top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De ministers markt is in volle gang, heeft niets met kundigheid te maken


Screenshot YouTube


De handel in ministersposten is in volle gang en dat heeft niets met kundigheid te maken maar alles met het te vriend en tevreden houden van coalitiepartners.


Er wordt voor het gemak maar van uitgegaan dat Ajeh Deri minister kan worden, of door het buitenspel zetten van het Hooggerechtshof of door het veranderen van de wet of door het onder druk zetten van de voorzitter van de verkiezingscommissie.


De kaarten liggen volgens verschillende Hebreeuwse dagbladen op dit moment, (dinsdagochtend 22 november) als volgt:


De Likud krijgt uiteraard het grootste aantal zaken binnen, en waarschijnlijk ook twee van de drie belangrijkste ministersposten.


Yoav Galant kan dienen als minister van Defensie, Ron Dermer krijgt waarschijnlijk Buitenlandse Zaken en Amir Ohana is in de race opnieuw Justitie te krijgen. De minister van Onderwijs, als de zaak in handen van Likud blijft, kan Eli Cohen zijn. Miki Zohar wordt genomineerd voor de functie van minister van Cultuur en Sport, Shlomo Karai wordt mogelijk de minister van Economie. Andere ministeries die naar verwachting in handen zullen blijven van de Likud zijn communicatie, energie, milieubescherming en inlichtingen.


De extreemrechtse religieus zionisme krijgt financiën, dat zal worden bemand door Smotrich, verder krijgt deze partij de portefeuille van immigratie en absorptie (indien niet aan Likud gegeven) en de positie van plaatsvervangend minister bij het Ministerie van Defensie, belast met de afwikkelingskwestie, zodat Smotrich toch nog een poot tussen de deur heeft op Defensie om invloed te proberen uit te voeren op het Westbank beleid.


De extreemrechtse Otzma Yehudit partij van Itamar Ben Gvir, krijgt zoals bekend, ministerie van Politie en Openbare Veiligheid voor Ben Gvir, en ook de landbouw- en erfgoed portefeuilles.


Arjeh Deri van de ultraorthodoxe Shas partij krijgt voor het verlies van ministerie van Financiën, nu Binnenlandse Zaken en Transport en wordt hij ook de zoveelste vice-premier in de regering Netanyahu. Er wordt voor het gemak maar van uitgegaan dat hij minister kan worden, of door het uitschakelen van het Hooggerechtshof, of door verandering van de wet, of door het onder druk zetten van de voorzitter van verkiezingscommissie.


Daarnaast ontvangt Shas mogelijk het Ministerie van Religie en Diaspora, evenals het Ministerie van de Periferie, de Negev en Galilea en de zorgportefeuille of de welzijnsportefeuille.


En dan moest de ultraorthodoxe United Thora Jodendom (UJT) nog tevreden worden gesteld, dus geven we Yitzhak Goldknopf Bouw en Huisvesting en wordt Meir Parosh plaatsvervangend minister voor Jeruzalemzaken zonder een minister boven hem.


106 weergaven1 opmerking

1 Comment


Hans van der Laan
Hans van der Laan
Nov 22, 2022

Klinkt bekend

Like
bottom of page