top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De majoor riep: 'Ik wil dat je nu een bedrijf opricht. Ik antwoordde meteen 'ja''. En zo werd "Tequila" geboren

Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder in de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Yuval Tor Shalom.


Kapitein (res.) Nissen had nog nooit als commandant gediend, maar zodra hij zich bij de reserves meldde, reageerde hij onmiddellijk op de uitdaging: een nieuwe compagnie oprichten en daar commandant van worden. Jongens die elkaar niet eens kenden - echte vrienden.


Stel je voor dat je naar de reservisten wordt geroepen, rij richting de basis die je hebt ontvangen en arriveer in het noorden van het land. Voor je staan ​​ongeveer 30 soldaten en verschillende tanks, en je hebt maar één commando: een compagnie vormen, met jou als commandant.


Voor kapitein (res.) Nissan was dit de realiteit in de eerste dagen van de oorlog. Toen hij zich meldde bij de 8th Armoured Brigade belde zijn generaal-majoor met de boodschap: ‘Er zijn veel vrijwilligers die willen komen vechten, en ik heb iemand nodig die zo snel mogelijk een compagnie vormt.’ Nissan, die eerder als soldaat diende dacht er niet over na en antwoordde bevestigend: "Ik ben er voor je, ik zal doen wat nodig is."

Foto IDF woordvoerder


Hij kwam aan bij de Libanese grens, waar al extra reservisten stonden te wachten, waarvan de meesten vooral uit het buitenland kwamen, en enkele tanks. "Het waren dertig mensen, die elkaar allemaal niet kenden", zegt kapitein (res.) Nissan, " maar ze vertelden me dat ik hun commandant moest zijn, en dat is wat er gebeurde.


Binnen no time was het 'bedrijf opgericht'. De gegeven naam was "Tequila" - ter nagedachtenis aan kapitein (res.) en Nissan's goede vriend, Dror, die op 7 oktober sneuvelde en diende in het "Tequila" -team van de marine.

Foto IDF woordvoerder


Onmiddellijk daarna begonnen ze het 'bedrijf' op te bouwen en gingen ze naar trainingen met onder meer oefeningen, schijnschieten, vijandelijke scenario's, het evacueren van de gewonden en het teammoreel: "Het klinkt normaal, maar uiteindelijk waren het ook veel jongens die uit het buitenland kwamen , die er niet aan gewend zijn, maar ze zeggen resoluut: we komen het land verdedigen, waar en met wie dan ook.'


Voor Kapitein (res.) Nissan, die midden in de oorlog commandant werd, zonder voorafgaande training, is dit een ‘levenslange ervaring’, zoals hij het omschrijft: ‘Ik was niet van plan dat ik dit zou doen in de oorlog, mijn reservedienst, maar als ik midden in de nacht arriveer, naar boven ga en zeg: 'Hallo, ik ben je commandant, en ik ben hier zodat we kunnen vechten', dat is zo'n veelbetekenende en bevredigende ervaring."

Foto IDF woordvoerder


Ongeveer twee maanden lang namen de reservisten van "Tequila" een belangrijke rol in operationele activiteiten in het noorden van het land. Aan het einde van de voor hen gedefinieerde missie splitsten de leden van de compagnie zich op in de verschillende bataljons van de brigade, terwijl Nissan naar de MP-cursus ging, die hij over een week zal afronden.


"Ik ben ervan overtuigd dat als ze mij zouden roepen om het bevel te voeren, zelfs zonder training, omdat ze dachten dat ik geschikt was voor de taak, ik het verzoek zou beantwoorden en mijn best zou doen", vertelt hij, "en toch heeft de cursus mij veel opgeleverd. van professionele kennis, praktische hulpmiddelen en nieuwe commandotechnieken, en ik zou het niet opgeven."


Kapitein (res.) Nissan over de bijzondere tijd met zijn nieuwe bedrijfsgenoten: ‘Het was een ervaring met veel verantwoordelijkheid en kracht, maar dat is alleen te danken aan de mensen die erin zaten’, lacht hij, ‘dankzij hen drong het bedrijf diep in mijn hart door. In tijden van overwinning is er’ tequila'."
272 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page