top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'De Iraanse reactie zal komen' schrijft commentator Yoni Ben Menachem


Het moment van de explosie in een militaire faciliteit in Isfahan. (Schermopname van WANA – Iran / via GPO)


Op 30 januari 2023 zouden Israëlische drones Iraanse konvooien hebben aangevallen die geavanceerde wapens van Iran naar Syrië vervoerden.


Drones van de Israëlische luchtmacht vielen de afgelopen dagen drie keer konvooien aan en vernietigden vrachtwagens met geavanceerde wapens. Bij de aanslagen vielen elf doden.

Tegelijkertijd zou de Israëlische Mossad een militair complex in het centrum van de stad Isfahan hebben aangevallen, waar de productie van en het onderzoek naar raketten en drones wordt uitgevoerd. De aanval werd uitgevoerd met quadcopter-drones voor de korte afstand, "Micro Aerial Vehicles (MAV's)", volgens het Iraanse ministerie van defensie, die explosieven droegen en op de doelen neerstortten.


Volgens Amerikaanse en Israëlische bronnen was de operatie succesvol en frustreerde het de Iraniërs omdat het plaatsvond op hetzelfde moment als de berichten die de Verenigde Staten via Qatar naar Iran stuurden over hun bereidheid om de onderhandelingen over de nucleaire deal te hervatten.


Israël houdt de lippen stijf op elkaar en heeft de aanslagen niet bevestigd of ontkend. Iran is publiekelijk vernederd, de aanvallen van Israël kregen uitgebreide internationale aandacht en de wereld geloofde niet in de Iraanse bewering dat het de aanval op de militaire compound in Isfahan had verijdeld en dat de veroorzaakte schade minimaal was.


Het lijkt erop dat het Israëlische establishment het doelwit zorgvuldig heeft gekozen: het is een militaire compound en geen nucleaire faciliteit, wat aangeeft dat Israël ook bang is voor de conventionele capaciteiten van Iran op het gebied van raketten en drones en niet alleen voor zijn nucleaire capaciteiten.


De drone-aanval op de militaire compound in Isfahan was laat in de nacht. Israël was niet van plan de levens van Iraanse wetenschappers of hoge officieren van de Revolutionaire Garde te schaden. De quadcopter-drones met een kort bereik suggereren dat ze vlakbij in Iran zijn gelanceerd.


Israël vreest ook dat Iran hypersonische raketten zal ontwikkelen, momenteel in de arsenalen van Rusland, China en Noord-Korea, met wie Iran nauwe betrekkingen onderhoudt.

Hypersonische raketten vliegen met Mach-5, vijf keer de snelheid van het geluid, hebben een lage baan en hebben een onvoorspelbare vliegroute. Volgens deskundigen kunnen dergelijke raketten een bedreiging vormen voor het Israëlische luchtverdedigingssysteem. Israël werkt aan het tegengaan van de dreiging met een nieuwe Arrow-4 antiballistische raket en, naar verluidt, een hoogenergetische laser.


Een aankondiging voor de Arrow-4 gepubliceerd februari 2021. Foto IAI / YouTube Screenshot


Iraanse bronnen beweren dat de Verenigde Staten en Israël een wortel-en-stokmethode gebruiken: Israël gebruikt de stok en raakt Iran, terwijl de Verenigde Staten de wortel gebruiken en de wens tonen om met Iran te onderhandelen.


Iraans geduld

Iraanse bronnen zeggen dat de reactie van Iran op de Israëlische aanvallen slechts een kwestie van tijd is. Iran heeft geduld en elke Israëlische aanval wordt geregistreerd in het Iraanse grootboek.


In de afgelopen twee jaar heeft Iran zijn luchtverdedigingssystemen versterkt na de aanvallen van Israël op de faciliteiten in Karaj en Kermanshah en heeft het enkele van zijn militaire fabrieken verplaatst naar beschermde gebouwen.


Er wordt aangenomen dat Opperste Leider Ali Khamenei de Revolutionaire Garde al opdracht heeft gegeven om de Iraanse reactie op de Israëlische aanvallen voor te bereiden en dat de voorbereidingen aan de gang zijn en enige tijd zullen vergen.

Dit zijn verschillende scenario's voor een Iraanse reactie:

  1. Aanvallen op Israëlische en Joodse doelen in het buitenland.

  2. Het lanceren van precisiegeleide raketten en drones vanaf Iraans grondgebied naar Israëlische doelen op zee (zoals gasplatforms in de Middellandse Zee) en op het land.

  3. Een Iraanse raket- of drone-aanval op doelen in de regio Koerdistan van Irak, waar volgens de Iraniërs een basis van de Israëlische Mossad actief is.

  4. Lancering van raketten en drones door de pro-Iraanse milities in Irak, Libanon, Syrië en Jemen in de richting van Israëlische doelen.

Duidelijke boodschap aan Iran

In een ongekend vertoon van kracht lanceerden de Amerikaanse en Israëlische strijdkrachten in januari de Juniper Oak oefening, waarbij schepen, vliegtuigen, artillerie en cyberwapens werden ingezet.


De George HW Bush Carrier Strike Group vaart in formatie met de Israëlische marine tijdens de oefening Juniper Oak 2023-2, 24 januari 2023. Juniper Oak 23-2 was een bilaterale militaire oefening, geleid door het US Central Command en de Israel Defense Forces. Foto Amerikaanse marina / GPO


Iran maakt zich ook zorgen over de bezoeken van hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen aan Israël: Jack Sullivan, de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, William Burns, het hoofd van de CIA, en staatssecretaris Tony Blinken. Bovendien zullen premier Netanyahu en president Biden elkaar naar verwachting volgende maand ontmoeten in Washington.


De Iraanse inschatting is dat dit duidt op Israëlisch-Amerikaanse militaire coördinatie en dat een escalatie van Israëls militaire activiteit tegen Iran wordt verwacht, en dat Iran zich dienovereenkomstig moet voorbereiden.148 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page