top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De oude poel van Siloam, in de City of David, wordt volledig opgegraven en opengesteld voor publiek


Illustratie van de poel. Archief City of David


De Israel Antiquities Authority, de Israel National Parks Authority en de City of David Foundation zijn verheugd de start van de opgraving van de historische poel van Siloam in de Oude stad van Jeruzalem aan te kondigen.


De poel van Siloam, gelegen in het zuidelijke deel van de Stad van David en binnen het gebied van het Jerusalem Walls National Park, is een archeologische en historische vindplaats van nationale en internationale betekenis. De poel werd zo'n 2.700 jaar geleden voor het eerst aangelegd, als onderdeel van het watersysteem van Jeruzalem in de 8e eeuw v.Chr., tijdens het bewind van koning Hizkia, zoals beschreven in de Bijbel in het boek Koningen II, 20:20.


"Het overige nu der geschiedenissen van Jehizkia, en al zijn macht, en hoe hij de poel en de leiding maakte, en water in de stad bracht, is dat niet beschreven in het boek der kronieken der koningen van Juda?"


De poel van Siloam diende als reservoir voor het water van de Gihon bron, dat werd omgeleid door een ondergrondse watertunnel, en werd dus al in de Eerste Tempelperiode beschouwd als een van de belangrijkste gebieden in Jeruzalem.


Vanwege de ligging en het belang ervan werd de poel van Siloam zo'n 2.000 jaar geleden aan het einde van de Tweede Tempelperiode gerenoveerd en uitgebreid. Er wordt aangenomen dat de poel in deze tijd werd gebruikt als een ritueel bad (' mikveh ') door miljoenen pelgrims die samenkwamen bij de poel van Siloam voordat ze door de Stad van David naar de Tempel gingen.


In 1880 werd de Siloam inscriptie ontdekt in de watertunnel, op slechts enkele tientallen meters van de poel. De inscriptie, die zich momenteel in het Archeologisch Museum van Istanbul bevindt, is geschreven in oud Hebreeuws schrift en vermeldt hoe het water van de Gihon bron tijdens het bewind van koning Hizkia naar de poel werd omgeleid.


Archief City of David


Door de jaren heen zijn er veel tradities in verband gebracht met de poel van Siloam, en sinds het einde van de 19e eeuw is het een middelpunt van expedities van over de hele wereld, in de jaren 1890 legden een groep Brits-Amerikaanse archeologen onder leiding van Frederick Jones Bliss en Archibald Campbell Dickey enkele trappen van de poel bloot en in de jaren zestig heeft de Britse archeoloog Kathleen Kenyon de site opgegraven.


In 2004, tijdens infrastructuurwerken uitgevoerd door het waterbedrijf Hagihon, werden enkele trappen van de poel blootgelegd. Bijgevolg begon de IAA een systematische opgraving onder leiding van de professoren Roni Reich en Eli Shukron. Als onderdeel van de opgraving werden de noordelijke omtrek en een klein deel van de oostelijke omtrek van de Poel van Siloam blootgelegd. De omtrek van het zwembad is gebouwd als een reeks treden, waardoor de zwemmers kunnen zitten en zich kunnen onderdompelen in het water van de poel.


Volgens schattingen heeft de poel van Siloam meerdere stadia van ontwikkeling doorgemaakt en was op het hoogtepunt van zijn glorie ongeveer zo groot als 5 dunams (1¼ hectare), en ingelegd met indrukwekkende plavuizen. Voor het eerst in de moderne geschiedenis zal de opgraving door de IAA de volledige blootlegging van de poel van Siloam mogelijk maken, binnen de context van een officiële archeologische opgraving.In de eerste fase zullen bezoekers de archeologische opgravingen kunnen observeren, en in de komende maanden zal de poel van Siloam worden geopend voor toeristische toegang, als onderdeel van een route die begint op het zuidelijkste punt van de Stad van David en culmineert in in de voetsporen van de Westelijke Muur.


Burgemeester van Jeruzalem, Moshe Lion, prees het begin van het project. "De poel van Siloam in het City of David National Park in Jeruzalem, is een site van historisch, nationaal en internationaal belang. Na vele jaren van anticipatie zullen we het binnenkort verdienen om deze belangrijke site te ontdekken en toegankelijk te maken voor miljoenen mensen die Jeruzalem elk jaar bezoeken."278 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page