top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De remedie tegen cyberziekte zit in de ogen


Te veel gebruik van VR- en AR-brillen kan leiden tot cyberziekte. Foto met dank aan Eye-Minders via ISRAEL21C


Naarmate toepassingen en apparaten die meer realistische virtual en augmented reality mogelijk maken op de markt komen - met algemeen voorspelde 2023 als het jaar waarin Apple zijn naar verluidt game-veranderende bril uitbrengt - is er een olifant in de kamer die de groei van het segment zou kunnen belemmeren.


Tussen 38% en 66% van de virtual en augmented reality-gebruikers ervaart duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn terwijl ze zijn aangesloten op hun apparaten. Het is vooral uitgesproken tijdens games, maar kan ook opduiken tijdens een videochat. Stress, online pesten, FOMO en isolatie kunnen ook bijdragen aan het fenomeen.


Cyberziekte is vergelijkbaar met zeeziekte in die zin dat je ogen, oren en andere zintuigen niet gesynchroniseerd zijn. Op een boot zien je ogen bijvoorbeeld beweging, maar de oren snappen de boodschap niet. Dezelfde ongemakkelijkheid kan optreden bij "extended reality" met brillen, vooral wanneer de visuele beelden niet synchroon lopen met de audio, of wanneer er kleurrijke, snel bewegende video's zijn.


Het blijkt dat je je hersenen kunt trainen om cyberziekte te overwinnen door jezelf geleidelijk bloot te stellen aan misselijkmakende omgevingen. De sleutel is om een ​​systeem te hebben om te controleren hoe je je voelt en real-time instructies te geven over wanneer je de verbinding moet verbreken en wanneer je moet doorgaan.


Dat is wat de Israëlische startup Eye-Minders heeft ontwikkeld.


De algoritmen van het bedrijf - ingebed in een videogame-app, headset of beide - volgen subtiele oogbewegingen om te bepalen hoe je je voelt, met als doel cyberziekte te voorkomen voordat je zelfs maar weet dat het eraan komt.


Het Eye-Minders-systeem zegt: 'Hé, ik zie dat je genoeg hebt gedaan vandaag. Waarom neem je geen pauze, dan gaan we morgen verder?” Het kan ook dingen vertragen, omdat over het algemeen het kijken naar iets kalms de cyberziekte verlicht.


"De inhoud, de hardware, de software en de persoon hebben allemaal invloed op cybersickness", vertelt Daphna Palti-Wasserman, CEO van Eye-Minders, aan ISRAEL21c. “Daarom moet je de training in je eigen tempo doen, dat kan per persoon verschillen.”


Leugendetectie


Eye-Minders debuteerde zijn productlijn tegen cyberziekte op de recente CES-show in Las Vegas.


Stand van Eye-Minders op CES Las Vegas, januari 2023. Foto met dank aan Eye-Minders via ISRAEL21C


Het bedrijf begon echter in 2018 met een focus op het controleren van de ogen van een persoon om te zien of ze liegen.


“We kunnen het op een luchthaven opzetten om een ​​snelle, onbevooroordeelde, niet-opdringerige test te geven. Polygrafen zijn onaangenaam en duren meestal een paar uur. Je moet bij een examinator zitten die je allerlei persoonlijke vragen stelt. Bovendien is het erg subjectief. Misschien houdt de examinator niet van kale mannen. Misschien is hij of zij in een slecht humeur', zegt Palti-Wasserman.


Eye-Minders lanceerde in 2022 zijn eerste waarheidsvertellende product - Aletheia, genoemd naar de Griekse godin van het vertellen van de waarheid - op basis van correcte algoritmen die een uitgebreide risicobeoordeling en geloofwaardigheidsscore berekenen op basis van ooganalyse. De scores kunnen worden gebruikt voor detectie en preventie van bedreigingen van binnenuit, openbare veiligheid, veilige steden, fintech, insure-tech en meer.


Aletheia begint met een standaardvragenlijst (in tegenstelling tot een polygraaf waar de vragen gepersonaliseerd zijn) waarin wordt gevraagd of bijvoorbeeld uw paspoort origineel of vervalst is.


