top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De rol van ngo's bij het ondersteunen van het onderzoek van het Internationaal Strafhof (ICC)


Addameer. Foto via NGO Monitor


In een nieuw rapport van 80 pagina's van NGO Monitor, genaamd, Clear and Convincing: The Links between the PFLP and the European Government-funded NGO Network, presenteert NGO Monitor overweldigend, openbaar beschikbaar bewijs van banden tussen zeven Palestijnse "mensenrechten"-ngo's en de terreurorganisatie PFLP.


Het rapport, dat voortbouwt op ons eerdere onderzoek, ontkracht grondig de beweringen van Europese regeringen en andere financiers, bewerend dat er "geen substantiële informatie" was om de Israëlische aanwijzing van de ngo's als terreurfronten te rechtvaardigen.


NGO Monitor identificeerde meer dan 60 ngo-functionarissen met duidelijke banden met de PFLP: sommigen zijn veroordeeld voor het plannen en/of uitvoeren van terroristische activiteiten, en drie staan ​​momenteel terecht voor hun betrokkenheid bij de terreuraanslag waarbij de 17-jarige Rina Shnerb om het leven kwam.


Het rapport werd breed gedeeld, ook met de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese regeringen die deze ngo's in het verleden financierden. In brieven aan deze functionarissen riep de voorzitter van NGO Monitor , Gerald Steinberg , de Europese regeringen op om te stoppen met hun " misbruik van belastinggelden" en "verantwoord te handelen".


Op 20 december 2019 kondigde de toenmalige hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) Fatou Bensouda aan dat ze van plan was vermeende oorlogsmisdaden in de "Staat Palestina" te onderzoeken en diende ze een verzoek in bij de Kamer van vooronderzoek van het Hof om haar jurisdictie te bevestigen. . Op 5 februari 2021 bevestigde de Kamer van vooronderzoek in een controversieel 2-1 advies de bevoegdheid van de aanklager. Op 3 maart 2021 kondigde Bensouda de start van een formeel onderzoek aan.


Deze stap is in belangrijke mate het product van consistent en zwaar lobbyen van het ICC gedurende meer dan een decennium door niet-gouvernementele organisaties (NGO's). Deze ngo's hebben altijd centraal gestaan ​​bij het promoten van de activiteiten van de aanklager: lobbyen bij het Hof om de Palestijnse Autoriteit te aanvaarden, klachten indienen, 'slachtoffers' vertegenwoordigen en proces-verbaal indienen.


Belangrijke ngo's zijn onder meer Human Rights Watch, Amnesty International, FIDH (Frankrijk) en Palestijnse en Israëlische ngo's. De Europese Unie, Nederland, Zweden, Denemarken en andere Europese regeringen hebben tientallen miljoenen dollars verstrekt aan anti-Israëlische ICC-campagnes en lobbyactiviteiten. In sommige gevallen was de Europese financiering expliciet geoormerkt voor NGO-activiteiten ten opzichte van het ICC.

Hert hele rapport is hier te lezen.

128 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page