgraad", zegt Sergeant Tal, instructeur noodsimulator bij het 420 Squadron, " Alle vliegtuigbemanningsjagers zouden alle scenario's uit hun hoofd moeten kennen - zowel de eenvoudige als de complexe."


Foto Amit Agronov via IDF-woordvoerder


Simpele logica suggereert dat je de vliegtuigbemanningen het foutenboek kunt laten onthouden, dan zal geen enkel scenario hen verrassen, maar als je de diepte ingaat, realiseer je je dat het niet zo werkt. In het boek lijkt het duidelijk wat er moet gebeuren, maar de realiteit is altijd ingewikkelder - en als er tijdens een operationele missie een storing optreedt, of er meerdere problemen tegelijkertijd optreden, worden de overwegingen complexer en de prioriteiten kunnen in een oogwenk veranderen.


Vier keer per jaar komen hier teams en twee keer zoveel jonge piloten. Elke dag begint met een basisopfrisbriefing over het vliegtuig zelf en een briefing voor de vlucht die ze gaan simuleren. Ze krijgen te horen waar ze heen vliegen en wat ze daar moeten doen, maar de problemen die ze zullen tegenkomen worden voor de rest als een complete verrassing gehouden.


"De simulatie zelf duurt ongeveer 40 minuten in een faciliteit die het vliegtuig simuleert, en omvat ongeveer 8 storingen. Er zijn veel soorten noodsituaties die kunnen optreden tijdens de voortstuwing, in de lucht en tijdens de landing, dus we zorgen ervoor dat de simulatie is de meest uitgebreide", legt sergeant Tal uit.


Foto Amit Agronov via IDF-woordvoerder


De simulatorinstructeurs simuleren de vlucht in zijn geheel voor de vliegtuigbemanningen, daarom 'worden' ze zelfs in communicatie alle factoren waarmee de piloten te maken hebben. "Het is een soort spel waar alle partijen het over eens zijn", zegt ze met een glimlach. functie."


Na de simulatie wordt een diepgaand onderzoek van de uitval uitgevoerd met feedback, waarbij de instructeur bij de piloot en de navigator zit en met hen elke actie overloopt die tijdens de uitval is ondernomen, om uit te leggen wat goed was en wat moet worden gedaan. verbeterd.


Maar dat zal je niet als een test in de oren klinken - in het 420 squadron krijgt de uitdrukking "elk geval op zich" een nieuw leven. Soms is er geen vast antwoord op wat er moet gebeuren en is het voor alle betrokken partijen duidelijk dat de afwegingen complex zijn. Daarom is het belangrijk om de simulatie zonder tijdsdruk uit te voeren en de logica achter elke handeling en de gevolgen ervan te begrijpen, zodat op het moment van de waarheid de manier van denken in hun geheugen gegrift wordt en ze weten hoe ze deze moeten gebruiken. binnen enkele seconden een gedegen en volledig oordeel.


De volgende keer dat hetzelfde team bij het squadron arriveert, worden de instructeurs voorbereid met een simulatie die verwijst naar de onderzoeken die ze de vorige keren hebben gedaan - zowel de voor- als nadelen.


"We verzinnen geen scenario's die in de loop der dagen zullen gebeuren", grapt sergeant Tal, "het is belangrijker voor ons om dingen te oefenen die waarschijnlijk zullen gebeuren. Maar we worden soms slim, omdat het voor ons het belangrijkst is om oefen de manieren van denken zodat de vliegtuigbemanningen nooit een probleem tegenkomen waarvan ze niet weten hoe ze het moeten oplossen."
39 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page