top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De opmerkingen van premier Netanyahu bij begin van kabinetsvergadering


Foto GPO


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Benjamin Netanyahu [vertaald uit het Hebreeuws] aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering, vandaag (woensdag 27 september 2023), die veel over zijn Amerika trip gingen.

“Ik wil jullie allemaal bedanken voor de reacties en de steun voor het bezoek en voor de toespraak bij de VN. Ik dank de vele burgers van Israël en aanhangers van Israël over de hele wereld.

Vandaag zal de regering de zogenaamde ‘Shamir-stipendia’ herstellen om de terugkeer van Israëlische wetenschappers uit het buitenland aan te moedigen. We zijn hiermee het afgelopen decennium begonnen, en nog veel meer in 2020. Ik betreur het dat de vorige regering dit heeft geannuleerd, maar vandaag herstellen we het. Uiteraard is dit een extra stap die we zetten om de Israëlische economie, wetenschap en hightech te versterken.

Wat het bezoek betreft: dit was een zeer succesvol diplomatiek bezoek dat ons in staat zal stellen de bestaande banden met bekende landen te versterken en banden te ontwikkelen met veel andere landen die wellicht minder bekend zijn. Ik ontmoette bijna twintig leiders uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Azië, Afrika, eilanden in de Stille Oceaan en het Caribisch gebied.

Ik moet zeggen dat er meer verzoeken voor bijeenkomsten waren dan het schema toestond. Daartoe behoorden bekende landen als Duitsland, Oekraïne, Türkiye en Zuid-Korea; hierover zullen we misschien afzonderlijk in andere fora bespreken, omdat er hier een enorm verlangen is naar meer samenwerking met de staat Israël. Als ze spraken over een diplomatieke tsunami, zeg ik je dat er een diplomatieke tsunami is. Het is positief en het is het streven om de betrekkingen met Israël te versterken en ermee samen te werken vanwege onze groeiende kracht op veel gebieden, zoals veiligheid, technologie, cyber en kunstmatige intelligentie. Dit zijn zeer belangrijke items.

Ik kan u ook vertellen dat twee landen tijdens het bezoek de verplaatsing van hun ambassades van Tel Aviv naar Jeruzalem – Paraguay en [de Democratische Republiek] Congo – hebben aangekondigd. Ik kan u ook vertellen dat ik op betrouwbare wijze inschat dat meer landen dit in de toekomst zullen doen. Nogmaals, dit alles getuigt van de sterke positie van Israël in de internationale arena.

Natuurlijk had ik een heel belangrijke ontmoeting met president Biden, waarin we ons vooral concentreerden op het vergroten van de vredescirkel. Het gesprek zou een paar minuten duren in een klein forum en daarna in een uitgebreid forum. Wat er gebeurde, was dat het gesprek een heel uur privé voortduurde. Het gesprek was goed en zeer vriendelijk, tussen twee mensen die elkaar al jaren kennen. De focus lag uiteraard op het uitbreiden van de vredescirkel in de richting van een overeenkomst met Saoedi-Arabië.

Ik wil graag iets verduidelijken. Tijdens deze belangrijke dialoog gebeuren er dingen. Je ziet dingen die je jaren geleden nog niet eens voor mogelijk had gehouden. Gisteren is een Israëlische minister – onze collega Haim Katz – in Saoedi-Arabië geland, en er zullen binnenkort nog meer bezoeken plaatsvinden. We vliegen nu al een aantal jaren boven Saoedi-Arabië en we hebben het over het koppelen van infrastructuur. Dit klinkt allemaal denkbeeldig; het gebeurt niet vanzelf. Het gebeurt omdat we jarenlang tegen het concept moesten vechten en velen van ons, en daarna veel van onze vrienden, vooral in de VS, moesten overtuigen om het Palestijnse veto te omzeilen, dat zei dat totdat we capituleerden voor de Palestijnen ' _ dictaat_, en een vredesovereenkomst met de Palestijnen zouden bereiken – en we begrijpen allemaal wat voor soort overeenkomst we zouden krijgen, en geen vrede – zou het onmogelijk zijn om door te breken naar de Arabische wereld. Wij moesten dit doorbreken.

Het tweede dat we moesten doen, is onze vastberadenheid en kracht bewijzen in het hoofd bieden aan de nucleaireisering van Iran en zijn agressie in de regio.

