top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De Israeli's brengen ons grote wetenschap in kleine soundbites


Via Facebook


Vergeet evolutie, klimaatverandering of vaccins - wat mensen echt hun verstand doet verliezen, blijkbaar, zijn 'katten'.


"We hebben berichten gehad die het leven van mensen op een zeer substantiële manier hebben beïnvloed, inclusief berichten die verder gingen dan de virtuele wereld. Mensen kregen echt bedreigingen of respectloze opmerkingen", zegt Yomiran Nissan tegen ISRAEL21C.


"Bijvoorbeeld toen we schreven over het zeer, zeer virale onderwerp van straatkatten en de ecologische problemen die ze vormen. Het leidde tot veel woede, zowel virtueel als in de echte wereld."Nissan is de CEO van Little, Big Science, een Israëlische NGO die zich toelegt op het overbruggen van de kloof tussen de wetenschappelijke gemeenschap en het grote publiek, door de laatste op een directe manier bloot te stellen aan wetenschappelijk nieuws, debatten en leuke feiten.


De NGO is super populair op Facebook, Twitter, Instagram en heeft zelfs een eigen podcast, die zijn lezerspubliek nauwkeurige, bijgewerkte en grotendeels Hebreeuwse taalwetenschap brengt in gemakkelijk te verteren soundbites over een verscheidenheid aan onderwerpen.


"Ons brood en boter is de inhoud die we publiceren, geschreven door onze wetenschappers, die ofwel een wetenschappelijk onderwerp of een wetenschappelijk artikel onderzoekt. Een wetenschappelijk onderwerp kan kwantummechanica zijn, en dan zal iemand erover schrijven als een groot onderwerp, of het kan een gepubliceerd wetenschappelijk artikel behandelen, oud of nieuw, en het op een toegankelijke manier aan het publiek uitleggen," legt Nissan aan ISRAEL21C uit.


"Ons doel is om ingewikkelde, complexe wetenschap te nemen en er iets van te maken dat iedereen van 16 of 17 jaar en ouder, met elementaire wetenschappelijke geletterdheid, kan begrijpen. Het doel is om het publiek gepassioneerd te maken over deze dingen en het publiek alles te vertellen over deze ongelooflijke menselijke prestatie die wetenschap wordt genoemd. "


Alle vrijwilligers met een graduaat


Het project ontstond ongeveer tien jaar geleden en veranderde in januari 2017 in een NGO. Het bestaat volledig uit vrijwilligers met een wetenschappelijke achtergrond. Nissan, bijvoorbeeld, voltooit momenteel zijn doctoraat over vleermuisgenetica aan de Universiteit van Tel Aviv, en de inhoudsschrijvers komen uit alle wetenschappelijke gebieden.


"We hebben meer dan 100 vaste vrijwilligers bij de NGO. De meesten van hen zijn wetenschappers. En om een wetenschapper te zijn die voor ons over wetenschap schrijft, moet je op zijn minst een STEM-masterdiploma hebben," merkt Nissan op.


De financiering voor het project komt van particuliere donaties, soms van de deelnemende wetenschappers, maar ook van real-life outreach-evenementen rond gelegenheden zoals internationale Darwin Day of Space Week.


Een Internationale Darwin Day uit bereik evenement. Foto door Oded Karni / Ayn Rand Center via ISRAEL21C


De organisatie schuwt het niet om schijnbaar controversiële onderwerpen aan te pakken, zoals evolutie, vaccins, klimaatverandering of genetisch gemodificeerde organismen (GMO).


Wetenschappelijke geloofwaardigheid

"Meestal is de respons echt goed, omdat we een naam voor onszelf hebben gecreëerd als een bron met compromisloze en ongenaakbare wetenschappelijke geloofwaardigheid," zegt Nissan.


"Mensen houden echt van deze hete hangijzers. Ze vinden het ook erg leuk dat we persrecensies doen - als we een onjuiste publicatie in de pers zien en uitleggen waar de fouten zitten. Mensen genieten er ook van als we dingen publiceren die modewoorden zijn, zoals quantum computing. Ook ruimte, maar misschien minder dan je zou verwachten."


Little, Big Science behandelt een breed scala aan wetenschappelijke onderwerpen met de hulp van haar 100 vrijwilligers. Foto door Oded Karni / Ayn Rand Center via ISRAEL21C


De inhoud van Little, Big Science bereikt elke maand honderdduizenden mensen op de verschillende platforms. En het onderscheidt zich van andere, vergelijkbare pagina's in verschillende talen.


"Een van de unieke dingen aan ons is de directe communicatie die de wetenschappers in de organisatie hebben met het publiek. Een van de belangrijkste dingen voor ons is het beantwoorden van vragen", legt Nissan uit.


Little, Big Science pleit voor een directe verbinding tussen wetenschappers en het grote publiek. Foto door Oded Karni / Ayn Rand Center via ISRAEL21


"De meeste andere organisaties maken content, publiceren die en dan is het allemaal voorbij. Onze volgers komen naar ons toe omdat ze weten dat wanneer ze vragen zullen stellen, ze antwoorden zullen krijgen - en van wetenschappers. Ze weten dat ze een betrouwbaar antwoord krijgen", zegt hij.


"Dat is heel belangrijk voor ons, omdat we geloven dat dit directe contact tussen het publiek en wetenschappers een van de dingen is die mensen met wetenschap kan verbinden en hen er dichter bij kan brengen."


Voor meer informatie, klik hier.

49 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page