"We hoeven geen discrepanties in uw verhaal te vinden, zoals bij ondervraging en onderzoek door experts", zegt de CEO. “We meten gewoon heel nauwkeurig je cognitieve en emotionele belasting als antwoord op een specifieke vraag. Het is heel precies, smal en nauwkeurig.”


Eye-Minders heeft al betalende klanten in de leugendetectieruimte. Luchthavens kunnen het systeem gebruiken om te bepalen of iemand een veiligheidsrisico vormt of drugs probeert binnen te smokkelen. Cyberbeveiligingsbedrijven kunnen de technologie gebruiken om aan de regels te blijven voldoen. Bedrijven kunnen kandidaten testen voordat ze een definitieve aanwervingsbeslissing nemen.


De focus op wellness komt nog maar net van de grond, maar het kan de grotere indruk maken, althans in de ogen van de consument.


De ziel zien

Palti-Wasserman is gefascineerd door visie sinds haar grootmoeder tegen haar zei: "Je kunt de ziel van een persoon door hun ogen zien."


Ze heeft een PhD in biomedische technologie en een bachelor in elektrotechniek van de Technion. Het is dus niet verwonderlijk dat haar achtergrond haar ondernemende kant heeft gestimuleerd.


Daphna Palti-Wasserman, oprichter en CEO van Eye-Minders. Foto met dank aan Eye-Minders via ISRAEL21C


“Toen ik wat R&D begon te doen, ontdekte ik steeds meer informatielagen in de ogen. Ik besloot die kant op te gaan en te kijken wat we konden doen”, zegt ze.


Met behulp van de camera's in bestaande AR- en VR-brillen, die videobeelden van het gezicht van een gebruiker maken, zullen de algoritmen van Eye-Minders beelden verwerken om de ogen en pupillen te identificeren en fysiologische signalen te extraheren: schieten de ogen van de gebruiker heen en weer? Hoe snel zet de pupil uit?


"Niet iedereen heeft dezelfde pupilgrootte", merkt Palti-Wasserman op. “Daarom werkt ons systeem zo goed; we kijken naar de veranderingen, niet naar de absolute waarden.”


Eye-Minders zal verzamelde antwoorden gebruiken om de algoritmen te leren verbeteren. "We doen veel slimme kalibratie voor elke persoon omdat we allemaal erg van elkaar verschillen."


Het Eye-Minders-systeem is compact – het is eigenlijk een laptop en een camera op een tafel. Het kan ook worden opgesteld in een openbare kiosk met camera en scherm.


Foto met dank aan Eye-Minders via ISRAEL21C


Maar als klassiek Software-as-a-Service (SaaS)-model moet het eerst toegang krijgen tot de gesloten systemen van fabrikanten.


Hoewel het bekend is dat Apple externe ontwikkelaars weghoudt van eigen hardware,


Palti-Wasserman heeft er alle vertrouwen in dat de gesprekken met Apple, als ze plaatsvinden, vruchten zullen afwerpen. Eind 2023 hoopt ze de eerste producten van Eye-Minders in software en hardware te hebben geïntegreerd.


Game-ontwikkelaars

“We willen ook samenwerken met de ontwikkelaars van applicaties – de games, de advertenties – en niet alleen met de makers van de headsets. Er zijn veel belanghebbenden.”


Een game-ontwikkelaar zou bijvoorbeeld de app kunnen coderen om de actie te vertragen als Eye-Minders merkt dat er misselijkheid opkomt.


Als het van de grond komt, zal de technologie van Eye-Minders niet alleen de cyberziekte verminderen, maar ook de gameplay aanpassen op basis van de emoties van de gebruiker.


Eye-Minders is gevestigd in Haifa en heeft 14 mensen in dienst. Het bedrijf heeft volgens rapporten $ 2,4 miljoen opgehaald, hoewel Palti-Wasserman dat aantal niet zou bevestigen.


Het bedrijf is niet zonder concurrentie, maar Palti-Wasserman zegt: "De meeste van die bedrijven werken aan eye-tracking, in de zin van blik, waar je naar kijkt" en er zijn geen andere toepassingen die de dynamische veranderingen in het oog volgen.


"We wilden geen tijd verspillen aan iets dat er al is", zegt ze.


Klik hier voor meer informatie over Eye-Minders.


Klik hier of hier voor meer informatie over cyberziekte.


34 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page