Het derde doel was natuurlijk om van onze economie een vrije, aantrekkelijke en technologische economie te maken. Het waren deze drie dingen die leidden tot de doorbraak van de Abraham-akkoorden die we drie jaar geleden met vier Arabische landen sloten. Daarmee is ook de basis gelegd en de weg vrijgemaakt voor de toekomst, waar we nu aan werken. Ik zou graag duidelijk willen maken dat we vastbesloten zijn om te werken aan het uitbreiden van de vredescirkel, om de vrede met Saoedi-Arabië veilig te stellen. We zullen dit doen terwijl we de vitale belangen van de staat Israël, en vooral de veiligheid, nauwgezet beschermen. Ik bedank nogmaals de ministers, degenen die in overheidsdienst zijn en de Knessetleden die assisteren bij deze belangrijke inspanning, die het gezicht van het Midden-Oosten verandert, de geschiedenis verandert en zeker de bestemming van de staat Israël ten goede verandert.

Ik noemde kunstmatige intelligentie. Ik denk dat dit de hele mensheid treft. Het heeft nu al invloed op ons leven. Het beïnvloedt onze veiligheid op manieren waar ik niet in detail op kan ingaan, maar iedereen ziet dit in zijn eigen omgeving, dat u uw apparaten gebruikt om te weten wat er gebeurt. Je gaat Google in en binnen een minuut krijg je veel meer kennis dan in een encyclopedie. Je kunt elk feit en elke data ter wereld bereiken – dit is met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit is echter nog maar het begin, en dit begin verandert in een omvang die nauwelijks kan worden beschreven. Ik zeg: ten goede en ten kwade. We moeten het goede maximaliseren en de negatieve gevolgen zoveel mogelijk beheersen. We hebben geen andere keuze dan Israël te positioneren als wereldleider op dit gebied, net zoals we dat in de cyberwereld hebben gedaan. Er zijn ook goede en slechte aspecten aan cyber, en we werken in beide richtingen. Kunstmatige intelligentie is een gebied dat veel sterker is dan cyber, onmetelijk sterker dan cyber, en we hebben ons tot doel gesteld om van de staat Israël op dit gebied het derde land ter wereld te maken, een zeer ambitieus doel.

Met dat doel voor ogen ben ik al enkele maanden bezig met het formuleren van een nationaal plan, waar ik in 2019 om heb verzocht, en dat liep vast vanwege ‘de nationale verlammingsregering’ en de verschillende verkiezingen. Wij gaan er met hernieuwde kracht naar terug. Binnenkort stel ik een projectmanager ter zake aan en leg ik ook het nationale plan voor aan de overheid en het publiek.

Ook met dit doel ontmoette ik een van 's werelds toonaangevende ondernemers op dit gebied, en ook vele anderen, zeer indrukwekkende mensen. Ik heb ook met hen gesproken over de algemene kwestie en over de nationale strategie. Hier gebruik ik het woord nationale ‘strategie’ omdat de staat Israël dienovereenkomstig moet handelen. Ik denk ook dat deze bijeenkomsten zeer nuttig zijn geweest bij het verhogen van de positie van de staat Israël in de leidende sector van de wereld.

Ik begon mijn VN-toespraak en ik wil zeggen dat ik er trots op ben dat ik het voorrecht heb gehad om de staat Israël opnieuw bij de VN te vertegenwoordigen. Ik heb daar vele malen gesproken en deze toespraak werd ook uitgezonden op de belangrijkste Amerikaanse nieuwsnetwerken, CNN en Fox, maar dit was de eerste keer dat de toespraak van de premier van Israël en die van mij live werd uitgezonden in Saoedi-Arabië. 'Dit is een teken des tijds.' Nogmaals wil ik de ministers van de regering en degenen die in overheidsdienst zijn bedanken. Degenen die daar waren en degenen die hier verbleven, er zijn er verschillende. Ik wil u ook bedanken voor uw voortdurende steun.

In mijn VN-toespraak sprak ik over de zegen en de vloek, over de grote kansen die ons te wachten staan, en over de niet eenvoudige uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. Ik sprak mijn hoop uit dat we voor de zegen zullen kiezen en niet voor de vloek. Ik ben ervan overtuigd dat dit is wat wij zullen doen. Uiteraard vergt dit een inspanning om de wrijving tussen ons te verminderen – en de eenheid te vergroten. Dit is wat ik ons ​​wens in het nieuwe jaar; Mogen we allemaal voorgoed ingeschreven worden."


81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page