top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De nieuwe directeur van de Mossad-spionagebureau is bekendPremier Benjamin Netanyahu in het midden, rechts vertrekkende Mossad-directeur Yossi Cohen, rechts, en de nieuwe directeur David Barnea tijdens een ceremonie voor de toekenning van de premier's Award voor uitzonderlijke Mossad-agenten, 24 mei 2021. Foto Amos Ben Gershom / GPO


Premier Benjamin Netanyahu heeft maandagavond de benoeming aangekondigd van David Barnea als de nieuwe directeur van de Mossad.


Barnea, 56, die nu plaatsvervangend hoofd van de organisatie is, zal de uitgaande directeur, Yossi Cohen, vervangen, zei Netanyahu tijdens de jaarlijkse ceremonie bij de uitreiking van de "Premier Award" voor uitzonderlijke Mossad-officieren.


Volgens Netanyahu is de belangrijkste taak van Barnea "te voorkomen dat Iran kernwapens verwerft."


Barnea, een getrouwde vader met vier kinderen, heeft 25 jaar in de Mossad gediend, onder meer in prominente operationele functies die ervoor zorgden dat hij opklom om de Mossad-tak te leiden die de agenten van de organisatie over de hele wereld afhandelt. In 2019 werd hij benoemd tot plaatsvervanger van Cohen. Per 1 juni zal hij de functie van directeur overnemen.


De benoeming werd maandenlang uitgesteld, Netanyahu kondigde aan dat hij in december de vervanger van Cohen had gekozen, hoewel de naam tot vandaag geheim werd gehouden - door juridische bezorgdheid over de vraag of een interim-regering de volgende Mossad-directeur mag benoemen. Maar procureur-generaal Avichai Mandelblit liet Netanyahu onlangs weten dat hij geen juridische belemmeringen zag en dat de benoeming doorging.


De uigaande directeur Yossi Cohen is sinds januari 2016 hoofd van de Mossad.


"Ik wens Barnea alle succes in de functie, en ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe Mossad-directeur geweldige dingen zal doen en de Mossad zal blijven leiden naar operationele successen en zinvolle prestaties", zei Cohen in een korte verklaring tijdens het evenement.


139 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page