top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De kleine wijnmakerij waar elke fles een liefdeswerk is


De 'Lennon'-wijn van Seahorse, in overeenstemming met de traditie om zijn wijnen te vernoemen naar beroemde artiesten. Foto door Zeev Dunia via ISRAEL21C


Op een koude zondagochtend ging het kleine team achter de boetiek Seahorse Winery in de heuvels van Judea zitten om koffie te drinken met ISRAEL21c. Omringd door oranje muren, kunstwerken en rijen op rijen wijn die rijpt in houten vaten, spraken ze over druiven, zweet en wat hun wijn zo geweldig maakt.


"Ik heb film gestudeerd en korte films gemaakt", begint Zeev Dunia, de oprichter van de wijnmakerij. "Het leven bracht me waar het naartoe ging, en in 1994 besloot ik een documentaire over wijn te maken."


Zonder enige voorkennis van wijn, begon Dunia de toen nog piepkleine wijnindustrie in de loop van een jaar te filmen, waarin hij enkele van de leidende namen in het veld ontmoette. Een van hen was Ronnie James, wijlen de gevierde wijnmaker van Tzora Vineyards.


Vaten rijpende wijn staan ​​langs de kleine Sea Horse Winery. Foto door Naama Barak via ISRAEL21C


“Na het filmen begon ik me steeds meer met het onderwerp bezig te houden. Ik was naar Ronnie James gekomen en naast kletsen en koken en kletsen, kwam ik vrijwilligerswerk doen en helpen waar ik kon.


"Het duurde ongeveer vier of vijf jaar van rustig doen voordat ik besloot dat dit is wat ik wil doen, en de eerste wijn die we maakten was in 1999", herinnert Dunia zich. “We maakten die eerste wijn en ik wist niet wat ik aan het doen was. Ronnie vertelde me 'Doe dit' of 'doe dat'.'


Een jaar later richtte Dunia de Seahorse Winery (Susson Yam, in het Hebreeuws) op in Bar Giora, een dorp buiten Jeruzalem. De naam, geeft hij toe, heeft geen duidelijk verband met wijn. Het zeepaardje is gewoon 'een geweldig wezen'.


De wijngaarden van Seahorse in Bar Giora in de heuvels van Judea. De kleine druiven zorgen voor smaakvolle wijn. Foto door Zeev Dunia via ISRAEL21C


Ongebruikelijke druivensoorten

Seahorse verbouwt Chenin Blanc, Syrah, Grenache, Zinfandel en Mourvedre-druiven in zijn 7,5 hectare wijngaarden, waarvan de eerste in 2000 werden aangeplant.


"Het wijnhuis wordt gekenmerkt door zijn meestal ongebruikelijke druivensoorten", legt wijnmaker Adar Ben Chelouche uit. “Het is een biologische wijnmakerij sinds de allereerste dag, toen onkruid als een slechte zaak werd beschouwd.


"De beplanting is hier zeer, zeer dicht - 2.200 wijnstokken per hectare, vergeleken met 880 wijnstokken per hectare elders in het land. Dit zorgt voor een wijnstok die zich in een competitieve, drukke omgeving bevindt, waardoor hij zichzelf onder druk zet, "zegt hij.


"Een Franse doctrine beweert dat een bepaald niveau van stress gunstig is voor de wijnstok", voegt Dunia toe. Wijnstokken die te maken hebben met zwaardere omstandigheden, groeien minder fruit, maar veel geconcentreerder qua smaak en kleur.


Sea Horse Winery bedrijfsbeheerder Yonni Cohen, links, wijnmaker Adar Ben Chelouche en eigenaar Zeev Dunia genietend van een glas. Foto door Naama Barak via ISRAEL21C


"Alle kleur en smaak van de druiven zit in de schil en niet in het sappige vruchtvlees. Als de druiven heel klein zijn, ongeveer zo groot als groene erwten, is de verhouding tussen het sap en de schil in het voordeel van de schil", legt Dunia uit.


“Als het tijd is om te oogsten, krijg je uiteindelijk een zeer, zeer geconcentreerd druivensap. De concentratie aan smaakstoffen is heel hoog en je krijgt de ideale grondstof.”


Dunia maakt een analogie met saladegroenten. “Als je verse, vitale groenten koopt, krijg je een heerlijke salade. Maar als de groenten matig zijn, zal je salade er ook naar smaken. Met wijn is het net zo. Er is hier geen magie. De magie zit in goede producten.”


Energie in een fles

Seahorse-wijnen worden verkocht in wijnwinkels en restaurants in heel Israël, evenals op sommige locaties in Duitsland en Zwitserland.


De wijnen van Seahorse zijn te vinden in wijnwinkels en restaurants in heel Israël. Foto door Naama Barak via ISRAEL21C

Sommige zijn vernoemd naar beroemde artiesten – Lennon en Hemingway bijvoorbeeld – maar nu is er ook een Spinoza-wijn en de volgende, onthult Dunia, zou heel goed Labyrinth kunnen heten.


“Een van de verbazingwekkende dingen van wijn is dat het niet zomaar een product is dat je in het schap tegenkomt. Het heeft veel met mensen te maken, ook in die zin dat het karakter van de wijn wordt beïnvloed door de persoon die hem heeft gemaakt. Als je dezelfde druiven aan 10 verschillende wijnmakers zou geven, krijg je 10 verschillende wijnen', zegt Dunia.


“Ik denk dat de gemene deler van iedereen die hier werkt de toewijding aan de kwaliteit van het werk en het eindproduct is. Onze energie, zowel fysiek als mentaal, gaat in elke fles. Wie uiteindelijk die fles koopt, stopt onze energie in zijn lichaam, 'zegt hij.


"Op filosofisch niveau is het een daad van liefde."


Wijn is als muziek

Dunia is geen fan van etiketten op de achterkant van de fles die de wijn bloemrijk omschrijven.


“Ik snap niet waar ze het over hebben en of er iets aan de hand is als ik geen vleugje cacao kan ruiken. Voor mij is het als muziek - een vrolijke wijn, een serieuze wijn, een vrolijke wijn. De druiven zijn als de noten. We krijgen de druiven, dit zijn de noten, en we moeten ze spelen en ze in muziek veranderen.


Een muzikale metafoor is ook de manier waarop wijnmaker Ben Chelouche kiest om te beschrijven wat hij het leukst vindt aan zijn werk.


“We hebben allerlei taken die we doen. En als alles werkt en je krijgt waar je naar op zoek was, geeft dat een gevoel van voldoening”, zegt hij. "Er is veel dat we niet weten en allerlei wildcards - gist, bacteriën, tannines - en het dirigeren van dit koor is iets heel speciaals."


Dunia geniet vooral van de feedback van het publiek.


"De wijnmakerij bestaat 23 jaar dankzij een kern van goede en loyale klanten die van onze wijn houden", merkt hij op. “Zonder hen zouden we hier niet zijn.”


Hij vindt het vooral leuk om telefoontjes, e-mails of WhatsApp-berichten te krijgen van klanten, “die vrijdagavond een Seahorse-fles openden en zeiden dat het geweldig was. Mensen blij maken is helemaal geen slechte baan.”


Klik hier voor meer informatie.


55 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page